Regija
NAKON 100 GODINA OD DOLASKA DALMATINACA

U Feričancima je otkriven Spomenik guslaru i tiskana monografija
Objavljeno 30. lipnja, 2019.
FERIČANCI


U Feričancima je prigodnom svečanošću obilježena 100. obljetnica doseljenja Dalmatinaca. Prema podatcima, više od 150 obitelji s dalmatinskog krša, područja Bitelića, Vučipolja, Zasioka, Dabra i Potravlja 1919. svoj novi dom započinje graditi na plodnoj slavonskoj zemlji, u selu Feričanci, dijeleći život s domicilnim Šokcima. U proteklih 100 godina rodilo se brojno potomstvo i osnovane su nove obitelji. Potomci doseljenjih Dalmatinaca 2017. osnovali su Udrugu Feričanci - Dalmatinska zagora koja je u suradnji s Općinom Feričanci pripremila svečani program proslave ove velike obljetnice. U župnoj crkvi Duha Svetoga služena je sveta misa koju je predvodio fra Stipe Bešlić, gvardijan samostana Gospe Karmelske u Omišu, a u koncelebraciji je bio feričanački župnik, vlč. Vicko Obradović.


U središtu Feričanaca, na Trgu Matije Gupca, potom je otkriven Spomenik guslaru. Član Udruge Feričanci - Dalmatinska zagora Ivica Tomić ukazao je na značaj ove obljetnice te, kako je rekao, na iskrenu povezanost s Općinom Hrvace s kojom je 2008. potpisana Povelja prijateljstva. Tomić je rekao da je proslava organizirana iz poštovanja i zahvalnosti precima na njihovoj hrabroj i odlučnoj životnoj odluci da napuste stogodišnja ognjišta i upute se u nepoznato, isključivo da bi im bilo bolje i radi sljedećih generacija. Spomenik guslaru otkrili su načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak i načelnik općine Feričanci Marko Knežević, a otkrivanje je upotpunio nastup klape Hrvace te KUD-a Crkvari.


U nastavku programa proslave, u sportskoj dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora predstavljena je monografija "Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima 1919. - 2019." i izložba fotografija i predmeta koja donosi povijesni prikaz nekadašnjeg života doseljenih predaka. Monografiju su, među ostalima, predstavili voditeljica Etnološkog i Arheološkog odjela u Zavičajnom muzeju Našice Jasna Jurković, ujedno i jedna od urednica knjige, i Marijan Marunica, dopredsjednik Udruge Feričanci – Dalmatinska zagora.
Svečana proslava završila je kulturno-umjetničkim programom pod šatorom na Sportskom centru. Uz domaćine, HKD Manuel Feričanci, nastupili su i KUD Cetina iz Sinja koji je prikazao uobičajene folklorne koreografije s područja Dalmacije te klapa Hrvace, a posebni gosti bili su članovi Viteškog alkarskog društva iz Sinja. S.Fridl
Spomenik guslaru u centru postavljen je kao podsjetnik na zajedničku povijest Dalmatinaca i Slavonaca
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike