Regija
14. SAJAM BARANJSKIH UDRUGA

Sve je manje udruga - opstaju najaktivnije
Objavljeno 1. srpnja, 2019.
Na belomanastirskom središnjem trgu okupilo se 25 udruga iz okolice
BELI MANASTIR

Po 14. put Mirovna grupa Oaza organizirala je Sajam baranjskih udruga na koji se odazvalo 25 udruga iz Baranje i Osijeka.

- Od prvog sajma cilj nam je isti, pokazati rad i aktivnosti udruga - kaže Vesna Nedić, Oazina projekt-koordinatorica, napominjući kako je, sukladno Registru udruga, na području Baranje 518 raznih udruga, dok ih je prošle godine bilo 545. Kaže kako ju je iznenadilo gašenje relativno velikog broja udruga u samo godinu dana, ali i za to postoji obrazloženje.

- Na neki je način postalo problematično financiranje rada. Na lokalnoj razini to je, više-manje, u redu, ali riječ je o manjim iznosima. Problem su europski natječaji - ističe, objašnjavajući kako je za javljanje na natječaj potrebna prilična educiranost, ali i određeni pokazatelji iz proteklog rada. Prije svega, nastavlja, riječ je o sumi novca s kojom se udruge kroz rad susreću. Tvrdi, naime, kako udruga koje rade s 20-ak, najviše 30-ak tisuća kuna godišnje, teško mogu osigurati neka europska sredstva, pa je za javljanje na EU natječaje spremno svega nekoliko baranjskih udruga. Osobno je bila zagovornik osnivanja manjih udruga koje od lokalnih zajednica mogu inkasirati određena sredstva, ali se protivi osnivanju udruga koje su same sebi svrha, gotovo da nemaju članova i osnivaju se samo zbog novca. To je, uostalom, primijećeno i na višim razinama, pa se već nekoliko godina financije raspoređuju na temelju programa i dosadašnjeg rada. I to je jedan od razloga zašto se iz godine u godinu smanjuje broj udruga. Tako je i u Belom Manastiru, pa se s pravom može reći da su se subotnjem sajmu odazvale samo one najaktivnije.
Među njima je, sigurno, Mirovna grupa Oaza. I nadalje provode program dostave toplih obroka za 30 starih i nemoćnih. Program su provodili dva puta po tri godine, a sada je pri kraju treći trogodišnji ciklus. Zahvaljuju gradu Belom Manastiru koji ih redovito financijski prati, kao i Osječko-baranjska županija čija je pomoć, doduše, iz godine u godinu manja, ali ‘‘uskače‘‘ kada je to najpotrebnije.

Ivica Getto
Sudionici 14. Sajma baranjskih udruga u organizaciji Mirovne grupe Oaza
Na sajmu su sudjelovale sljedeće udruge: Boćarski klub Vid, DVD Beli Manastir, Društvo Hrvatska žena - Baranja, Edukativni klub Baranja 24, GD Beli Manastir, GD CK Beli Manastir, Klub žena liječenih na dojci Mamma, Kolo srpskih sestara Sveta Jelena Dečanska, KUD Montenegro-Montenegrina, LAG Baranja, Matica umirovljenika Grada Beli Manastir, Matica umirovljenika Hrvatske - Udruga Beli Manastir, Mirovna grupa Oaza, P. G. D. I., Skok-klub, Srpsko udruženje žena Dukat, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Beli Manastir, Udruga inovatora Baranje, Udruga Prijatelji starih športova Baranjske lege, Udruga roditelja i djece Pčelice, Udruga Tradicijom za budućnost (Petlovac), Udruga za razvoj civilnoga društva Baranjamedija, Udruga za ruralni turizam Đola (Darda), Udruga žena Fijolice (Petlovac) i Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" Osijek.
Možda ste propustili...

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike