Novosti
SINDIKAT ZABRINUT ZBOG NEDOSTATKA KADRA

Zanimanje medicinskih sestara i tehničara proglasiti deficitarnim
Objavljeno 28. lipnja, 2019.
Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSS MS - MT), upozorio je u petak na alarmantan nedostatak medicinskih sestara i tehničara koji zbog loših uvjeta i potplaćenosti odlaze raditi u inozemstvo te je apelirao na Vladu da hitno proglasi tu profesiju deficitarnim zanimanjem. "Smatramo da u ovom trenutku hitno treba u Vladi i ministarstvima rada, financija i zdravstva poduzeti korake kao što su to učinili za ostala deficitarna zanimanja, da se i medicinske sestre i tehničari proglase deficitarnim zanimanjem", kazala je na konferenciji za novinare predsjednica Glavnog vijeća HSS MS - MT-a Anica Prašnjak.


Sindikat također hitno traži za medicinske sestre povećanje upisnih kvota, stipendiranje, plaćanje prekovremenih sati, donošenje uredbe sukladno njihovim razinama obrazovanja, bolje uvjete rada te stambeno zbrinjavanje. "Mi školujemo sestre i elegantno ih pustimo Merkelici. Ovo je jako neozbiljno i neodgovorno", kazala je Prašnjak, istaknuvši da će sindikat, ako Vlada ništa ne napravi, morati napraviti neke akcije. Rekla je i da su pisali i premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Milanu Kujundžiću i drugim ministrima, ali im nisu poslali nikakav odgovor.


Prašnjak je navela da u ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaje 12.000 sestara, u inozemstvo ih je otišlo 1180, a više od 2000 sestara dalo je svoj zahtjev za odlazak. "To je u ovom trenutku oko 3500 sestara, a znamo da Njemačka može primiti taj čitav naš broj s obzirom da potrebuje milijun medicinskih sestara. Nas će tržište Njemačke i Europe progutati, a mi nismo poduzeli nikakve korake da se zaustavi nemili trend odlaska u inozemstvo i da se našim sestrama da nekakvo malo svjetlo na kraju tamnoga tunela u kojem se mi sada nalazimo ", kazala je Prašnjak.


Naglasila je da se u Njemačkoj, za razliku od Hrvatske, našim sestrama odmah priznaju obrazovne razine. Navela je da je prema podacima iz 2016. u Hrvatskoj bio prosjek 680 medicinskih sestara na 100.000 stanovnika, dok se u Europi prosjek kreće 1180 sestara na 100.000 stanovnika. Kazala je da se prosječne plaće u domovima zdravlja za medicinske sestre kreću između 3500 i 4500 kuna, a u bolnicama između 4500 i najviše 8000 kuna, s obzirom na to da se radi i vikendima i blagdanima. U zemljama EU-a (Njemačka, Irska, Austrija, Italija) plaća medicinskih sestara i tehničara kreće se od 2500 eura naviše. Prašnjak je ukazala i na problem natječaja za medicinske sestre na koji se nitko ne javlja, a s obzirom na to da na burzi imamo medicinskih sestara te se govori o manjku sestara. "Moramo se zapitati koje su to sestre, da li rade ili se samo tako zovu. Tko ne želi raditi kao medicinska sestra treba ga brisati sa burze. Treba i te korake napraviti", poručila je.
Predsjednica HSS MS - MT-a Brankica Grgurić kazala je da ne traže pogodnosti, nego normalne uvjete rada kako bi naši bolesnici dobili najbolju i najsigurniju skrb. "Naše medicinske sestre rade na rubu izdržljivosti, a u sustavu sve ipak štima, što znači da se trudimo da radimo maksimalno, a oni koji upravljaju administrativnim tijekom uopće ne poznaju sustav, jer jedno je iz fotelje brinuti o administrativnom propisu, a drugo doći na odjel i vidjeti kako se radi", dodala je. Ocijenila je da situacija oko odlaska medicinskih sestara očito odgovara Vladi "kako bi se uvezla jeftina radna snaga". H
1180

medicinskih sestara otišlo je u inozemstvo, a više od 2000 dalo je svoj zahtjev za odlazak
Možda ste propustili...

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav