Kultura
DNEVNIČKI ZAPISI BENNA MEYERA-WEHLACKA

"Hodanja, čežnje" - otkrivaju kulturu 70-ih
Objavljeno 28. lipnja, 2019.

Hodanja, čežnje berlinsko-zagrebački je dnevnik Benna Meyera-Wehlacka (1928.-2014.) pod uredništvom Josipa Pandurića. Kako urednik u predgovoru Dnevnik telegrafskog impresionista piše, Benno Meyer-Wehlack ostvario je knjigu začudne informativnosti jer "u njegovim esejima i dnevničkim zapisima više je Zagreba i Hrvatske negoli u knjigama mnogih naših pisaca". Riječ je o filozofijsko-poetskim esejima pisanima 1970.-1977. u obliku dnevnika.


Benno Meyer-Wehlack onaj je koji hoda, promatra i čezne, ali ujedno i onaj koji bilježi te svojim bilježenjima izgrađuje profile bliskih prijatelja i poznanika. Stoga ne čudi da se već na samom početku nalazi poglavlje O osobama koje autor spominje imenom ili nadimkom te se na prve tri stranice čitatelj susreće s "junacima" ovoga dnevnika. Tu su, primjerice, Angel Miladinov (televizijski redatelj i urednik), Irena Vrkljan (književnica i Bennova supruga), Josip Šentija (novinar i leksikograf), Marijan Krovinović (zagrebački antikvar), Miljenko Stančić (slikar i grafičar), Nada Vrkljan-Križić (povjesničarka umjetnosti i sestra Irene Vrkljan), Zlatko Bourek (slikar, redatelj i crtač animiranih filmova, filmski i kazališni scenograf i kostimograf), Zvonimir Bajsić (radijski redatelj, književnik i prevoditelj), Zvonimir Golob (pjesnik i prevoditelj, prvi suprug Irene Vrkljan) i brojni drugi.


Sedamdesete godine 20. stoljeća, koje je Benno Meyer-Wehlack opisao tehnikom "telegrafskog akvarelista‘‘, autoru su bile posebice važne jer su se upravo tih godina Benno i Irena Vrkljan družili s umjetničkim parovima Stančićima, Miladinovima, Bajsićevima i Bourekovima.


Poznanstvo Irene Vrkljan i Benna Meyera-Wehlacka započeto 1969. preraslo je u bračnu zajednicu 1972., a od 1970. Benno i Irena redovito su posjećivali Hrvatsku, njegujući prijateljevanja s istaknutim intelektualcima i umjetnicima. Riječ je i o tekstovima koji, piše Pandurić, "ostaju jedino svjedočanstvo o tome kako izgledamo u očima stranca kojemu je simpatija prema Zagrebu i Hrvatskoj postala njegova vlastita sudbina."


Uz izabrane dnevničke zapise nastale u protegu od sedam godina, Hodanja, čežnje sadrže i 20 fotografija iz privatnoga albuma pa su čitatelji u prilici i tekstom i fotografijom svjedočiti o hodanjima i čežnjama Benna Meyea-Wehlacka.

U njegovim zapisima defiliraju mnogi berlinski i zagrebački prijatelji, susjedi s kojima dijeli svakodnevicu, mnogi neznani koje je tek pogledom usputno registrirao, ali i poznati umjetnici prema kojima gradi topao odnos pun naklonosti. Autor hoda ulicama i trgovima kao strasni promatrač. Korak po korak i riječ po riječ, impresionističkim potezima, zahvatom sličnim fotografskom, detaljistički, dnevno ispisuje intimne, suzdržane zabilješke u kojima se dodiruju realnost i čežnje. Ne govori on o realitetu, nego svoja zapažanja uzdiže do razine lirskog putopisa.

Piše: Jasna HORVAT

U njegovim zapisima defiliraju mnogi berlinski i zagrebački prijatelji, susjedi s kojima dijeli svakodnevicu
Možda ste propustili...

GLAZBENI FESTIVAL OLIVE CLASSIC

Među virtuozima i Osječanin Matko Smolčić

UMJETNIČKI PAVILJON: OMNIBUS – SKUPNA IZLOŽBA JEDNOG AUTORA

Mladen Lučić: Slike Bojana Šumonje imaju više istinskih poveznica s filmom

CANTUS ANSAMBL NA 44. OSORSKIM GLAZBENIM VEČERIMA

Izvest će antologijsko djelo 20. st. - "Pierro Lunaire" Arnolda Schönberga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDAVANJE MARKA JOVANOVCA

Približio kreativni proces: “Od priče do slikovnice”

2

PREDSTAVLJEN SREDIŠNJI DOGAĐAJ 19. SEZONE KAZALIŠTA ULYSSES

Premijera komada “Tko se boji Virginije Woolf” na Brijunima

3

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL

Otvorenje uz avangardni plesni ansambl iz Kine