Novosti
POČINJE AVIOTRETIRANJE KRVOPIJA

Opsežno tretiranje komaraca
trajat će sve dok se
taj problem ne riješi
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
ZZJZ je samo na postaji u Halaševu tijekom dvanaest sati izmjerio rekordnih 40.290 jedinki odraslih komaraca

Uništavanje odraslih jedinki komaraca iz zraka na području Osječko-baranjske županije počinje u srijedu, 26. lipnja. Poznat je i raspored tretiranja do 28. lipnja.

"Sve papire smo pripremili, suglasnosti i dozvole su dobivene, a uz financijska sredstva osigurani su avioni te sami izvođači radova za početak tretiranja", rekao je u ponedjeljak osječko-baranjski župan Ivan Anušić na izvanrednom sastanku koordinacije s gradonačelnicima i načelnicima, koje je tom prigodom još jednom pozvao na opću suradnju u borbi protiv aktualne najezde komaraca. Župan je pritom otkrio kako bi aviotretiranje najugroženijih dijelova trebalo početi 26. lipnja, a svojim avionima će ga provoditi osječka tvrtka Air tractor d.o.o., a sredstvo za zaprašivanje odnosno insekticid osigurat će tvrtka Vetam d.o.o.

Rubni dijelovi
"Ova koordinacija služi da svim gradonačelnicima i načelnicima, čija je formalna obveza i prije bila borba protiv komaraca, ukažemo kada će točno avioni tretirati njihovo područje kako bi oni paralelno krenuli s tretiranjem s tla, jer avioni mogu nadlijetati rubne dijelove i samo do tristotinjak metara ulaziti u područje grada ili naselja. Stoga je nužno ovu akciju provesti koordinirano na urbanim dijelovima i obaviti opsežno tretiranje sve dok se cijeli problem ne riješi", naglasio je Ivan Anušić, više puta podsjećajući kako razvoj strategije tretiranja komaraca nipošto nije zakonska obveza Osječko-baranjske županije, ali je iz moralnih razloga ona prepoznala opasnost ovog zdravstvenog, gospodarskog, pa i demografskog problema, za koji je Vlada RH naposljetku osigurala pet milijuna kuna.

Na koordinaciji je pojašnjeno kako je obveza svakog grada i općine osigurati iz proračuna sredstva za tretiranje komaraca, ali kako se gradonačelnike i načelnike usprkos tome ne može formalno prisiliti na sudjelovanje u ovoj zajedničkoj akciji.

"Komarci su zdravstveno pitanje prve kategorije, a iako još nemamo problem s bolestima koje prenose, to ne znači da se one neće pojaviti. Međutim, treba realno reći da se problem komaraca u Slavoniji vjerojatno nikada neće do kraja riješiti, ali ako ga želimo bar početi rješavati, u ovom trenutku moramo započeti borbu ozbiljnim sredstvima kako bismo kontinuirano i planski kontrolirali najezdu. Ovo sada je najskuplje, jer moramo dizati avione, tretirati možda i mjesec-dva bez prestanka, trošeći milijune kako bismo ‘gasili požar‘ koji se mogao prevenirati u proljetnim mjesecima", upozorio je župan Anušić ponavljajući kako su komarci problem cijele istočne Hrvatske, pa i sama Vukovarsko-srijemska županija, u suradnji s Osječko-baranjskom, još traži model za suzbijanje najezde.

Anušić je naposljetku istaknuo ono što je svim Slavoncima očito - da su ove godine vremenski uvjeti izuzetno pogodni za komarce, što je gradonačelnicima i načelnicima iznošenjem uistinu alarmantnih podataka potvrdio i dr. sc. Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

"Sukladno odluci Vlade od 19. lipnja, proveli smo mjerenje na terenu postavljanjem CDC klopki uz suhi led kao atraktant. Mjerenje smo proveli na 14 postaja diljem županije, nakon čega smo u ime ZZJZ-a izdali preporuku za aviotretman na tom području. Naime, zabilježili smo povećan broj odraslih komaraca na svim postajama, a uz to što smo tijekom 12-satnog izlaganja na nekim mjestima mjerili više od 20, pa i 27 tisuća jedinki, kao služba koja godinama provodi monitoring zabilježili smo rekordnih 40.290 jedinki odraslih komaraca u Halaševu kod Darde, koje jest zeleni pojas i poplavno područje, ali ovako visoke brojke zbilja ne pamtimo", otkrio je dr. Brdarić, a za usporedbu možemo podsjetiti kako je županijski ZZJZ prošle godine 17. svibnja, kada je dosegnut vrhunac najezde komaraca, na svim mjernim postajama istom metodom zabilježio ukupno 46.243 odrasla komarca.

Javna ustanova
"S aktivnostima i mjerenjima nastavljamo i ovaj tjedan, na području županije i grada Osijeka, jer vjerujemo da će rezultati i dalje upućivati na potrebu tretiranja kako s tla tako i iz zraka", upućuje dr. Brdarić.

U sklopu Strategije kontrole komaraca, koju će uskoro dovršiti Povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca i uspostavljanja programa u gradovima i općinama Osječko-baranjske županije, planira se formiranje javne ustanove, koja će uz ZZJZ nastojati suzbiti najezde komaraca.

"Pravni oblik ustanove uskoro će biti definiran, ali znamo kako će ona biti zadužena za ono što danas pokušavamo - koordinirati sa ZZJZ-om kako bi na vrijeme započeli larvicidno tretiranje i provodili ga do kraja godine, u međuvremenu provodeći monitoring, preventivu i najvažnije, edukaciju stanovnika", otkrio je na koordinaciji osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjećajući kako u proljetnim mjesecima ove godine u većini općina i gradova nije napravljen larvicidni tretman, zbog čega je i došlo do pretjeranog razvoja odraslih komaraca.

Marko Mandić
upozorenje
PROBLEM SE MOGAO UBLAŽITI PROLJETOS
RASPORED TRETIRANJA IZ ZRAKA
26. lipnja - područje Općine Bilje

27. lipnja - područje Podravlja, Tvrđavice i dio Općine Darda

28. lipnja - rubni dijelovi Grada Osijeka i područje od osječke obilaznice uključujući i vikend-naselje Karašica

Tretiranje će započeti oko 19 sati, a u isto je vrijeme u organizaciji gradova i općina predviđeno tretiranje komaraca sa zemlje. Raspored tretiranja komaraca za vikend te idući tjedan, prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo, izvođač radova objavit će 26. lipnja.
Načelnik općine Bilje zahvalan na inicijativi
“U ime stanovnika općine Bilje zahvaljujem Županiji na angažmanu i ovoj akciji. Nažalost, naša općina je najizloženija i drago mi je što napokon krećemo s koordiniranim djelovanjem, iz zraka i sa zemlje, kako bismo brojnost komaraca bitno smanjili. Naravno da ih se ne možemo riješiti do kraja, ali ovo je dobar početak da ih svedemo na razumnu razinu i da nas sljedećih godina ne iznenadi ovakva najezda”, rekao je načelnik općine Bilje Željko Cickaj, podsjećajući kako je njegova općina i ove godine osigurala znatna sredstva za tretiranje komaraca s tla. Razumljivo, na samoj koordinaciji načelnika Cickaja najviše je zanimala mogućnost tretiranja komaraca, pretežito ličinki, u PP-u Kopački rit, na što mu je župan Anušić odgovorio kako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike dalo zeleno svjetlo za tretiranje rubnih dijelova baranjskog parka prirode, a za buduće larvicidne tretmane bit će potrebno dodatno lobirati.
Možda ste propustili...

EPIDEMIJA KORONAVIRUSA: TRENUTNO 633 AKTIVNA

U Hrvatskoj 58 novih slučajeva

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

Na cijelom Jadranu akcija "Sigurna plovidba 2020"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana