Novosti
PREDSTAVNIŠTVO EUROPSKE KOMISIJE U RH

Branko Baričević postaje Junckerov savjetnik, Zlatev je novi voditelj
Objavljeno 25. lipnja, 2019.
Europska komisija u utorak je imenovala Ogniana Zlateva, bugarskog državljanina, za novog voditelja Predstavništva EK-a u Zagrebu, a dosadašnji šef Branko Baričević postaje savjetnik predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera za pripremu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. Novi voditelj preuzima dužnost 1. srpnja 2019.

Zlatev je trenutačno voditelj Predstavništva Europske komisije u Sofiji u Bugarskoj. Riječ je o iskusnom stručnjaku u području komunikacija s gotovo tridesetogodišnjim radnim iskustvom, koji je u posljednjih šest godina obavljanjem svoje dužnosti u Predstavništvu u Sofiji, a posebno tijekom bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a 2018., uspješno pridonio radu Komisije. Zlatev je dobro upoznat s pitanjima EU-a te posjeduje izuzetne vještine upravljanja i znatno stručno znanje u području razvoja medija, jugoistočne Europe i zapadnog Balkana. Govori bugarski, engleski, ruski, hrvatski, makedonski i srpski jezik, navodi Komisija.

Diplomirao je na Sveučilištu Sveti Kliment Ohridski u Sofiji i završio magisterij iz klasične filologije. Nakon toga stekao je kvalifikacije u području političke komunikacije, odnosa s medijima i razvoja medija, izbornih kampanja i upravljanja nevladinim organizacijama.

Branko Baričević bio je voditelj Predstavništva od 1. srpnja 2013. godine kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Od 2005. do 2012. bio je šef Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji. Prije toga obnašao je niz diplomatskih dužnosti u SAD-u, Cipru i Portugalu. Prije diplomatske karijere bio je liječnik, a rođen je u Osijeku 1955. godine.

U svom posljednjem intervjuu uoči kraja mandata objavljenom u Glasu Slavonije 9. svibnja ove godine Baričević je istaknuo kako je u ovom, još uvijek aktualnom, mandatu Komisije glavni prioritet bilo zapošljavanje i povećanje ulaganja u Europi. "Sada smo došli u situaciju da nam je glavna potreba Europa koja štiti, i to u onom fizičkom smislu, ali i Europa koja štiti vaše socijalno biće, vaše radno biće i koja građanima Europe daje osjećaj sigurnosti, jer se zbog određenih događaja taj osjećaj poljuljao", rekao je Baričević. Komentirajući predsjedanje Vijećem Europske unije koje Hrvatska preuzima početkom iduće godine Baričević je, među ostalim, za naš list rekao: "Ako kažemo da je za Hrvatsku kraj pregovora o članstvu bila matura, ovo predsjedanje bit će diplomski rad. To je izuzetna šansa za administraciju svake zemlje da upozna na koji način iznutra radi Europska unija, uvjeren sam da će nakon toga hrvatska administracija puno bolje znati kako se donose odluke. Bit će to zanimljiv i dinamičan, ali u konačnici jako koristan proces za sve." Na pitanje o tome je li, na kraju mandata, zadovoljan svojim radom u EK-u, rekao je kako je osobno zadovoljan što je bio dio procesa "europskog puta" Hrvatske. "Europska komisija uvela je Hrvatsku u Europu, ali i Europu u Hrvatsku i to je proces koji je interaktivan i imao sam veliko zadovoljstvo biti u obje pozicije", rekao je. H/D.Pav.
POLITIKE EU-a
Europska komisija ima predstavništva u svim državama članicama EU-a te regionalne urede u Barceloni, Belfastu, Bonnu, Cardiffu, Edinburghu, Marseilleu, Milanu, Muenchenu i Wrocławu. Predstavništva surađuju s nacionalnim tijelima i dionicima te informiraju medije i javnost o politikama EU-a. Predstavništva izvješćuju sjedište Komisije o značajnim kretanjima u državama članicama. Od početka mandata Junckerove Komisije voditelje predstavništava imenuje predsjednik Komisije kao svoje političke predstavnike u državi članici u koju su upućeni.
Možda ste propustili...

VEĆI BROJ OBOLJELIH NA ISTOKU ZEMLJE

Rad bolnica u Vukovaru i Vinkovcima nije ugrožen

STRAVIČNA PROMETNA NESREĆA U STARIM MIKANOVCIMA

U noćnoj jurnjavi automobilom život je izgubilo četvero mladih

REFORMISTI OBILJEŽILI 11. GODIŠNJICU SMRTI POLITIČARKE

Dabčević-Kučar trebala bi biti uzor

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana