Osijek
AKTIVNOSTI PO OSJEČKIM ČETVRTIMA

Postavljanje novih semafora, rasvjete, saniranje nogostupa
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
Za poboljšanje komunalne infrastrukture u naseljima i četvrtima za ovu godinu na raspolaganju je 8 mil. kn

Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora dostavila su Gradu Osijeku programe prioriteta za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture na svojim područjima. Podsjetimo, za te aktivnosti gradskim četvrtima na raspolaganju je i do 700 tisuća kuna, mjesnim odborima nešto manje. Iznos je određen prema prije utvrđenim kriterijima - razvijenost komunalne infrastrukture i broju stanovnika. Odnosno, Grad Osijek svojim projektima ravnomjerno razvija dijelove grada, a ovim sredstvima autonomno odlučuju vijeća. Budući da su izbori održani krajem prošle godine, ovo je prvi put da o ovome odlučuju novi sazivi.

U središtu Osijeka tako će se primjerice raditi na uređenju nogostupa na istočnoj strani Zrinjevca, pojačat će se javna rasvjeta u Pejačevićevoj, na Vijencu Ljube Babića na mjestu osušenih posadit će se nova stabla. U GČ-u Tvrđa na Vijencu Ivana Meštrovića ispred brojeva 35 i 42 uredit će se parkirališta; u Donjem gradu ponajviše će se raditi na prometnoj sigurnosti - postavit će se semafor na križanju Krstove i ulice Zeleno polje, prometno će se ogledalo postaviti u Vinogradskoj ulici kod ulaza u Livadsku ulicu, a na više lokacija bit će postavljeni zaštitni stupići. Na Jugu II iznos od 320 tisuća kuna bit će iskorišten za održavanje nogostupa (Opatijska, Bračka, Ledine...) na autobusnoj stanici u Opatijskoj bit će postavljena nadstrešnica, u Trpanjskoj i Motovunskoj ulici proširit će se parkiralište. I u Retfali najviše sredstava bit će uloženo u rekonstrukciju nogostupa, a na Vijencu Petrove gore bit će omogućen besplatni pristup širokopojasnom bežičnom internetu. U Industrijskoj četvrti, u Filipovici, Krapinskom i Bosutskom naselju, te Dragonjskoj, Drinskoj i Dravskoj ulici nadopunit će se dječja igrališta i, prema potrebi, postaviti zaštitna ograda. Na Sjenjaku, kao dijelu GČ-a Novi grad, posebno će se raditi za zelenilu - sadnji drveća i živice, orezivanju te sjetvi trave. Na Uskim njivama bit će postavljene sprave za fitness, uz "Studentski" će biti postavljena sjenica i javna slavina.

U Sarvašu će profitirati sportaši - pojačat će se reflektori na nogometnom igralištu, do rukometnog igralištu u Gajevoj ulici dovest će se pitka voda i postaviti bina s nadstrešnicom. U Klisi će se uz groblje posaditi kultivari borovnice i bit će postavljene nove klupe. U Tenji će se raditi na održavanju dijela otvorenih oborinskih kanala. Na lijevoj obali - u Tvrđavici će se raditi na javnoj rasvjeti, u Podravlju će se asfaltirati podloge na košarkaškom terenu na dječjem igralištu. U Brijestu će se postaviti semafor na Vinkovačkoj ulici, dječje igralište u Usorskoj ulici nadopunit će se novim spravama. U Cvjetnom će se raditi na nogostupima u Vrtnoj i Zelenoj ulici. U Višnjevcu će se nastaviti s održavanjem nogostupa i cestovnih prilaza na nerazvrstanim cestama (Filipovićeva i Školska ulica), tamo gdje nedostaju bit će postavljene nadstrešnice na tramvajskim stajalištima. Naposljetku u Josipovcu će biti nastavljeno s održavanjem infrastrukture u Gupčevoj, Bizovačkoj i Ulici Nova Dalmacija.

Novoizabranim vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora za potrebe programa prioriteta za održavanje i poboljšanje komunalne infrastrukture u naseljima i četvrtima Osijeka za ovu godinu na raspolaganju je ukupno osam milijuna kuna.

Dario Kuštro
ZABORAVLJEN VIJENAC JOSIPA KOZARCA
Zanimljivo je da je Vijenac Josipa Kozarca (GČ Gornji grad) već desetljećima u drugom planu. Ovo naselje sagrađeno je 1967./1968., i od tada pa do danas gotovo da ništa nije ulagano u održavanje nogostupa i ceste. Iako je u nekoliko navrata bilo obećano kako će se prići sanaciji nogostupa, popravku ceste i gradnji dodatnih parkirališta (ima ih samo 20 na 108 stanova!), do toga nikada nije došlo jer je uvijek iskrsnuo neki drugi “prioritet” u ovoj Gradskoj četvrti.
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike