Osijek
OBILJEŽEN DAN DRŽAVNOSTI

Sjećanje na sve koji su
dali život za domovinu
Objavljeno 25. lipnja, 2019.
Predstavnici lokalne i regionalne samouprave protekloga su ponedjeljka već tradicionalno obilježili Dan državnosti na mjestu kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi na lijevoj obali Drave, gdje su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast svim braniteljima koji su svoj život dali za stvaranje neovisne Republike Hrvatske. U pratnji članova PU osječko-baranjske i počasne straže Hrvatskog sokola, a uz bok predstavnicima udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata, sugrađanima je Dan državnosti čestitala zamjenica osječkog gradonačelnika, Žana Gamoš, kao i zamjenik osječko-baranjskog župana, Goran Ivanović.

- Dan 25. lipnja iznimno je važan za sve nas jer je tada Hrvatski sabor donio odluku o suverenosti i samostalnosti naše lijepe domovine. Naravno, na današnji dan, kao i svaki drugi, trebamo se prisjetiti generacija koje su dale najveći doprinos za svoju domovinu, a to je svoj život, pa na nama i svim generacijama koje dolaze ostaje jednako velika odgovornost - kreirati kvalitetno društvo u kojemu ćemo uživati neovisnost, slobodu i ravnopravnost, te u kojemu ćemo mirni dočekati mirovinu i u njoj moći uživati uz već socijalna prava i viši zdravstveni standard - kazala je dogradonačelnica Gamoš.

- Uoči Dana državnosti okupili smo se ovdje gdje su upisana imena svih hrabrih hrvatskih branitelja koji su poginuli za nas i našu slobodu na području Osječko-baranjske županije. Političari su te 1991. godine donijeli hrabru odluku o suverenosti RH, koju je potom trebalo provesti u djelo, a svi smo znali da će za njezino izvojevanje trebati duži proces, za koji trebamo zahvaliti svim obiteljima poginulih i nestalih branitelja - naglasio je dožupan Ivanović, zaključujući kako je danas na novoj generaciji političara da stvore bolje preduvjete za život u Slavoniji, Baranji i Srijemu.
M. Mandić
Najčitanije iz rubrike