Osijek
ŽUPANIJSKI ZZJZ

Peludni semafor za sada jedino imaju Osječani
Objavljeno 26. lipnja, 2019.

Nakon gotovo šest mjeseci bez objavljivanja podataka o koncentraciji peludi u zraku Osječani su konačno odahnuli - od 16. svibnja na internetskoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koncentracija alergene peludi u zraku ponovno je dostupna svakodnevno.

Postignut je dogovor između Grada Osijeka i županijskog ZZJZ-a oko financijske potpore usluge mjerenja koncentraciji peludi i javnog objavljivanja rezultata mjerenja. Umjesto potpisivanja ugovora za obavljanje mjerenja kao usluge, forma plaćanja bit će sufinanciranje.

"Grad će, kao i ranijih godina, nastaviti sa sufinanciranjem usluge mjerenja koncentracije peludi. Programom javnih potreba Grada Osijeka za ovu su namjenu planirana sredstva, njihova će isplata biti potvrđena aktom gradonačelnika i po tome će nalogu ići transfer financijskih sredstava prema Zavodu. Naime, troškovi rada mjerene postaje na godišnjoj su razini mnogo veći od iznosa koji Grad Osijek ima za ovu namjenu. Ostatak novca za mjerenje dolazi iz proračuna Osječko-baranjske županije i budžeta samog Zavoda. Radujemo se što je dogovor postignut, jer objavljivanje peludnog semafora ide na korist alergičarima i zdravstvenim djelatnicima, kao i gostima i turistima koji dolaze ili planiraju dolazak u grad", poručuje pročelnik za zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić.

No valja napomenuti i da se peludni semafor za Đakovo, Našice i Beli Manastir i dalje ne objavljuju, i to od listopada 2018. godine, ni na jednoj internetskoj platformi, uključujući i stranicu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Iz Zavoda kažu kako je razlog tomu činjenica da se mjerenja ove godine u ova tri slavonska grada ne provode zbog nedostatka financijskih sredstava.

Iz Osječko-baranjske županije, koja bi trebala financirati četiri mjerne postaje na području županije - Osijek, Đakovo, Našice, Beli Manastir - objašnjavaju kako je došlo do ove situacije te poručuju kako se mjerenja i u ovim gradovima mogu uskoro očekivati.

"Svjesni smo važnosti rada javnozdravstvenih ustanova u svrhu prevencije alergija te će se nastaviti dobra praksa objave informacija o koncentraciji peludi u zraku. U 2019. iz decentraliziranih sredstava Osječko-baranjske županije planirano je milijun kuna za Zavod za javno zdravstvo OBŽ.Također se iz županijskog proračuna izvan standarda izdvaja i 360.000 kuna za projekte Zavoda. O tome na koje će projekte utrošiti sredstva odlučuje sam Zavod za javno zdravstvo. Mjerenja alergogene peludi provode se na području grada Osijeka, a na području ostalih jedinica lokalne samouprave u tijeku su pripreme za nastavak monitoringa. Jedinice lokalne samouprave tijekom godine nisu participirale u trošku monitoringa, a nakon primljene informacije o istom, Osječko-baranjska županija podmirit će trošak monitoringa i objave informacija o stanju alergogene peludi s ciljem informiranja građana. Svako područje, pa tako i Slavonija i Baranja, imaju specifičnosti u vezi vremenske raspodjele kvantitete i kvalitete pojavljivanja peludi u zraku, a na vrijeme dostupne informacije o tome pridonijet će poboljšanju kvalitete života naših sugrađana koji se bore s alergijama", objašnjava pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb OBŽ-a Ivana Stanić. I. Solar
SEZONA ALERGIJA POČELA RANIJE
Podsjetimo, uoči kiše koja je obilježila čitav svibanj, već u posljednjim danima travnja iz Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, liječnici su izvještavali o punim čekaonicama kroničnih pacijenata u poprilično lošem stanju zbog visokih koncentracija peluda breze, uz napomenu kako je ove godine sezona alergija počela nešto ranije te kako bez saznanja o koncentracijama peluda mnogi nisu na vrijeme počeli uzimati terapiju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike