Crna kronika
PRIJEVARA NA INTERNETU

Slavonac kupio automobil u Velikoj Britaniji, ali nije ga dobio
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
Nakon što je žrtva uplatila novac za vozilo, predstavnici tvrtke više joj se nisu javljali
OSIJEK - Osječko-baranjska policijska uprava izvijestila je o još jednoj prijevari pri kupnji vozila na internetu. Ovaj put žrtva je 41-godišnji Slavonac.- Početkom lipnja 41-godišnji hrvatski državljanin je preko interneta dogovorio kupnju osobnog automobila s predstavnicima tvrtke iz Velike Britanije. Nakon što je internetom na račun nepoznatog predstavnika tvrtke uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna, automobil mu nije isporučen - kažu iz policije i navode da tragaju za prevarantom.

Potpuno ista stvar dogodila se još najmanje troje Hrvata prošle godine. U kolovozu 2018. godine 44-godišnjakinja i 53-godišnjak, na porečkom području, na internetu su pronašli oglas za povoljnu kupnju automobila iz Velike Britanije. Stupili su u kontakt s navodnim predstavnikom tvrtke koja vozila prodaje i uplatili desetke tisuća kuna za svoja nova vozila, i opet preko interneta. S nestrpljenjem su čekali svoja vozila, no nikada nisu stigla. Kada je dobrano prošao rok za isporuku, 44-godišnjakinja i 53-godišnjak pokušali su ponovno kontaktirati navodnog predstavnika, no on im više nije odgovarao na poruke. Ubrzo su shvatili da je i stranica na internetu, gdje su vidjeli oglase za prodaju automobila, ugašena.

U lipnju prošle godine 24-godišnji Karlovčanin ostao je bez više od 50.000 kuna pri kupnji automobila iz Velike Britanije. Mladić je, također na internetu, pronašao tvrtku za prodaju rabljenih vozila. Svidio mu se automobil, pa je ubrzo uplatio novac za njega. No ni on nije nikada vidio svoj novi automobil. Scenarij prevaranata u pravilu je jednak. Oglašavaju prodaju automobila po nerealno niskim cijenama. Potencijalnim kupcima objašnjavaju da vozila imaju upravljače na lijevoj strani te da nisu pogodna za vožnju u Velikoj Britaniji, pa ih ondje ne mogu prodati, zbog čega je i cijena tako niska.

Čim žrtve uplate novac, navodni predstavnici tvrtki i oglasi doslovno nestaju, odnosno kontakt-osoba se više ne javlja, a internetski oglas se briše. Iz policije upozoravaju građane da dobro razmisle prije kupnje na internetu, te da ne nasjedaju na nerealna obećanja prodavača.

Isti način prijevare ponavlja se unatrag 10-ak godina. Tako je već 2010. godine 27-godišnjak prijavio policiji u Požegi da je uplatio 25 posto učešća za automobil iz Velike Britanije, koji je vidio na jednom internetskom oglasu. Ostao je bez 17.000 kuna.

Tri godine poslije 39-godišnja Požežanka prijavila je policiji da je ženskoj osobi iz Velike Britanije uplatila novac za automobil, no ni automobil ni novac nije dobila.

Sandra Lacić
ZBOG PREVARANTA RADNICI NA ULICI
Krajem svibnja Varaždinskim je policajcima vlasnik poduzeća iz okolice Varaždina prijavio da ga je prevarila osoba iz Nizozemske. Zbog prijevare njegovi zaposlenici ostali su na ulici. Naime, vlasnik poduzeća je početkom svibnja dogovorio smještaj za radnike njegova poduzeća koji rade u gradu Amersfoortu u Nizozemskoj. Prema dogovoru je preko platforme za plaćanja uplatio iznos od više tisuća eura na broj transakcijskog računa koji mu je kontakt-osoba dostavila. Nakon toga više nije mogao stupiti u kontakt s tom osobom radi dogovora detalja useljenja, a radnici njegova poduzeća dolaskom na dogovorenu adresu zatekli su zaključanu i praznu kuću. Brojne su prijevare preko interneta, od kupnje mobitela, igraćih konzola pa do kombajna.
Možda ste propustili...

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

Najčitanije iz rubrike