Kultura
IZLOŽBA SIGMARA POLKEA DO 18 RUJNA U MSU-u

Meandriranje boje koja sama nalazi put na papiru
Objavljeno 25. lipnja, 2019.

Do 18. rujna u zagrebačkom se MSU-u može pogledati izložba Sigmara Polkea Glazba nerazjašnjenog porijekla, realizirana kao putujuća izložba njemačkog Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) u suradnji s MSU-om i Goethe-Institutom Kroatien.


Izložba jednog od najznačajnijih njemačkih umjetnika druge polovine 20. st., rodonačelnika "kapitalističkog realizma" i europskog pop arta, sadrži 40 gvaševa iz 1996. Radovi su karakteristični za njegovo slikarstvo koje se temelji na eksperimentu slikarskim tehnikama i istraživanju odnosa između kontroliranih i nekontroliranih procesa fizičkih fenomena - ovdje je to kapanje i meandriranje boje koja sama nalazi put na papiru stvarajući apstraktne oblike. Tom slobodnom kretanju boje Polke često suprotstavlja čvrste točkaste rastere. S druge strane, u gvaševima nalazimo tipične Polkeove motive koji se kreću između figuracije i apstrakcije, često se referirajući na poznata djela povijesti umjetnosti. Posebnost ciklusa su iznimno duhoviti i zanimljivi naslovi koje je dodijelio svakom radu i u kojima se direktno obraća gledatelju.

Polke se nije želio ponavljati u radu i neprestano je iznenađivao publiku novim istraživanjima. Tako se od 70-ih postupno sve više bavi fotografijom, putuje u Pakistan i Afganistan, a 80-ih se vraća slikarstvu. No, za razliku od ranije faze 60-ih, bit će bliži apstraktnom ekspresionizmu posvetivši se samoj procesualnosti slikanja, eksperimentirajući bojama i materijalima. N.Vek.
Slika i zbilja
Polke od početka 60-ih se bavi odnosom između stvarnosti u slici i zbilje, umjetnosti i svakodnevice. Često zauzima distanciran, ironičan stav koji mu omogućuje da usredotoči pozornost na oblik i materijalna svojstva slikarstva onkraj samog sadržaja. Izlaže u Njemačkoj i inozemstvu te nastupa na najznačajnijim smotrama suvremene umjetnosti. Tate Modern, MOMA i Muzej Ludwig u Kölnu organizirali su 2014. veliku retrospektivu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike