Novosti
ZORAN MILANOVIĆ:

Sada mi je lakše jer nemam teret favorita
Objavljeno 23. lipnja, 2019.

Vezani članci

PREDSJEDNIČKA KANDIDATURA

Škoro zagovara veće ovlasti jer “ne želi biti fikus”

Bivši premijer i predsjednik SDP-a te predsjednički kandidat te stranke Zoran Milanović izjavio je u subotu u Brezovici kod Siska da je njegovo pojavljivanje na proslavi Dana antifašističke borbe u Hrvatskoj “stvar kalendara”.

“Ovdje sam zbog Dana antifašističke borbe, jedinog blagdana koji spominje borbu. Deseti sam put ovdje i drago mi je. ‘41 su ovo bili naši dečki i cure, ‘91. su bili isto naši dečki i cure. To je dosta povezano”, kazao je Milanović novinarima. Smatra, kaže, da treba biti ovdje s prijateljima, s ljudima koji do toga drže.

”A mislim da do toga drži jako puno Hrvata i građana Hrvatske.

Ovo je povratak u javni život. Potrefilo se da ovo bude prvi javni događaj. Prvi dan borbe bio je u ponedjeljak”, kazao je SDP-ov predsjednički kandidat i dodao da to neće biti teme na kojima će graditi svoju predsjedničku kampanju. Odgovarajući na pitanje novinara o njegovu izgledu za pobjedu, kazao je da će se nadmetati pa tko bude jači. “Vjerujem da će Hrvatska izabrati novu politiku. Ovaj put ne ulazim s velikim teretom anketnog favorita, što sam bilo prethodnih godina. Sad mi je lakše, nemam odgovornost velike stranke”, kazao je pa na pitanje koga smatra najvećim favoritom kratko odgovorio: “Sebe.” Pobjeđivao sam s ogromnom prednošću, ne ja nego moja stranka, a gubio tijesno. To je život, to je karusel politike, i ako nisi spreman na tu vrstu stresa, udara na emocije, na obitelj, na način života koji si živio do tada, putuj igumane, makni se”, kazao je Milanović. Kampanje su financijski sve skromnije, a pitanje financija je znatno više pod kontrolom u svim stankama, kazao je i usporedio sadašnje prilike s 2007. godinom kada, kako kaže, nije mogao pratiti ritam konkurencije iz HDZ-a. Osvrćući se na svoj odlazak iz politike kazao je da je na prošlim izborima HDZ dobio malo više glasova od SDP-a te da je zbog toga smatrao da nema više moralno pravo tražiti da bude mandatar. “SDP je bio jaka stranka, a Plenković je svoju stranku na posljednjim izborima srozao na 22 posto, ali to je njihov problem. Ne želim nikome pakostiti, sa svima s dobrom voljom, kao što je govorio Abraham Lincoln, pa i u vezi s pričama da su Grabar-Kitarović ili Plenković kandidati za Europsku komisiju. Koliko je to realno, to nije važno pitanje, ali ja nemam ništa protiv toga”, ustvrdio je Milanović. Želi, kazao je, da hrvatski kandidat, ako je ikako moguće, dođe na mjesto tajnice ili tajnika Vijeća Europe. H
Na pitanje koga smatra najvećim favoritom, bivši premijer kratko je odgovorio: “Sebe.”