Novosti
SINĐELIĆEV STATUS

Crna Gora izbjegava izručenje osuđenog ubojice
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Crna Gora već dvije godine ne odgovara na zahtjeve hrvatskog Ministarstva pravosuđa o izručenju Saše Sinđelića (39), koji je na vukovarskom Županijskom sudu osuđen na 21 godinu zatvora. Sinđelić je 2002. nedaleko od Drenovaca kod Županje ubio Mirka Fotesa koji je traktorom orao svoju njivu, ispalivši mu u leđa i glavu četiri hitca iz automatske puške. Ukrao je traktor i odvezao se u Srbiju gdje je pucao na policajce koji su ga pokušali zaustaviti.

Sinđelić, državljanin Srbije, jest i svjedok-pokajnik u postupku protiv skupine koja je namjeravala provesti terorističke akcije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. i srušiti vlast u toj zemlji. Na temelju njegova svjedočenja Viši sud u Podgorici osudio je 14 optuženih na ukupno 69 godina zatvora. Sinđelić je pobjegao u Srbiju, ali se nedavno vratio u Crnu Goru i zatražio politički azil jer mu, kako je izjavio, u Srbiji prijete ubojstvom.

Podgoričke Vijesti pišu kako im je Ministarstvo pravosuđa RH u petak odgovorilo da ih je crnogorsko Ministarstvo pravosuđa u vezi sa Sinđelićem posljednji put kontaktiralo 12. srpnja 2017. Hrvatska je 1. lipnja 2017. Crnoj Gori podnijela molbu za izručenje Sinđelića, ali joj je odgovoreno da je protiv njega u tijeku postupak zbog kaznenih djela u Crnoj Goroj i da je “zbog njegova specifičnog statusa svjedoka-suradnika nužna njegova nazočnost do okončanja kaznenog postupka.” M.F.
Najčitanije iz rubrike