Novosti
PRAZNIK KOJIM REPUBLIKA HRVATSKA OBILJEŽAVA POVIJESNU ODLUKU SABORA

Posljednji Dan državnosti 25. lipnja?
Objavljeno 24. lipnja, 2019.

Ovaj bi utorak hrvatski građani mogli vjerojatno posljednji put obilježiti Dan državnosti kao državni praznik upravo 25. lipnja, u spomen na taj datum 1991. godine, kada je Sabor donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući ju samostalnom i nezavisnom državom.

Podsjetimo, do 2001. godine Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Od 2001. se, odlukom tadašnje saborske većine na čelu sa SDP-om, 30. svibnja obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskog sabora, i radni je dan, a Dan državnosti je prebačen na 25. lipnja. Kako Hrvatska ima i Dan neovisnosti, koji se obilježava 8. listopada, u spomen na donošenje odluke o raskidu svih državnopravnih veza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ (čime je RH nakon tromjesečnog moratorija na zahtjev međunarodne zajednice i formalno postala nezavisna država), ne čudi što nemali broj građana i dalje ne zna nabrojiti koji se od ta tri dana kada obilježava i kako se točno zove. Sukladno tome, postoje i težnje k njihovu objedinjavanju u jedan važan datum kao državni blagdan, a što bi točno bilo s preostala dva i koja bi im uloga bila namijenjena - tek ćemo vidjeti.

Iz dijela HDZ-a, ali i znanstvene javnosti, već dulje vrijeme proizlaze težnje za izmjenom datuma praznika koji se bave nešto bližom hrvatskom poviješću, a da će se to sada konačno i dogoditi, potvrđeno je prije nešto više od mjesec dana. Naime, tada je na službenim facebook-stranicama HDZ-a napisano “30. svibnja je jedini pravi Dan državnosti”, uz dodatak kako je taj datum neizbrisivo ostao u emociji i sjećanju hrvatskog naroda. “Dogodine, kada je 30. obljetnica tog povijesnog dana, vrijeme je da stvari stavimo na pravo mjesto”, istaknuli su iz HDZ-a, čime je postalo jasno kako je premijer Andrej Plenković odlučio presjeći višegodišnju raspravu o toj temi i pokušati zbrku s datumima iz novije hrvatske povijesti dugoročno urediti na način koji bi većini hrvatskog naroda bio najprihvatljiviji. Što je i potvrdio nekoliko dana kasnije na stranačkom skupu.

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks javno je podržao inicijativu premijera Plenkovića da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja te ocijenio da je došlo do potpune zbrke u državnim praznicima. “Mislim da sjećanje na razloge zašto je 30. svibnja bio utvrđen kao Dan državnosti treba vratiti. To je ostalo u srcima i sjećanju hrvatskog naroda”, ocijenio je nedavno Šeks.

Igor Bošnjak
REFERENDUM
Dan državnosti, 25. lipnja, državni je praznik kojim se od 2001. obilježava povijesna odluka Hrvatskog sabora, donesena toga dana 1991. godine. Takvoj odluci Sabora, o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, prethodila je istovjetna iskazana volja građana Republike Hrvatske, i to na referendumu koji je održan 19. svibnja 1991.
Možda ste propustili...

ŠALJU AMANDMAN NA VLADIN ZAKON

Veterani protiv Dana antifašističke borbe

OSIJEKU REGIONALNI CENTRI KOMPETENTNOSTI U PODRUČJU TURIZMA I ELEKTROTEHNIKE

Prskalo: Želimo da plaća strukovnih učenika bude 10 ili 15 tisuća kuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISPOVIJEST PROSVJETNE DJELATNICE O ŠTRAJKU

Nastavnica: Samohrana sam majka, u kreditima, ali ovaj štrajk ipak ne mogu podržati

2

PROBLEMI ZBOG ZEMLJIŠTA

Radnici PIK-a Vinkovci strahuju za radna mjesta

3

ODBAČENA PRIJAVA PROTIV BRKIĆA, VARGE I CURIĆA

Sve četiri žene izričito su tvrdile da nisu oštećene