Novosti
SPRJEČAVANJE NEREDA NA SPORTSKIM NATJECANJIMA

Tko odbije testiranje na alkohol ili droge, neće moći na stadion
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Posjedovanje fantomki i potkapa, ili bilo kojeg odjevnog predmeta kojim je moguće maskiranje, bit će kažnjivo

Zbog suzbijanja nereda i nasilja koji često prate sportska natjecanja Ministarstvo unutarnjih poslova priprema izmjene Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Vidljivo pijani i drogirani koji odbiju testiranja, više neće moći na stadione, a bit će kažnjivo i imati kod sebe neki odjevni predmet koji bi mogao poslužiti za maskiranje. Strožije će se kažnjavati i tučnjave.

Kao glavni problem koji zahtjeva doradu ili promjenu zakona MUP ističe taj da neka ponašanja navijača do sada nisu bila propisana kao protupravna, što hitno treba mijenjati. Također, neprimjereno ponašanje hrvatskih navijača događa se u inozemstvu "što narušava ugled Republike Hrvatske." Predloženim izmjenama ne predviđa se propisivanje novih novčanih ili kazni zatvora niti zaštitnih mjera jer MUP smatra da su trenutačno propisane kazne dovoljne.

Veća učinkovitost
Izrada nacrta prijedloga zakona, ističu u MUP-u, potrebna je u svrhu postizanja veće učinkovitosti policije u osiguranju sportskih natjecanja i veće sigurnosti svih građana.

Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice Osječko-baranjske županije, kaže da je prijedlog izmjena zakona dobar, no uz uvjet da se nakon donošenja na terenu i primjenjuje. "Što god da se napiše, ako se to ne primjenjuje, onda od toga nema koristi. Svi se iz sustava moraju staviti u istu funkciju sigurnosti građana i neće biti problema. Bitno je i pokraj e-savjetovanja napraviti tumačenje i savjetovanje po regijama, pa onda sve zainteresirane još uključiti u raspravu prije donošenja izmjena zakona. Kada se donese zakon, treba još dodatno ući u svaku sredinu i pojasniti ljudima jasno i glasno što taj zakon kaže da se mora učiniti. Sljedeća je stvar, smatram, prevencija. Ovaj je zakon dobro detaljiziran. On regulira i događanja i ponašanje na natjecanju, prije natjecanja i poslije njega. Vidljivo je da je predlagatelj, na osnovu postojećih zakona iz 2003. i 2006. godine, napravio detaljnu analizu što se događa i smatram kako pogađa u pravom smjeru, ali još jednom ističem da je ključno da se to poslije sve i primijeni", kaže Dubravko Ižaković. Dodaje kako je u postojećem zakonu dobro što regulira pitanje ponašanja građana i u inozemstvu.

"Do sada smo već vidjeli da se navijači, kada odu u inozemstvo, izvlače određenim stvarima koje su zakonima sada nedefinirane. Unatrag možda godinu ili dvije vidi se da ima puno manje nereda na sportskim natjecanjima. Sjetimo se, primjerice, kada je hrvatska nogometna reprezentacija igrala utakmicu, u Hrvatskoj i inozemstvu, pa je prijetilo da se utakmica zbog nereda i prekine. Naveo bih kao odličan primjer posljednju utakmicu Hrvatska-Wales, gdje je stadion bio pun u Osijeku, no nisam zapazio ni jedan incident", dodaje Ižaković, ističući da su kazne drastične i za organizatore i za fizičke osobe.

"Ističem da je prije toga potrebno uskladiti sve zakone i odluke ministarstava, a odnose se i na MUP, Ministarstvo pravosuđa, Državni ured za sport i druge. Najčešće se događa da klubovi i organizatori nisu vlasnici objekata, na primjer, u Osijeku su to ‘Športski objekti‘, tako da i vlasnici moraju uskladiti svoje statute s navedenim zakonom kako bi imali u sebi sigurnosnu mjeru. MUP će u roku od šest mjeseci napraviti što treba, a drugi su dužni uskladiti se u roku od godinu dana. Pitam se je li to moguće", kaže Ižaković dodajući kako je napravljena dobra analiza stanja oko sportskih natjecanja te da je vidljivo da kada se nešto hoće poduzeti, onda se to i može. "Nužna je suradnja svih tijela od Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnih saveza, organizatora, pa i drugih službi. Ovaj zakon prvenstveno služi da bi građanima RH pružio nesmetano uživanje u sportskoj priredbi, za što je i namijenjen," kaže Ižaković.

Kažnjivo maskiranje
Izmjenama MUP traži i da se kao prekršaj uvede i odbijanje alkotestiranja i testiranja na droge te odmah spriječi takve osobe da nazoče na sportskim događanjima. Naime, do sada su takvi pojedinci mogli ući na stadione, čak i u slučajevima kada je natjecanje procijenjeno kao događaj visokog sigurnosnog rizika na kojemu je zabranjena distribucija i prodaja alkoholnih pića u kojima je koncentracija alkohola iznad šest posto. Najveća izmjena bila bi u tome da bi i samo posjedovanje fantomki i potkapa, ili bilo kojeg odjevnog predmeta koji je, među ostalim, namijenjen i odgovarajući za maskiranje, bilo kažnjivo. Do sada se kod osoba kod kojih su takvi predmeti pronađeni nije moglo poduzeti ništa, čak ni u slučajevima kada je riječ o osobi koja je karakterizirana kao potencijalno rizična. Naknadno utvrđivanje identiteta huligana poslije je bilo otežano zbog njihova maskiranja. Sada bi redari odmah takve osobe mogli spriječiti da uđu na stadione.

U natjecateljskoj sezoni 2014./2015. do sezone 2018./2019. u Hrvatskoj je evidentirano samo 16 prekršaja maskiranja na sportskim natjecanjima, a trenutačno je samo maskiranje kažnjivo. Izmjene u zakonu odnose se i na tučnjave. Naime, u prije navedenom razdoblju, vezano uz odigravanje utakmica I. Hrvatske nogometne lige i Hrvatskog nogometnog kupa, zabilježeno je 66 tučnjava i/ili fizičkih napada pripadnika raznih navijačkih skupina te unutar frakcija pojedinih navijačkih skupina.

Ovim zakonom spriječilo bi te počinitelje da uopće i uđu na stadione.

Sandra Lacić
ZA TUČNJAVE I ZATVOR DO 60 DANA
Trenutačnim zakonskim odredbama tučnjava s obilježjima prekršaja nije predviđena Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, tučnjave su kažnjavane prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji ne propisuje zabranu prisustvovanja određenim sportskim natjecanjima, a i kazne su samo od oko 170 do 1300 kuna. Kazne propisane Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kreću se od najniže od 1000 do 25.000 kuna i zatvora do 60 dana. “Propisivanjem tučnjave s obilježjima prekršaja u Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kao protupravnog ponašanja, moguće bi bilo izricanje sudskih zabrana prisustvovanja određenim sportskim natjecanjima, uz izricanje već sada propisanih većih novčanih kazni i kazni zatvora, što bi zasigurno djelovalo na smanjenje pojavnosti tog protupravnog ponašanja”, ističu iz MUP-a.
KAŽNJAVANJE I ZA MANJU ŠTETU
Uništavanje stvari i oštećenje imovine na sportskim natjecanjima trenutačno je propisano kao kazneno djelo. Odredbama Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima do izmjena koje su stupile na snagu 2011. godine to je bilo propisano kao prekršaj. Nakon nereda na utakmici između Dinama i Hajduka došlo je do izmjena tako što je u zakon uvršteno kazneno djelo “Uništavanje stvari i oštećenje imovine”. Međutim, da bi dobilo obilježje kaznenog djela potreban je nastanak štete veće vrijednosti, minimalno 60.000 kuna po počinitelju. Iz MUP-a predlažu da se uvede u zakon da je svako uništavanje i oštećivanje imovine prekršajno kažnjivo, bez obzira na visinu štete, pa makar ona bila i mala.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ISPOVIJEST PROSVJETNE DJELATNICE O ŠTRAJKU

Nastavnica: Samohrana sam majka, u kreditima, ali ovaj štrajk ipak ne mogu podržati

2

PROBLEMI ZBOG ZEMLJIŠTA

Radnici PIK-a Vinkovci strahuju za radna mjesta

3

ODBAČENA PRIJAVA PROTIV BRKIĆA, VARGE I CURIĆA

Sve četiri žene izričito su tvrdile da nisu oštećene