Regija
GRADSKA LISTA SRAMA

Uz otpis na popis: Vukovar će objaviti imena neplatiša
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Vukovarci dobivaju opomene za dugovanja stara gotovo 20 godina
VUKOVAR - Svi Vukovarci koji imaju dugovanja prema Gradu za račune za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda dobit će opomene, čak i ako je riječ o dugovanjima koja su odavno otišla u zastaru.Stoga su neki već dobili obavijest kako će njihovi podatci biti proslijeđeni agenciji koja će naplaćivati potraživanja, što je, posebice među onima čiji dug datira iz 2002. godine, izazvalo popriličnu konfuziju. Na njima je, ako ne žele platiti dug koji je otišao u zastaru, da se jave u mjerodavni gradski odjel i pozovu se na to zakonom definirano pravo.

- Ta sredstva pripadaju u redovne prihode Grada Vukovara, no očito se o tomu nije na odgovarajući način vodilo računa i neprihvatljivo mi je da postoje dugovanja stara gotovo 20 godina. Riječ je o nemaru i nesavjesnosti u poslovanju - rekao je gradonačelnik Ivan Penava na prošlotjednoj sjednici Gradskoga vijeća na upit zašto se opomene šalju i za dugovanja koja su otišla u zastaru.

Naveo je kako mu nije žao onih koji, kako je pojasnio, "ne plaćaju, glume likove iz bajki, izbjegavaju i mijenjaju adrese", ali drži kako se građanima koji redovito podmiruju obveze, ali im se možda jednom u nekoliko godina dogodilo da zaborave platiti, trebala poslati obavijest. Dodao je kako se prilikom svakog polugodišnjeg obračuna na njemu navede i stanje duga na taj dan, pa su to dužnici mogli vidjeti i raspitati se o kakvom je dugovanju riječ i od kada datira.

- Na našim je službama da sva potraživanja koja Grad ima pokušaju naplatiti, bez obzira jesu li u fazi zastare, a onaj čija su dugovanja ušla u rokove zastare mora se na to pozvati ako ne želi platiti. To je zakonska procedura i ne možemo automatizmom otpisati sva ta dugovanja - naglasio je Penava uz pojašnjenje kako je riječ o dužnicima Grada i kao gradonačelnik je dužan naplatiti svaki dug, pa makar bio 100 godina star.

Vlasta Šibalić, pročelnica Upravnoga odjela za financije i nabavu, navela je kako su 2011. godine slali rješenja o ovrsi za one koji su imali više od tisuću kuna duga, 2016. godine odaslane su opomene dužnicima s više od 500 kuna duga, a isto je ponovljeno i prošle godine.

- To znači kako otpis onima koji duguju manje od 500 kuna do sada nije smio ići ni u kakvom obliku jer nije pokušana naplata. Veže nas Opći poreni zakon koji kaže kako ne smijemo otpisati ništa ako nismo ni pokušali naplatiti. Dužnika s više od 500 kuna ima 1500 i zajedno duguju više od pet milijuna kuna, a onih koji duguju manje od 500 kuna ima 3200 i oni zajedno duguju oko pola milijuna kuna - istaknula je pročelnica.

Dodala je kako će ubrzo imati jasniju situaciju i točno znati tko se pozvao na zastaru, što je zakonsko pravo svakoga pojedinca. Međutim, najavila je kako će krajem ove ili početkom iduće godine doći na red i otpis potraživanja.

- Uz otpis ide i popis, kao što je bilo i za pravne osobe. Dakle, točno će biti navedeno ime, prezime, godina rođenja, mjesto prebivališta, osnova s koje se određeni dug otpisuje i točan iznos. Smatramo kako to građanima neće biti ugodno, ali u ovom ih slučaju Uredba o zaštiti osobnih podataka ne štiti jer Zakon o proračunu izričito govori na koji se način radi otpis dugovanja i koji podatci moraju biti objavljeni - naglasila je Šibalić i zaključila kako jedino što dužnici mogu učiniti ako ne žele biti na tom popisu jest da plate dugovanja.

Iz Grada poručuju sugrađanima kako imaju obvezu pokušati naplatiti sve, a na dužnicima je da se, ako to žele, izvuku od obveze plaćanja sukladno zakonu koji propisuje rok zastare.

Dragana Korpoš
Građanima stižu opomene za neplaćene račune za komunalnu naknadu koje su trebali platiti 2002. godine
Možda ste propustili...

KAPITALNE INVESTICIJE U ZASELCIMA ZOLJANA I PRIGRADSKOM NASELJU MARTINU

Sportski centar, ceste i vodovodi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro