Regija
PROJEKT VRIJEDAN 120 MILIJUNA

Vinkovačka obilaznica će biti završena tek u rujnu
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Umjesto semafora, koji usporavaju promet, sagradit će četiri kružna toka
VINKOVCI - Iako su radovi na istočnoj obilaznici tekli prema planiranoj dinamici i sve je upozoravalo na to kako će radovi biti završeni kao što je i planirano, početkom srpnja, a svečanost otvaranja je bila predviđeno za 20. srpnja, kada Vinkovci slave svoj Dan, zbog vremena dinamika radova je poremećena.
No, obećavaju investitori i izvođači radova, sve će biti završeno početkom rujna, do Vinkovačkih jeseni. Naime, radovi, posebice oni građevinski, a njih je u ovakvim poslovima i najviše, bili su u travnju i svibnju više puta prekidani i po nekoliko dana zbog jakih kiša koje su zahvatile istok Slavonije i vinkovački kraj.


- Sada smo na 75 do 80 posto realizacije sredstava te na oko 85 posto realizacije radova. Nažalost, kiša je poremetila dinamiku radova i svi radovi neće moći biti završeni u planiranom roku. Dobili smo i iščekivane projekte za izmjenu raskrižja, koje su Hrvatske ceste naručile prema zahtjevu Grada i lokalne zajednice, a dogovor je da odmah intenzivno krenemo s radovima prema Mirkovcima jer je tamo najveći kružni tok. Usporedno će ići i radovi na kružnim tokovima u Maloj Bosni i Nuštru. Plan je do 20. srpnja, dakle do Dana grada, završiti kružni tok do Mirkovaca, a sve ostalo, cijelu obilaznicu, do 13. rujna, odnosno do Vinkovačkih jeseni - kaže Ivan Oroz, tehnički direktor Osijek Koteksa, izvođača radova na istočnoj vinkovačkoj obilaznici.


Riječ je o projektu koji Vinkovčani dugo čekaju kako bi se središte grada rasteretilo od prometovanja kamiona. Gradonačelnik Ivan Bosančić kaže kako je ovaj projekt važan ponajprije zbog građana Vinkovaca zbog izmještanja teretnog prometa iz grada i povećanja sigurnosti u prometu.


- Važan je i u gospodarskom smislu jer otvara cijelo jedno novo područje grada za korištenje, ali donosi i prometne i gospodarske benefite i za druge dijelove Vukovarsko-srijemske županije – kaže gradonačelnik.


Ovaj projekt vrijedan 120 milijuna kuna krenuo je u svibnju 2017., a obuhvaća sedam kilometara ceste i četiri nadvožnjaka - preko željezničke pruge Zagreb - Tovarnik gdje pripremaju montažu nosača te preko kraka 5 čvora Vinkovci–istok, preko željezničke pruge Vinkovci - Drenovci i nadvožnjak preko industrijskog kolosijeka za Silos gdje planiraju asfaltiranje i slijede završni radovi. Planirana su i četiri kružna toka, umjesto križanja sa semaforima koji nepotrebno usporavaju promet, a jedan od njih, onaj na cesti Vinkovci - Županja, na istočnom izlazu iz Vinkovaca, već je završen. Pri kraju su radovi na rotorima na obilaznici u naselju Mirkovci i Mala Bosna te na ulazu u Nuštar.
Istočna obilaznica Vinkovaca nastavak je južne vinkovačke obilaznice sagrađene prije desetak godina i počinje kod novog željeznog lučnog mosta na Bosutu uz državnu cestu Vinkovci - Županja na izlasku iz Vinkovaca, ide do prigradskog naselja Mirkovci i siječe se s državnom cestom Vinkovci - Tovarnik te nastavlja do Nuštra, gdje izbija na državnu cestu prema Vukovaru.
Miroslav Flego
Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike