Regija
POMAŽU LOKALNOJ ZAJEDNICI

Hrvatska vojska uređuje cestu na virovima
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
HV je ustupio strojeve i ljude, Grad se pobrinuo za ostalo, bit će obavljeni i neki drugi radovi
ŽUPANJA - U uređenje Županjskih virova uključila se Inženjerijska bojna Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, čiji su pripadnici prije desetak dana vrijedno prionuli poslu. Elitna brigada HV-a prepoznala je potrebe lokalne zajednice za uređenjem pristupne ceste na poznatom županjskom izletištu, koja od silaska s nadvožnjaka preko autoceste A3 vodi do lovačke kuće. Ustupili su strojeve i ljude, a za sve ostalo pobrinuo se Grad.- Duljina prilazne ceste je oko 1700 metara. Vojnici skidaju bankine, saniraju udarne rupe, rješavaju oborinsku odvodnju, uređuju kanale uz cestu. Uredit će i manje okolne prilazne puteve, parkirališta oko lovačke kuće, dio izletišta s južne strane od autoceste, od kapelice sv. Ilije do nadvožnjaka – ističe Josip Nikolozo, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje. Napominje da je posla mnogo i vrlo je zahtjevan. Grad će osigurati sav potreban kamen koji će se ugraditi u cestu, a riječ je o oko 150 kubika. Sanacija se radi vrlo temeljito i kvalitetno, u što će se vozači na Županjskim virovima uskoro moći i sami uvjeriti. Radovi obuhvaćaju plitko podrivanje, dosipanje novog kamena, izravnavanje i valjanje valjkom. Ukupna vrijednost tog projekta je oko 150.000 kuna, a golemi doprinos u njegovoj realizaciji dala je vojska.

Grad je pripadnicima HV-a osigurao smještaj i prehranu tijekom boravka u Županji, a radovi bi trebali završiti do kraja ovoga tjedna, odnosno do 28. lipnja.

Do hvalevrijednog angažmana vojske došlo je nakon razgovora gradonačelnika Županje Davora Miličevića sa zapovjednikom Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadirom Mijom Validžićem, koji je izrazio spremnost pomoći lokalnoj zajednici. S obzirom na to da je Hrvatska vojska moćna u tehničkom i personalnom potencijalu i da sa širokim spektrom sposobnosti stoji na raspolaganju hrvatskim građanima, dogovorena je akcija u Županji.

Grad se sa svojim zahtjevom i potrebama obratio Ministarstvu obrane, ministar Krstičević je dao zeleno svjetlo, dogovoren je termin i osigurani su svi preduvjeti za dolazak vojnika i početak radova na Županjskim virovima. Svakodnevno je na terenu desetak pripadnika HV-a, dvojica noću čuvaju strojeve koji su parkirani neposredno uz lovačku kuću.

- Riječ je o nastavku dobre suradnje Hrvatske vojske i Grada Županje. Takav odnos s civilnim strukturama i pomoć lokalnim zajednicama podržava i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Ovo nije prvi put da su pripadnici HV-a, angažirani u Županji, dali su svoj doprinos i tijekom održavanja poznatih manifestacija u gradu, od Šokačkog sijela do Žetve i vršidbe u prošlosti. Suradnja je jako dobra i vjerujem kako ćemo u tom smjeru nastaviti i dalje na obostrano zadovoljstvo – kaže dočasnik za odnose s javnošću, narednik Ivica Oršolić.

Ponosno ističe da pripadnici Hrvatske vojske uvijek stoje na raspolaganju građanima i na različite im načine pružaju pomoć i potporu jer svojim radom žele služiti narodu i dati doprinos razvoju društva.

Marija Lešić Omerović
Radovi se obavljaju vrlo temeljito i kvalitetno, riječ je o nastavku dobre suradnje HV-a i Grada Županje
VELIKA POMOĆ
“Puno se pozornosti pridaje uređenju Županjskih virova i važno je da i prilazna cesta bude kvalitetno uređena. Sve je više korisnika, uz ribiče i lovce dolaze i brojni izletnici. Pomoć vojnika vrlo je vrijedna i važna i puno im hvala”, poručuje pročelnik Josip Nikolozo.
Najčitanije iz rubrike