Osijek
HKUD ŽELJEZNIČAR OSIJEK

Nakon Kine “Željo” želi nastupiti u Americi
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Željezničar iz Osijeka unatoč dolasku ljeta (kada manje-više sve udruge imaju pauzu) ne posustaje, čim završi jednu folklornu manifestaciju, već slijedi druga. Za sve se aktivnosti ozbiljno pripremaju kao jedno od stožernih slavonskih folkloraških društava na području Slavonije.

- Tako nam je svake godine, evo netom smo završili prekrasnu tradicionalnu folklornu manifestaciju "U društvu sa Željom". Mi sami baštinimo svoju tradicijsku kulturu, ali nekako volimo da u tome bude i nešto zajedničko s drugima kako bi naša osječka publika vidjela raznovrsnost ovdašnjih običaja. Manifestacija "U društvu sa Željom" održava se petnaestak godina u Osijeku i postala je prepoznatljiva puno šire od našega grada. Manifestacija je osmišljena kao susret reproduktivnih folklornih ansambala iz cijele Republike Hrvatske tako da brojna publika održavanjem ove manifestacije ima priliku vidjeti dostignuća ponajboljih folklornih društava i uživati u njihovim nastupima. Već sada promišljamo koga pozvati sljedeće godine u goste, ali uz određene kriterije. Naime, moraju biti odlični kao što su ove godine bili Kulturno-umjetničko društvo "Tomislav" iz Županje i prva pjevačka konjica "Sinđir" iz Županje. Zajedničkim programom publiku, koja nakratko zaboravi da je u Osijeku, "provedemo" kroz predivne dijelove Lijepe Naše - kaže umjetnički voditelj Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Željezničar Nenad Sudar.

HKUD “Željezničar”, ističe Nenad Sudar, neprekinuto djeluje od davne 1925. godine zahvaljujući predanom radu svih u Društvu, sudjelovanja u Školi folklora, ali i turnejama na koje ih, kada ih netko pogleda na nekom od odličnih nastupa, zovu. To im ne daje da posustanu, dapače, samo ih nagoni na još veći trud zahvaljujući kojem su obišli najveći dio svijeta i na zapadu i na krajnjem istoku - u Narodnoj Republici Kini. Sada im je samo Amerika ostala za turneju, nadaju se da će jednom i taj cilj ostvariti uz pomoć sponzora i svih prijatelja koji su im skloni pomoći. Naime, sve rade volonterski i sve što imaju ili zarade od manifestacija ulože u redovan rad s brojnim sekcijama, starijim skupinama i dječjim skupinama, pa tako ne preostane za jednu takvu turneju. Stoga još o takvoj turneji razmišljaju, ali ne odu li u Ameriku sada, otići će Osijek i Slavoniju predstaviti negdje drugdje. Naime, ove godine slijedi gostovanje u Samoboru, zatim na manifestaciji u Vinkovcima “Bosutski dani”, a isto tako slijedi i ljetna turneja koja je ove godine u Europi, na jednom uglednom folklornom festivalu za koji su dobili poziv. D. Pejić
HKUD “Željezničar” neprekinuto djeluje od davne 1925. godine zahvaljujući predanom radu svih u Društvu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike