Svijet
“PODIJELITI, DISKREDITIRATI, ZBUNITI”

DFR: Rusija širi lažne informacije
Objavljeno 23. lipnja, 2019.
Španjolske vlasti razotkrile su u kolovozu 2018. plan protivnika Brexita da ubiju vodećeg zagovornika izlaska iz EU-a, a sada favorita za novog britanskog premijera Borisa Johnsona. Zaista? Tu priču i druge poput nje kreirala je mreža profila na društvenim medijima upravljana iz Rusije koja je pokušala proširiti lažne vijesti na 30 internetskih platformi, pokazalo je istraživanje Atlantskog vijeća, odnosno njegova Laboratorija za digitalna forenzička istraživanja (DFR). U tome su korišteni desetci profila na kojima je objavljivan sadržaj na najmanje šest jezika na platformama kao što su Facebook i Twitter, kao i razni blogovi i forumi. Cilj je bio “podijeliti, diskreditirati i zbuniti” zapadne zemlje podmetanjem neistinitih informacija o temama koje su se kretale u rasponu od navodnog britanskog miješanja u američke kongresne izbore 2018. do sudjelovanja irskih paramilicija u trovanju bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj prošle godine. H
ODVAŽNA I SOFISTICIRANA OPERACIJA
Ben Nimmo iz DFR-a rekao je da profili nisu imali puno pratitelja, vjerojatno kako ne bi bili uhvaćeni, ali je operacija bila odvažna i sofisticirana. “Ta operacija pokušala je izazvati podjele između zapadnih zemalja”, rekao je. “Sve je krivotvorila, od dokumenata na kojima je temeljila priče do profila koji su ih širili.”

Navodni plan da se ubije Johnsona počeo je 8. kolovoza prošle godine kada je na lažnom profilu na Facebooku objavljeno pismo koje je navodno poslao španjolski ministar kolegi.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana