Sport
SVJETSKA VATERPOLO LIGA

“Barakude” nakon oluje nad Beogradom poražene u finalu
Objavljeno 23. lipnja, 2019.
Srbija je do pobjede došla 17 sekundi prije kraja pogotkom iz peterca

Hrvatska vaterpolska reprezentacija poražena je u finalu Svjetske lige. U odlučujućem susretu u bazenu beogradskog Tašmajdana bolja je bila Srbija rezultatom 12:11. Domaći su vaterpolisti tako izborili plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Bio je to 31. susret tih dviju reprezentacija, a Srbija je ostvarila 17. pobjedu, a Hrvatska je 11 puta slavila, uz tri remija.

Susret je odigran pred četiri tisuće navijača, a u posljednjoj četvrtini veliki je pljusak "potopio" beogradski bazen pa je dio gledatelja napustio tribine. No preostali navijači dali su jak vjetar u leđa domaćinima svojim navijanjem. Treba naglasiti kako je, unatoč uobičajenim tenzijama kada igraju reprezentacije Hrvatske i Srbije, navijanje bilo vrlo korektno. Čak su domaći navijači pljeskom pozdravili intoniranje "Lijepe naše".

Odlično otvorenje Hrvatske
Odlično je krenula Hrvatska u finale. Nakon prve četvrtine bilo je 3:1. Maro Joković samo sekundu prije prvog odmora postigao je pogodak. Prije njega Buljubašić i Vukićević donijeli su Hrvatskoj vodstvo od 2:0, da bi prvi pogodak za Srbiju postigao Ćuk. Na početku druge četvrtine naši su vaterpolisti poveli 4:1, a strijelac je bio Fatović. Međutim, Srbija tada zabija pet pogodaka u nizu i preuzima vodstvo. Do kraja druge četvrtine Vukićević je svojim pogotkom zaustavio seriju domaćina. Do kraja susreta momčadi su se izmjenjivale u vodstvu. Posljednji put Hrvatska je povela preko Vukićevića negdje na sredini posljednje četvrtine. Tada je bilo 10:9 za "barakude". U sljedećem srpskom napadu naš odlični vratar Marko Bijač zaustavio je pokušaj Prlainovića. Gostima se tako otvorila mogućnost otići i na dva razlike. Međutim, izabranici Ivice Tucka nisu u tome uspjeli.

Nebo se otvorilo
Nekako u to vrijeme i nebo se otvorilo nad beogradskim Tašmajdanom i glavnim gradom Srbije. Od silnog vjetra ni igrači nisu najbolje mogli čuti sudačke zvižduke ni savjete s klupa obaju izbornika. Ključni igrač za Srbiju u toj završnici bio je Filip Filipović. Prvo je zabio za izjednačenje (10:10), a nakon što naši vaterpolisti nisu iskoristili svoj napad, postigao je pogodak i za vodstvo 11:10. Međutim, 28 sekundi prije kraja naš najbolji strijelac Vukičević izjednačio je rezultat na 11:11. Ipak, u posljednjem srpskom napadu dosuđen je petarac, koji je realizirao Filipović. U posljednjih 17 sekundi u napad je krenuo i vratar Marko Bijač, pokušao je on sam zaključiti taj napad, ali nije bio precizan pa su na kraju domaći slavili po velikom nevremenu. Filip Filipović proglašen je za MVP turnira dok je naš Marko Bijač proglašen za najboljeg vratara.

Krešimir Lacković
SRBIJA       12

HRVATSKA       11

BEOGRAD - Bazen na Tašmajdanu. Gledatelja: 2500. Suci: Andreksandrescu i Stavridis (Grčka).



SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 4(1), Stojanović, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 4(1), Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović (9 obrana).



HRVATSKA: Bijač (9 obrana), Benić, Fatović 2 (1), Lončar, Joković 1(1), Buljubašić 1, Vukičević 5(1), Bušlje 1, Miloš, Vrlić 1, Šetka, Garcia i Marcelić.



PETERCI: Srbija 2(2), Hrvatska 3(3); IGRAČ VIŠE: Srbija 14(4), Hrvatska 14(6).

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 1:3, 5:2, 1:3, 5:3.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike