Crna kronika
OTKRIVENI U PUNITOVCIMA

Ilegalni migranti skrili se u cijevima
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Prema službenim podacima migranti su se ukrcali u kamion s makedonskim registracijama u Srbiji
PUNITOVCI - Još jedan ilegalni prelazak migranata preko državne granice zbio se u Slavoniji sredinom prošlog tjedna. Migranti su ovaj put granicu prešli tako što su se skrili u velike cijevi koje je prevozio kamion makedonskih registracija.Iz Policijske uprave osječko-baranjske potvrdili su nam da su policajci pronašli u Punitovcima dva državljanina Afganistana.

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su se neopaženo ukrcali u tovarni prostor kamiona u Srbiji. Nakon što se utvrde sve okolnosti njihova nezakonitog ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj, provest će se postupak u skladu sa Zakonom o strancima - doznajemo službeno iz policije.

Kako neslužbeno doznajemo, vozač kamiona, kada je vidio da je slučajno prevezao ilegalne migrante, pobjegao je.

Prošlog tjedna, u mjestu Batrina, u Brodsko-posavskoj županiji, građani su dojavili policiji o skupini od 15-ak ilegalnih migranata.

Početkom lipnja dva policajca iz Postaje granične policije Beli Manastir spasila su život 12 ilegalnih migranata, boreći se s valovima Dunava koji su potopili službeni policijski čamac dok su ih spašavali, nedaleko od Aljmaša.

Krajem studenoga prošle godine tri ilegalna migranta otkrivena su u hladnjači makedonskih registracija koja je stigla na carinski terminal u Osijeku na prostoru autotržnice. Kada je vozač otvorio hladnjaču, da bi carina prekontrolirala teret u njegovu vozilu, ostao je šokiran kada je vidio tri muškarca u njoj.

Osim u slučaju kada su policajci umalo također stradali spašavajući migrante iz Dunava, policija ni u jednom navedenom slučaju nije službeno izvijestila javnost. Tek na upit novinara stižu šturi izvještaji o tome što se dogodilo.

Naime, još prije nekoliko godina svakodnevno se o takvim slučajima izvještavalo. Tako je primjerice MUP, u studenom 2012. godine, na svojim službenim stranicama izvijestio o ilegalnim migrantima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali i na području Dalja i kod autoceste A3 u blizini nadvožnjaka Spačva.

Iako policija tvrdi da je hrvatska granica "neprobojna", mještani naselja uz granicu često govore o susretima s ilegalnim migrantima. U javnosti se o njima službeno čuje tek ako netko od njih nastrada ili ako izazovu kakvu nesreću na hrvatskom tlu.

Na jednoj od sjednica Hrvatskoga sabora državni tajnik u MUP-u Žarko Katić rekao je da je samo prošle godine u ilegalnom prelasku granice ili već na hrvatskom teritoriju uhićeno više od osam tisuća migranata.

Sandra Lacić
LUTAJU ŠUMAMA, UTAPAJU SE U RIJEKAMA
Ranko Ostojić, bivši ministar SDP-a, u travnju ove godine kazao je da je broj ilegalnih migranata vraćenih iz Slovenije u Hrvatsku dvostruko veći od onog što prikazuje Ministarstvo unutarnjih poslova. Ostojić je tada u Dubrovniku izjavio da u Hrvatskoj ima stotine incidenata, da migranti lutaju šumama, stradavaju i utapaju se u rijekama. Ilegalni migranti ponekad ginu na hrvatskom teritoriju, pokušavajući doći do zemalja Europske unije. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, od siječnja do sredine prosinca prošle godine zabilježeno je devet slučajeva smrtnog stradanja migranata, a radilo se o utapanjima i pothlađivanju. Smrtna stradavanja zabilježena su i prijašnjih godina. Mrtva tijela dvaju ilegalnih migranata pronađena su u rijeci Mrežnici u veljači ove godine.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike