Mozaik
SMOTRA FOLKLORA I IZBOR NAJLJEPŠE SNAŠE

Čačinci pokazali koliko vole folklor i kulturnu baštinu
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Program koji je pripremljen na najbolji je mogući način dočarao bogatstvo narodnog stvaralaštva i kulturne tradicije

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva ‘‘Čačinci‘‘, suorganizaciji Turističke zajednice te pod pokroviteljstvom Općine, u Čačincima je održana tradicionalna, deveta duhovno-turistička manifestacija ‘‘Tijelovo 2019.‘‘. U sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Gustava Matoša održana je smotra folklora u nazočnosti zamjenika župana VPŽ-a Darka Žužaka, načelnika mađarske općine Csavoly Norberta Hamhabera te domaćina, načelnika općine Čačinci Mirka Mališa i njegova zamjenika te ravnatelja Javne ustanove Parka prirode Papuk, Alena Jurenca. Sve nazočne uvodno je pozdravila predsjednika KUD-a Čačinci Emina Mužar:



Na dobrom putu

- Od srca hvala svima što su svojim dolaskom uveličali našu manifestaciju jer taj način dobivamo potvrdu da radimo dobro i kako smo na dobrom putu. Isto tako moram zahvaliti načelniku općine Mirku Mališu na svesrdnoj pomoći prilikom organizacije ove manifestacije, kao i našem župniku Nedjeljku Androšu te ravnateljici osnovne škole Kristini Krmpotić i svim članovima KUD-a na koje sam iznimno ponosna. Program koji smo pripremili na najbolji je mogući način dočarao bogatstvo narodnog stvaralaštva i kulturne tradicije koju već godinama nastojimo održavati i prenositi na mlade generacije. Ove smo se godine predstavili s dvije koreografije, našom već poznatom Slavonijom te premijerno Posavskim pjesama i plesovima, koje smo uvježbali upravo za ovu priliku – rekla je Mužar nakon koje se obratio i načelnik Mirko Mališ, a smotru je otvorio zamjenik župana VPŽ-a Darko Žužak:


- Iznimno je važno u današnje vrijeme globalizacije čuvati našu narodnu i kulturnu tradiciju i upravo su ovakve manifestacije prilika da pokažemo naše kršćanske vrijednosti te veličinu i bogatstvo naše baštine, a na tome i dalje treba ustrajati. Hvala vam što sve ovo činite za svoje mjesto i svoju županiju, regiju i Domovinu – zaključio je Žužak. I kako je rekla predsjednica KUD-a Čačinci Emina Mužar na kraju svog obraćanja, najljepše je uistinu bilo uživati uz jedinstven zvuk tamburice, šuškanje suknji i pocupkivanje snaša i bećara. Svoje pjesme i plesove punoj dvorani pokazali su KUD Crkvari, KUU Voćin, KUD ‘‘Podravina‘‘ Čađavica, Mikleuš, ‘‘Zdenac‘‘ Zdenci, ‘‘Matija Gubec‘‘ Donji Miholjac te domaćin KUD Čačinci, koji su posebno plijenili pozornost odličnom premijernom izvedbom Posavskih pjesama i plesova za koje je koreografiju postavio Zvonimir Vuković. Na kraju programa održan je izbor za najljepšu snašu. Svoje nošenje i prigode za koje su nošene predstavilo je pet kandidatkinja: Helena Rugaš iz Čačinaca, Valentina Medved iz Zdenaca, Kristina Galešić iz Voćina, Valentina Predravac iz Čađavice te Veronika Vrtar iz Donjeg Miholjca.
Jednoglasna odluka

Stručno povjerenstvo, u sastavu Miroslav Šarić, Zvonimir Vuković, Emina Mužar i Igor Juran, donijelo je jednoglasnu odluku kako je najljepša snaša Tijelova 2019. Kristina Galešić iz Voćina:

- Osjećaj je odličan, malo me je držala trema, ali evo presretna sam jer sam se stvarno trudila da što bolje pokažem nošnju i prezentiram kraj iz kojeg dolazim. Čestitam organizatoru na sjajnoj priredbi i svim curama koje su se odlučile prijaviti. Ja jednostavno od malih nogu obožavam folklor i uživam biti dio svoga društva, a ova nagrada samo je šlag na tortu i za mene i za moj društvo – rekla je Galešić. Ovaj praznik duhovnosti, baštine i zabave završio je ispred dvorane u velikom šatoru uz odličan nastup Čačinačkih tamburaša i i legendarnog hrvatskog pjevača Dražena Žanka.
Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike