Kultura
IZLOŽBA UMJETNIČKE KERAMIKE

Keramika je nekada bila dio naše kulture
Objavljeno 24. lipnja, 2019.
Izložena su ukupno 23 rada 11 sudionika radionice, među kojima je bilo šest umjetnika i pet studenata iz Hrvatske i Srbije

Šestero umjetnika i petero studenata iz Hrvatske i Srbije koji su u ožujku ove godine sudjelovali na 1. međunarodnoj radionici umjetničke keramike održanoj u kiparskim atelijerima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, prošlog su tjedna izložili svoje radove u Galeriji Waldinger u Tvrđi. S obzirom na to da je keramika kao specifičan likovni izraz u posljednje vrijeme poprilično zapostavljena, osječka je Akademija organizirala radionicu čiji je cilj, osim edukacije i umjetničkoga stvaralaštva, bio i promocija umjetničkih keramičkih radova na nacionalnoj i međunarodnoj razini, kao i podizanje kvalitete hrvatske keramičarske umjetničke scene te osvješćivanje ideje o umjetnosti kao snažnoj poveznici kultura.


Inicijatorica ovoga projekta i, uz pomoć svoje asistentice Josipe Stojanović, voditeljica radionice bila je umjetnička suradnica Margareta Lekić:


- Situacija je takva da se u cijeloj Hrvatskoj povremeno događaju određeni punktovi s keramikom. Previše smo raštrkani raznim kolonijama, radionicama, izložbama... Ona je nekada bila dio naše kulture, a kako bismo ju ponovno podignuli na noge, trenutačno radimo na tome da se ustroji organizacija gradova keramike u Hrvatskoj koji bi se potom učlanili u gradove keramike Europe, povezali se s njima kako bismo imali više gostiju u nas te tako stekli mogućnost jačanja keramike na našem području. Što se tiče radionice u ožujku, ideja nam je bila da umjetnika i studenata bude u podjednakom broju kako bismo mogli što bolje međusobno surađivati i kako bi studenti što više naučili od umjetnika. Mislim da su i umjetnici mogli ponešto naučili od studenata.


Izložena su ukupno 23 rada 11 sudionika radionice, među kojima su umjetnici bili: doc. art. Dejan Duraković, akademski kipar, izlagač na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu; doc. dr. art. Ines Matijević Cakić, dobitnica više nagrada čiji se radovi nalaze u mnogim fundusima i zbirkama; izv. prof. dr. art. Goran Kujundžić koji samostalno i skupno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu; Andrej Tomić, akademski slikar koji je ostvario pet samostalnih izložbi te je sudjelovao na više skupnih izložbi u Hrvatskoj, a tijekom 2017./2018. vodio je Galeriju Kazamat; izv. prof. Slavko Živanović, izlagač na više samostalnih izložbi u Srbiji i skupnim izložbama u Srbiji i inozemstvu te dobitnik nekoliko nagrada za skulpturu čiji se radovi nalaze u brojnim kolekcijama muzeja i galerija; Ana Pichler Schmidt, magistrica dizajna keramike koja je sudjelovala na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu i koja je tri puta samostalno izlagala u Osijeku.
- Međunarodna je radionica svima nama omogućila razmjenu međusobnih iskustava, rad, ali i lijepo druženje. Keramika je mnogo isplativija i za prodaju i za kupnju u odnosu prema nekim drugim materijalima, prijerice bronci. Sama po sebi vizualno je topla. Korištenje glazure uvjetovano je doživljajem umjetnika i ovisi o namjeni i poruci koju njegovo djelo šalje. Postoji nekoliko načina oblikovanja keramike. Dugotrajniji je proces kada se skulptura oblikuje tako da bude šuplja, nakon čega se grade i oblikuju svojevrsni zidovi, pri čemu proces sušenja traje od dva do tri mjeseca i tek nakon toga može se peći. Drugi je postupak taj da se napravi model od gline, a zatim se odlije gipsani pozitiv s kojeg se uzimaju višedijelni otisci. Kasnije se to spoji i potom se lijeva tekuća glina, čija stijenka može biti i do nekoliko milimetara deblja od stijenke klasične gline za modeliranje - pojasnio je jedan od izlagača, doc. art. Dejan Duraković s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koji se predstavio dvama radovima - Kompozicija I i Kompozicija II. Izložba u Galeriji Waldinger zatvorena je u nedjelju.


Danijel Miklić
Gubitak zuba kao inspiracija
Studenti koji su u ožujku sudjelovali na radionici i čiji su radovi bili izloženi u Galeriji Waldinger su: Klara König, Katarina Rasić, Mihaela Podboj i Maja Biondić s Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, te Glorija Monjov s Akademije za umjetnost u Novom Sadu. ‘‘Ova je radionica bila moj prvi susret s umjetničkom keramikom i jako zanimljivo iskustvo. Nedavno sam morala izvaditi dva zuba, što mi je bila inspiracija za moj rad Zubi koji nekako simbolizira taj gubitak‘‘, rekla je Mihaela.
Možda ste propustili...

DNEVNIK NEODUSTAJANJA OD PRIJATELJSTVA

Kako zavoljeti morskog psa? - novi roman Nataše Govedić

U STUDENOME VRHUNAC PROSLAVE 70. GODINA DJELOVANJA ANSAMBLA

Lado: Danas je rođendanski koncert u Slavonskom Brodu

14. STUDENOG U KONCERTNOJ DVORANI VATROSLAVA LISINSKOG

Virtuoz Aleksej Volodin u Majstorskom ciklusu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠOKAČKA RIČ 17

Mlade treba podučiti šokačkom govoru da ne izumre

2

ŠEST IZVEDBI U PROSINCU

Karte za Orašara rasprodane u danu

3

HRVATSKI UMJETNICI U BUENOS AIRESU

"Yira, Yira" premijerno u Argentini