Kultura
BOGATSTVO I RAZNOLIKOST HRVATSKE KULTURE I BAŠTINE

Izložba Book Art in Croatia u Bugarskoj
Objavljeno 23. lipnja, 2019.

Bogatstvo i raznolikost hrvatske kulture i baštine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavlja međunarodnoj javnosti dvjema vrijednim izložbama, izložbom Hrvatska glagoljica, koja je u povodu obilježavanja Dana državnosti bil u Litvi, i izložbom Book Art in Croatia, koju u srpnju organizira u Bugarskoj.

NSK u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Litvi organizira izložbu Hrvatska glagoljica posvećenu ovom simbolu hrvatskog kulturnog identiteta. Izložba je u povodu Dana državnosti RH otvorena 12. lipnja u Litavskoj akademiji znanosti u Vilniusu, gdje su ju posjetitelji imali priliku razgledati do 20. lipnja. Nakon Villniusa izložba će biti postavljena i u drugim litavskim gradovima, i to Kaunasu, Šiauliaiju i Panevėžysu.

Predstavljanje najstarijeg pisma hrvatskog naroda litavskoj javnosti nastavak je projekta iz 2018., kada je najveća riznica glagoljskih djela na svijetu - NSK u Zagrebu pod geslom Slovimo glagoljicom organizirala tematsku izložbu Hrvatska glagoljica, kako bi javnosti približila glagoljicu, njezin povijesni razvitak, tipografiju, kulturološki utjecaj i primjere suvremene primjene.

Svrha je izložbe na zanimljiv način ispričati priču o hrvatskoj glagoljici i predstaviti projekt Knjižnice Hrvatska glagoljica; digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke te s njim povezan portal Glagoljica.hr, u sklopu kojega su istraživačima, studentima, učenicima i široj javnosti dostupne glagoljske knjige, rukopisi te znanstveni radovi o glagoljici i glagoljskoj baštini digitalizirani u sklopu Projekta. Na stranici Portala dostupna je i virtualna izložba Hrvatska glagoljica, koja je izrađena za tu prigodu.

Nakon izložbe Hrvatske glagoljice, NSK u Zagrebu međunarodnoj će javnosti u srpnju predstaviti izložbu Book Art in Croatia. Izložba će u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Bugarskoj biti otvorena 9. srpnja u Nacionalnoj knjižnici Republike Bugarske Sv. Ćiril i Metod. Izložba Book Art in Croatia predstavlja povijesni presjek izrade i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba i obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja, od srednjovjekovnih evanđelistara i misala do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko–književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem predstavljaju najviše domete umjetničkog oblikovanja knjige u Hrvatskoj. Autor izložbe je povjesničar umjetnosti, prof. dr. sc. Milan Pelc.

Postavljanjem ovih dviju izložbi u Litvi i Bugarskoj, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu nastavlja tradiciju promocije hrvatske kulture i baštine u inozemstvu i u 2019. N.Vek.
Povijesni razvitak
Izložba Hrvatska glagoljica u Litvi nastavak je projekta iz 2018. kada je NSK pod geslom Slovimo glagoljicom organizirala tematsku izložbu Hrvatska glagoljica, kako bi javnosti približila glagoljicu, njezin povijesni razvitak, tipografiju, kulturološki utjecaj i primjere suvremene primjene i predstavila projekt Hrvatska glagoljica: digitalizacija građe i uspostava digitalne zbirke.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARTINA LIVOVIĆ: VENERA SIMERA

Nemam perilicu rublja, ali imam pokeraški izraz lica

2

11. NOĆ KAZALIŠTA OPET S REKORDNIM BROJEM

Počela dan prije u Belom Manastiru

3

KONCERT ZORICE KONDŽE ZA OTVORENJE 43. SVEČANOSTI

S više od 900 skladbi Romberg zasluženo među svjetskim glazbenicima