Novosti
DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Plenković: Hrvatski antifašisti pridonjeli pobjedi nad fašizmom, današnjoj demokratskoj i ujedinjenoj Europi
Objavljeno 22. lipnja, 2019.

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković uputio je u petak čestitku u povodu Dana antifašističke borbe u ime hrvatske Vlade i osobno ime te istaknuo kako su hrvatski antifašisti dali doprinos pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja je bila preduvjet za izgradnju današnje demokratske i ujedinjene Europe.

Obilježavajući 22. lipnja prisjećamo se dana kada je 1941. godine u Hrvatskoj, u šumi Brezovica pokraj Siska, osnovana prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Svoj doprinos pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja je bila preduvjet za izgradnju današnje demokratske i ujedinjene Europe, dali su brojni hrvatski antifašisti, kojih se prisjećamo.

Uspostavom samostalne, slobodne i demokratske Hrvatske, pobjedom u Domovinskom ratu te punopravnim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji postali smo ravnopravnim sudionikom izgradnje zajedničke europske budućnosti, kao i očuvanja univerzalnih vrijednosti mira, slobode i ljudskih prava, napisao je premijer u čestitki te svim hrvatskim građankama i građanima čestitao Dan antifašističke borbe. Hina

22. lipnja - Dan antifašističke borbe


Dan antifašističke borbe je državni blagdan u Hrvatskoj i obilježava se 22. lipnja u znak sjećanja na dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u okupiranoj Europi.

U šumi Brezovica i ove se godine održava središnje obilježavanje Dana antifašističke borbe, u spomen na 22. lipnja 1941., kada je osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda označilo početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj.
Obilježavanje u Brezovici tradicionalno organiziraju Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija.
Prvi sisački partizanski odred od 77 boraca osnovali su pripadnici Komunističke partije u Sisku, na dan kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez.
Od prvih dana sisački je odred izvodio diverzije, osobito na željeznici. Predvodili su ga zapovjednik Vlado Janjić-Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko.
Dan antifašističke borbe obilježava se na dan 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Predsjednica republike čestitala Dan antifašističke borbe


Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je u subotu svim hrvatskim državljanima Dan antifašističke borbe, 22. lipnja.

Svim hrvatskim državljanima čestitam Dan antifašističke borbe 22. lipnja. Velik dio hrvatskoga naroda i građana drugih nacionalnosti opredijelio se tijekom Drugoga svjetskoga rata za antifašistički otpor okupaciji sila Osovine.

Odlukama ZAVNOH-a uspostavljena Federalna Država Hrvatska u sklopu bivše federativne državne zajednice bila je izraz kontinuiteta i težnje hrvatskih antifašista za očuvanjem hrvatske državnosti, postavši državnopravnom osnovom za proglašenje i međunarodno priznanje samostalne Republike Hrvatske, koju smo obranili i oslobodili u Domovinskom ratu, kao povijesni izraz trajne težnje hrvatskoga naroda za neovisnom državom, istaknula je u čestitki predsjednica republike Kolinda Grabar Kitarović.

Jandroković: Antifašizam je u temeljima samostalne i suverene Hrvatske


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak čestitku u povodu Dana antifašističke borbe u ime Hrvatskog sabora i osobno ime te istaknuo kako su vrijednosti antifašizma u temeljima samostalne i suverene Hrvatske.

"Dan antifašističke borbe obilježavamo u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica pokraj Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Osnivanjem prvog oružanog antifašističkog odreda u Drugom svjetskom ratu, Hrvatska je dala veliki doprinos otporu i borbi protiv fašizma u tada porobljenoj Europi. Vrijednosti tog hrvatskoga doprinosa ugrađene su u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske, a Hrvatski sabor donio je 2005. godine Deklaraciju o antifašizmu", podsjetio je Jandroković.

Predsjednik Sabora u čestitki građankama i građanima Republike Hrvatske istaknuo je kako današnja Republika Hrvatska, nastala u Domovinskom ratu, u potpunosti dijeli opredjeljenja suvremene demokratske Europe, u kojoj je antifašizam jedna od povijesnih stečevina te se snažno zalaže za osnaživanje europskih vrijednosti - mira, slobode, demokracije, pluralizma, vladavine prava, poštovanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, nediskriminacije, tolerancije, pravde, solidarnosti i jednakosti.