Regija
„PUT PRIJATELJSTVA VUKOVAR – LJUBLJANA“

Biciklističko obilježavanje Dana državnosti Slovenije i Hrvatske
Objavljeno 21. lipnja, 2019.

SLATINA

U okviru biciklističkog „Puta prijateljstva Vukovar – Ljubljana“, kojim Hrvatsko društvo prijateljstva iz Ljubljane već tradicionalno organizira „biciklističku“ proslavu Dana državnosti u Sloveniji i Hrvatskoj, slovenska karavana već tradicionalno zaustavila se u središtu Slatine. Bicikliste iz Slovenije dočekali su pročelnik Krunoslav Šarabok, predsjednik županijske Zajednice udruga i članova HVIDR-e Mato Bubaš, predsjednik Udruge HVIDRa grada Slatune Ilija Nikolić i predstavnici braniteljskih udruga. Svi zajedno položili su cvijeće i upaljene lampione kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i obavili zajedničko fotografiranje, a nakon kraćeg odmora i osvježenja nastavili su put prema Virovitici i Đurđevcu.
– Bicikl sam vozio16 godina, ovo je 17. „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ i prva godina kako sam u logistici. – ispričao nam je Milan Pavelić, organizator karavane i voditelj istoimenog projekta. – Prvi puta ne vozim bicikl i zato mi je ova godina najteža. Posebno teško bilo mi je kad smo se spremali iz Ljubljane za Vukovar, jer nisam uzeo bicikl i znao sam da ne mogu biti s biciklistima s kojima sam bio sve ove godine. Ova karavana je moje dijete, a biti sa svojim djetetom je najljepše. Tako ja osjećam prema biciklima, biciklistima i ovoj karavani.
Pavelić kaže da mediji u Sloveniji do ove godine nisu bili toliko zainteresirani za ovu akciju, ali sada su se počeli zanimati za ovaj projekt. U karavanu se uključuju članovi biciklističkih klubova, prijatelji Hrvata koji žive u Sloveniji. Većinu članova karavane čine njihovi prijatelji Slovenci, iz Hrvatske ove godine u karavani sudjeluje pet biciklista, a od „slovenskih“ Hrvata tu su Milan Pavelić, njegov sin i jedan prijatelj. Poveznica cijele akcije je Dan državnosti, koji se istoga dana obilježava u Hrvatskoj i Sloveniji.
Na svom putu karavan će ukupno prijeći 500 kilometara, prva etapa karavane bila je od Vukovara do Đurđevca, druga od Đurđevca do Samobora, a treća od Samobora do Ljubljane. Nakon prvih 210 kilometara, danas (petak) karavana nastavlja put od Đurđevca, a sutra (subota) kreće iz Samobora put Ljubljane. Na tom putu biciklisti će se zaustaviti u 11 hrvatskih i četiri slovenska grada. 
– Ovom karavanom želimo uspostaviti još bolji kontakt s matičnom domovinom i ostvariti suradnju na sportskom, kulturnom i gospodarskom planu. Završetkom  karavane ne završava i projekt prijateljstva Vukovara i Ljubljane, nego se nastavlja projektom „Lijepo je imati dvije domovine“, gdje Hrvatsko društvo i Hrvati koji žive u Sloveniji organiziramo kulturni program sa slovenskim KUD-ovima. Za 20. karavanu organiziramo u Ljubljani okrugli stol sa svim gradonačelnicima gradova kroz koje prolazi karavana, kako bi se ostvario i određeni gospodarski rezultat ove suradnje. Organizator će biti Hrvatsko društvo prijateljstva, a pokrovitelji gradonačelnici Ljubljane i Zagreba.

Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana