Novosti
OD IDUĆEG TJEDNA U OBRAČUN S KOMARCIMA UKLJUČUJU SE I AVIONI

Anušić: Strategije borbe protiv komaraca morat će se držati svi načelnici i gradonačelnici
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Od ministra Ćorića zatražena je dozvola i za tretiranje rubnog pojasa Kopačkog rita

Od sljedećeg tjedna u bitku s komarcima u Osijeku i okolnom poplavnom pojasu kreće se avionima, koji su u ovom trenutku jedino rješenje za problem komaraca, a koji je u Osječko-baranjskoj županiji postao pitanje i zdravstvene sigurnosti. Potvrdio je to u srijedu župan Osječko-baranjski Ivan Anušić na izvanrednom sastanku koordinacije svih županijskih gradonačelnika i načelnika s temom kontrole komaraca na ovom području.


Naime, Vlada RH na svojoj je sjednici u srijedu zadužila Ministarstvo zdravstva i županijski Zavod za javno zdravstvo da poduzmu sve potrebne mjere radi rješavanja problema dezinsekcije komaraca na osječkom području radi što kvalitetnije zaštite zdravlja ljudi, a, zatreba li, uključit će se i Vlada pružanjem financijske pomoći. Ministarstvo će potrebne mjere poduzeti u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, jedinicama lokalne samouprave na području te Županije, kao i županijskim Zavodom za javno zdravstvo, stoji u zaključku.

Nova strategija

Naime, zbog nezapamćene najezde komaraca osječko-baranjski župan Ivan Anušić i Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka, zatražili su od Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade, još u utorak pomoć u dezinsekciji na ovom području u iznosu od pet milijuna kuna. Župan Anušić u srijedu je potvrdio kako su ta sredstva odobrena i kako će se koristiti prvenstveno u svrhu aviotretiranja, koje je u ovom trenutku eskalacije s populacijom odraslih komaraca jedino moguće rješenje.


- Vrlo je bitno reći da nema zabrane aviotretiranja. To je priča koja je bila puštena u javni prostor, ali ona nije točna. Komarce ne možemo riješiti sa zemlje. To se mora raditi kvalitetnim otrovima iz zraka, i to tako da se tretiraju područja koja su vozilima inače i nepristupačna. Bez aviotretiranja u ovom je trenutku nemoguće dobiti bitku s komarcima i mi od danas krećemo u pregovore s hrvatskom tvrtkom koja posjeduje tu vrstu aviona i koja će obaviti ove tretmane. Mi smo uputili i zahtjev prema Ministarstvu zaštite okoliša i energetike da nam dopuste aviotretiranje rubnog pojasa Kopačkog rita, što je formalna administrativna procedura kojoj treba nekoliko dana, novac koji je odobrila Vlada RH također će sjesti na račun za dan ili dva, a još tijekom srijede ćemo postići dogovor s tvrtkom koja će obavljati tretiranja i dogovoriti nabavu nužnog sredstva za aviotretiranje. Građani se moraju strpjeti nekoliko dana, moramo obavit operativnu pripremu, ali u idućem tjednu očekujemo prva tretiranja. Vlada je za sada osigurala pet milijuna kuna i osigurat će koliko god bude trebalo dok se ovaj problem ne riješi - objasnio je osječko-baranjski župan.


Anušić je naglasio i kako se sustav tretiranja komaraca kakav postoji sada pokazao promašenim i najavio novu strategiju u borbi s tim problemom. "Svaka općina i grad imaju svoju teoriju kada trebaju tretirati komarce, a neki to uopće ne rade i onda imamo situaciju u kojoj jedna općina tretira, a druga ne te situaciju koja je dovela do toga da je u ovom trenutku u Osijeku neizdrživo živjeti od komaraca. Od sada pa nadalje kreće se s posve novim pristupom problemu komaraca. Osječko-baranjska županija temeljem svoje strategije formirat će javnu ustanovu koja će se baviti isključivo problemom komaraca. Moramo znati da nisu komarci samo iz Kopačkog rita, i to svima mora biti jasno. Stoga će se strategije borbe protiv komaraca morati držati svi načelnici i gradonačelnici. Do sada smo preživljavali iz godinu u godinu i nadali se sušnoj godini, bez komaraca, ali to tako dalje ne ide. Više nećemo dozvoliti da se naša županija nađe u takvoj situaciji‘‘, rezolutan je Ivan Anušić.

Hitan odgovor Vlade

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota složio se kako je jedini način za daljnju borbu s komarcima osnivanje javne ustanove koja će se tim problemom baviti 365 dana u godini jer, unatoč kontinuiranoj borbi samog grada Osijeka u borbi s komarcima, monitoring pokazuje da je čak 80 posto komaraca u Osijeku došlo s poplavnog okolnog područja, što pokazuje da je u ovoj borbi nužna suradnja svih okolnih općina i gradova, ali i same Vlade Republike Hrvatske.

- Ovisno o tijeku rješavanja problematike dezinsekcije u provedbi zaključka, prema potrebi će se uključiti Vlada pružanjem financijske pomoći - rekao je na sjednici Vlade pak ministar zdravstva Milan Kujundžić. Premijer Andrej Plenković očekuje da županijski Zavod za javno zdravstvo što prije poduzme odgovarajuće mjere, a Vlada će, naglasio je, ako će to biti potrebno, naći dodatna financijska sredstva da se to pitanje riješi što prije. "Mislim da je ovo primjeren i hitan odgovor Vlade", rekao je premijer. Ministar Kujundžić objasnio je da se na poplavnom području Drave i Dunava dizanjem razine vode stvaraju velike površine koje postaju intenzivna legla komaraca te je od travnja do listopada kvaliteta života stanovništva na području Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka znatno ugrožena.


Nefreteta Z. Eberhard/H
nema zabrane
AVIOTRETIRANJE NUŽNO JE BRZO PROVESTI
Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

Osječko-baranjska županija će na temelju svoje strategije formirati javnu ustanovu koja će se baviti isključivo problemom komaraca. Komarci nisu samo iz Kopačkog rita, i to svima mora biti jasno, a strategije će se morati držati svi gradonačelnici i načelnici
VINKOVCI TAKOĐER POKRENULI INICIJATIVU
Grad Vinkovci, zajedno s Gradom Otokom i još sedam općina koje se nalaze uz tok Bosuta, također je pokrenuo inicijativu za sustavno rješavanje problema najezde komaraca - njihovim tretiranjem iz zraka na spomenutom području, a zamolba u tom smislu poslana je prema Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama. ‘‘Tu smo inicijativu pokrenuli da bismo pokušali zajednički nastupiti prema rješavanju problema komaraca, a okupili smo sva mjesta uz Bosut, od Gradišta do Nijemaca. Mislimo da je to možda jedino rješenje, da se u jednom trenutku istretira cijeli prostor kako bi se konačno riješio taj problem. Zaprašivanje bi bilo iz zraka jer ovo je postalo neizdrživo, a tretmani koje mi u ovom trenutku provodimo po našim općinama i gradovima sa zemlje ne pokazuju rezultate. U realizaciju bi se krenulo čim dobijemo pozitivno riješenje od Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma", rekao je Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca, dodavši kako se nada da bi zaprašivanje iz zraka moglo biti uspješno i donijeti prave rezultate.
I Vukovar s avionima
I iz Grada Vukovara poručuju kako ulažu znatne napore u suzbijanju komaraca kako bi što efikasnije i u što kraćem roku zaustavili njihovu invaziju. Naglašavaju kako su osigurana dva aviona kojima će Veterinarska stanica Vukovar vršiti tretman iz zraka nad zelenim pojasom iznad grada, a s obzirom na to da u RH nema dovoljno raspoloživih aviona, jedan je osiguran u Mađarskoj. Prvi tretman provodit će u petak (21. lipnja) od 19 do 23 sata na području Vukovara, Borova naselja, Lipovače i Sotina. Istovremeno će provoditi i tretman sa zemlje za područje Sotina, Mitnice, Sajmišta i centra grada, a dan poslije obavit će taj tretman na području Lipovače, Borova naselja i Lušca. Ako vremenske prilike budu dopustile, isti će postupak ponoviti 25. i 26. lipnja, o čemu će pravovremeno obavijestiti Vukovarce. D.K.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana