Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY S10

Zaslužno vodeće mjesto na tržištu pametnih telefona
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Samsungova Galaxy S serija došla je do jubilarnog izdanja, koje potvrđuje zašto je na vrhu

Za svoje jubilarno izdanje Samsung je u Galaxy S seriji predstavio čak tri modela. Iako su nam sva tri na testu, odlučili smo se za onaj srednji, za koji volimo reći i da je prvi - Samsung Galaxy S10. Donoseći male, ali vidljive pomake u odnosu prema svome prethodniku, Samsung je još jednom pokazao zašto je zauzeo vodeće mjesto na tržištu pametnih telefona.

Sličan, a novi
Krenut ćemo od izgleda. Samsung kao da se drži recepta Porschea – izgled ne mijenjaj dok valja. Upravo kao i slavni proizvođač sportskih automobila, tako je i Samsung s modelom Galaxy S10 donio sitne, ali ipak vidljive novosti. Još od modela S6 Samsung malo-pomalo brusi i dotjeruje izgled svojih telefona koji je danas lako i izdaleka prepoznati. Samsung Galaxy S10 donosi tako identičan recept kao i prethodni modeli kombinirajući staklo sprijeda i straga u metalnom obruču.

Stražnja strana otkriva čak tri leće kamere, a prednja, dakako, skriva zaslon. Stakla su sada kombinacija Gorilla Glass 5 (straga) i 6 (sprijeda), što jamči kako bi taj telefon mogao preživjeti brojna oštećenja, a nadamo se i koji nezgodan pad. Metalni obruč, spojevi, sve je za nijansu bolje nego na prethodnom modelu, a upravo je to prikaz navedenog brušenja izgleda koji malo-pomalo napreduje i sa svakom novom generacijom modela donosi poboljšanja. Postava tipki je ista: uključivanje, zvuk i tipka za Bixby (koju bismo rado izbacili).

Dolje su USB-C, glavni mikrofon, zvučnik i 3,5-milimetarski audioizlaz za slušalice, koji je danas sve veći, ali cijenjen i dobrodošao raritet. Vrh telefona otkriva još jedan zvučnik tako da je ovaj telefon opremljen solidnom stereopostavom.

Rupica - na zaslonu
U stihovima poznate Oliverove pjesme "Imala je lijepu rupicu na bradi", tako i Samsung Galaxy S10 po uključivanju otkriva svoju lijepu rupicu, ali na – zaslonu. Naime, nakon "zuba" i "suza", posljednji krik skrivanja prednje kamere je onaj kroz rupicu na zaslonu. Sve skupa izgleda zanimljivo i nenametljivo, uz to nudi i domišljate načine uporabe pozadinske slike, a kojom se spomenuta rupica, odnosno kamera, vješto prikriva.

S obzirom na rupicu koja skriva prednju kameru, Galaxy S10 ima 6,1-inčni zaslon praktički od ruba do ruba u formatu 19:9 i rezoluciji 1440 x 3040. Gornji okvir zaslona je minimalan zahvaljujući upravo novom rupica-konceptu. Nepotrebno je pričati o zaslonu na ovakvom telefonu – jednostavno je vrhunski. Samsungovo novo One UI sučelje temeljeno na Androidu 9 funkcionalnije je i fluidnije no ikad dosad.

Samsung je svoj dosadašnji skin prilagodio korištenju na uređajima s današnjim velikim zaslonima pa su svi interaktivni elementi pomaknuti dolje, a hrpa praktičnih gesti dodatno olakšava rad jednom rukom. Za munjevito izvršavanje svih radnji zaslužna je snažna postava – Samsungov Exynos 9820 i čak 8 GB radne memorije.

Četiri kamere
Već su lanjski Galaxy S9 telefoni bili opremljeni vrhunskim kamerama pa se očekuje da su ove na Galaxyju S10 još bolje.

Selfi kamera sprijeda smještena je u rupici na zaslonu, a uz 10 MP senzor ima i otvor blende f/1.9. Jako bitan detalj je autofokus i mogućnosti snimanja 4K videa, što rijetko viđamo kod sekundarnih kamera, kao što je selfi kamera. Na leđima je nova trostruka kamera, među kojima je i 16 MP UltraWide širokokutna kamera. Druge dvije 12 MP kamere opremljene su OIS stabilizacijom i Dual Pixel autofokusom. Glavna opet ima varijabilni otvor blende f/1.5 ili f/2.4 te velike piksele od 1.4 µm.

Telefoto oko ima otvor blende f/2.4 i osigurava 2x optičko povećanje. S10 će snimati odličan 4K video sve do 60fps, Super SloMo pri 960 fps u 720 p kvaliteti, a snima se i poseban još oštriji HDR+ format videa. Velika baterija koju nudi Samsung Galaxy S10 omogućila nam je cjelodnevno druženje, a za više od toga dijeli nas samo cijena telefona.

Ona trenutno iznosi oko 7000 kuna, što je svojevrstan standard za vrhunske modele.

Marin Režić
Jako bitan detalj je autofokus i mogućnosti snimanja 4K videa, što rijetko viđamo kod sekundarnih kamera
Donosi identičan recept kao i prethodni modeli kombinirajući staklo sprijeda i straga u metalnom obruču
Najčitanije iz rubrike