Svijet
IZNAD HORMUŠKOG TJESNACA

Iranska vojska oborila američki dron
Objavljeno 20. lipnja, 2019.
Iranskim projektilom oboren je američki vojni dron u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, rekao je u četvrtak američki dužnosnik zatraživši anonimnost. Dužnosnik je otkrio da je riječ o dronu američke mornarice MQ-4C Triton. Drugi detalji nisu poznati, kao ni vrijeme obaranja drona. Prije toga kapetan mornarice i glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske, Bill Urban, rekao je da američka vojska nije letjela iznad iranskog zračnog prostora.
"Nijedna američka letjelica nije bila u iranskom zračnom prostoru", naveo je Urban. Iranska elitna revolucionarna garda upozorila je u četvrtak da neće dopustiti agresiju nad Teheranom‘‘, objavila je iranska državna televizija. "Obaranje američkog drona jasna je poruka Americi. Naše granice su crvena linija za Iran i snažno ćemo reagirati protiv bilo kakve agresije. Iran ne traži rat ni s jednom zemljom", rekao je vrhovni zapovjednik Iranske nacionalne garde, Hossein Salami. H
Ušao u iranski zračni prostor?
Iran tvrdi da je dron povrijedio iranski zračni prostor. Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila iz 2015. Obnovio je sankcije toj zemlji i nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte. Iranska elitna Revolucionarna garda oborila je američki "špijunski" dron u južnoj pokrajini Hormozgan, prenose iranski mediji.
Možda ste propustili...

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

Najčitanije iz rubrike