Sport
U OVO VRIJEME PROŠLE GODINE

Cry Argentina: Kako smo slavili i rasplakali Lea Messija i Maradonu
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Nakon pobjede nad Argentincima 3:0 u Nižnjem Novgorodu “hrvatski karusel” nezaustavljivo je krenuo prema Moskvi

Toga 21. lipnja 2018. na viber smo dobivali sljedeću poruku: Večeras od 20 sati na HRT 2 ne propustite pogledati film Messi se vraća kući! Hrvatska je nakon startne pobjede nad Nigerijom bila na čelu skupine s obzirom na to da su Argentinci već kiksali u prvom kolu odigravši neriješeno s Islandom.

U Hrvatskoj euforija će tek u danima i tjednima koji dolaze poprimiti najveću točku, no utakmica s Argentinom bila je označena najzanimljivijom i najvažnijom još onoga trenutka kada je nekoliko mjeseci ranije, tijekom ždrijebanja legendarni Diego Maradona izvukao ceduljicu s natpisom Croatia, i uvrstio nas u skupinu sa svojim sunarodnjacima. U Nižnjem Novgorodu, nekadašnjem Groznom u vrijeme Sovjetskog saveza, na tribinama se pojavio i "mali zeleni". U ne baš briljantnom izdanju. Posebno u drugom poluvremenu kada je prvo Ante Rebić u 53. minuti iskoristio poklon vratara Caballera, pa prvi iz voleja probušio argentinsku mrežu, koju je u 80. minuti pogodio i Luka Modrić. Činio se neodlučnim, a na kraju je to ispao jedan od najljepših pogodaka cijelog Svjetskog prvenstva. Na kraju je točku na i postavio Ivan Rakitić. Prije toga, Messijev suigrač, koji je navodno pripomogao savjetima izborniku Zlatku Daliću u zaustavljanju argentinskog čarobnjaka, pogodio je iz slobodnog udarca gredu. Messi je bio vidljivo potresen. Maradona na tribinama nije skrivao suze.

- U ovakvim danima poželiš da su takvi igrači poput Modrića Argentinci - rekao je Maradona, nakon susreta u kojem je Hrvatska već osigurala plasman u drugi krug gdje nas nije bilo na svjetskim prvenstvima još od 1998. godine. Dovoljno za prvu ludnicu na hrvatskim ulicama. U Osijeku, praktički prema središtu grada krenulo se onoga trenutka kada je Modrić zakucao u lijevi Caballerov kut, pa mnogi nisu ni dočekali Rakitićev pogodak nakon asistencije Kovačića. Hrvatska je srušila Messijevu Argentinu i plasirala se u osminu finala. Nakon toga susreta možemo reći da nas je počela tresti groznica, za koju bismo voljeli da nikada nije prestala. Jedino koji nije imao pravo na trenutke sreće su igrači i izbornik Zlatko Dalić, koji je vješto pokušavao smirivati strasti. Premda je to bilo jako teško. Karusel prema Moskvi već je nezaustavljivo krenuo:

- Ostvarili smo prvi cilj, ali ostanimo mirni. Ako budemo ovakvi kao do sada, onda možemo jako mnogo - poručivao je hrvatski izbornik.

Na naslovnici Glasa Slavonije sutradan na kioscima, a istu večer i na društvenim mrežama, objavljen je naslov Bravo, Vatreni, razbili smo Argentinu. Na zadnjoj stranici Keler je s lica mjesta pisao o "obračunu glasnicama" u Nižnjem Novgorodu uoči i za vrijeme utakmice između navijača Argentine i Hrvatske. U izvještaju s utakmice veliki naslov je bio: Argentina na koljenima; Rebićev volej, Modrićeva bomba i Rakitićeva točka na i. A u komentaru Keler se poigrao riječima Madonnine pjesme iz filma o Eviti Peron "Cry Argentina". Bila je to večer kada se cijela Hrvatska počela smijati.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike