Osijek
IZLOŽBA CREATE THE CHANGE U GALERIJI KAZAMAT

Osječki umjetnici svojim su djelima tematizirali migracije
Objavljeno 20. lipnja, 2019.

Pomalo atipično za izložbe i kulturne događaje općenito, izložba Create The Change, održana u utorak, 18. lipnja, u Galeriji Kazamat privukla je iznimno veliki broj posjetitelja. Riječ je o izložbi nastaloj kao rezultat natječaja studenata te profesionalnih i amaterskih umjetnika čiji radovi tematiziraju migracije.

Cilj natječaja bio je pokazati da se i kroz likovno stvaralaštvo može referirati na tematiku koja se najčešće obrađuje na radionicama i edukacijama. Na natječaj se javilo 26 umjetnika, a iako je propozicijom predviđeno izlaganje radova 10 autora, zbog njihove kvalitete žiri je odlučio izložiti radove čak 16 autora koji su kroz slikarstvo, kiparstvo, ilustracije i grafiku, svaki na svoj način, vizualizirali fenomen s kojim se suočava današnje društvo.

Radovi koje smo imali priliku vidjeti bili su djelomično figurativni, djelomično apstraktni, a bilo je i onih dokumentarističkih, poput fotografija našeg fotoreportera Marka Mrkonjića, koji je svojim objektivom ovjekovječio svu dramatičnost izbjegličke krize koja je na ovim prstorima iznjedrila sve ono najbolje, ali i najgore iz čovjeka, baš kao i radovi ostalih umjetnika.

Iako je planirao odabrati samo najbolji rad, zbog kvalitete prijavljenih radova žiri je odlučio dodijeliti nagrade za četiri najbolja rada. Tako je prva nagrada pripala Mariju Ramodi za ciklus slika "Oni koji opstaju" koji se fokusira na ljude koji su preživjeli prirodne katastrofe. Antonija Magdić dobila je drugu nagradu za poliptih od devet aluminijskih kutija, nastao perforacijom materijala, koji simbolizira migracije izazvane nedemokratskim režimima. Treće su mjesto podijelile dvije umjetnice, Ena Janković za rad "Hodali su", koji temetizira obuću kao materijal koji odlazi, ali je u njoj upisano sve ono što smo proživjeli, i Minja Mitrović za "Kompoziciju" kojom promišlja odnos grada i sela.

- Nije slučajno da su organizatori, Crveni križ Osijek, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, udruga Breza, Grad Osijek i Dom za odgoj mladeži Osijek, zajednički organizirali ovaj događaj. Svaka od spomenutih organizacija u svojoj djelatnosti bavi se i promišlja o temama migracija i održivog razvoja, bilo da je riječ o humanitarnoj podršci izbjeglicama, smještaju djece bez pratnje, izradi integracijskih planova ili organizaciji kampanja osvješćivanja o temama migracija kroz aktivno građanstvo - rekla je prilikom otvorenja izložbe Ivana Šibalić iz udruge Breza. I. Alilović

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike