Osijek
BICIKLISTIČKA KARAVANA PUT PRIJATELJSTVA PROŠLA KROZ OSIJEK

Putuju od Vukovara do Ljubljane
Objavljeno 20. lipnja, 2019.

U Osijeku je dočekana biciklistička karavana "Put prijateljstva" koja je krenula od Vukovara prema Ljubljani. Biciklisti koji će u tri dana prijeći 500 kilometara su se nakon prvog dijela prve etape karavane okupili na Trgu Ante Starčevića gdje su se okrijepili u domaćinstvu Grada Osijeka.

Karavanu je i ove godine organiziralo Hrvatsko društvo Ljubljana u suradnji sa Savezom hrvatskih društava u Sloveniji. Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog društva Ljubljana i voditelj ove karavane Milan Pavelić spomenuo je tradiciju dugu sedamnaest godina.

- Karavanu održavamo u povodu obilježavanja dana državnosti Hrvatske i Slovenije. Mi Hrvati koji smo iseljeni imamo dvije domovine pa tako sve ove godine organiziramo proslavu dana državnosti gdje sudjeluju Hrvati i slovenska društva. Želimo ovu tradiciju prenijeti na mlađu generaciju i da bismo uspostavili još bolji kontakt s matičnom domovinom. Ne treba posebno pojašnjavati zašto karavana kreće iz Vukovara - kazao je Pavelić.

Pojasnio je kako ruta traje tri dana u dužini od petstotinjak kilometara. Jučer su krenuli ujutro iz Vukovara, a završili su prvu etapu navečer u Đurđevcu. Prvog dana prešli su tako 210 kilometara, danas (petak) startaju iz Đurđevca i završavaju u Samoboru. "Usput se zaustavljamo u svim gradovima, znači Đurđevac, Bjelovar, Vrbovec, Zagreb, Sveta Nedelja - ove godine imamo još jedno zaustavljanje, to je u Rakitju, gdje je uspostavljena prva jedinica za posebne potrebe - i završavamo, kao što sam rekao, u Samoboru. Nakon toga u subotu ujutro krećemo iz Samobora put Slovenije, odnosno Ljubljane. U Ljubljani se organizira kulturni program i sve one protokolarne stvari u kojima sudjelujemo na primanju kod gradonačelnika. Da rezimiramo, prolazimo kroz jedanaest hrvatskih gradova i četiri slovenska grada. Nije ovome smisao samo bicikliranje, nego je smisao da se uspostavi kontakt u sportskom, kulturnom i gospodarskom, ali i svim ostalim područjima - kaže Pavelić.

U ime domaćina u Osijeku je biciklistima dobrodošlicu izrekao Darko Dumančić, pomoćnik pročelnika za sport Grada Osijeka.

- Tradicija se nastavlja, 17. put naši su biciklisti iz Slovenije, Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva iz Ljubljane, na prvoj stajanci u Osijeku. Mislim da je ovo lijepa tradicija u povodu značajnih datuma u Hrvatskoj i Sloveniji, mi smo i aktivni sudionici karavane i ja osobno, a od prve godine domaćini smo odmora na prvoj etapi. Ove godine se, nažalost, ne vozimo, ali sljedeće ćemo biti aktivni u punom smislu - kaže Dumančić. D. Pejić
Biciklisti u karavani zaustavljaju se u ukupno 15 gradova, u jedanaest hrvatskih i četiri slovenska
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike