Osijek
ČEPINSKA VRTNA BAJKA

U zelenoj oazi izuj brige, uspori i uživaj!
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Ovaj obiteljski botanički vrt ima približno 250 biljnih vrsta, a tu su i vjeverice, ptice, ribice, patke...

U spletu uličica nadomak središta Čepina krije se "Vrtna bajka", maleni obiteljski botanički vrt koji je dvostruko okrunjen kao najljepši vrt u Hrvatskoj, prema glasovima struke i čitatelja specijaliziranog vrtnog časopisa. Na njegovu ulazu stoji natpis "Dobro došao! Izuj brige… uspori… i uživaj!" I svakome tko učini baš to, lako je uvjeriti se kako kontakt s prirodom liječi dušu.

Naime, ta mirna zelena oaza biljnog i životinjskog svijeta istovremeno nudi smiraj i bijeg od užurbane svakodnevice te izaziva buđenje svih osjetila. Vjerojatno zato što je nastao uz puno truda i viziju samo dvoje ljudi, bračnog para Zdenke i Željka Matagić, koji kada su krenuli s uređivanjem vrta nisu ni sanjali da će se jednog dana njihov hobi pretvoriti u posao. A upravo je to početkom 2018. godine i postao te od tada malo tko na širem osječkom području nije čuo za "Vrtnu bajku". Ovdje se održavaju škole u prirodi za vrtićarce i školarce, najčešće subotama prekrasan ambijent koriste mladenci za fotografiranje, a nedjeljama vrt se ispuni obiteljima s djecom.

Sve je počelo kao hobi
Matagićima, zaljubljenicima u prirodu, biljke i životinje velika su ljubav, a uređivanje vrta oduvijek je bilo hobi.

"S početkom građenja obiteljske kuće na našoj djedovini prije 14 godina ispred nas se našao izazov od čak 750 kvadrata praznog zemljišta i samo jednim sedmometarskim stogodišnjim stablom kruške. Odlučili smo oko njega kao sentimentalnog polazišta stvoriti svoj san o rajskom vrtu. Na papir smo prenijeli sve svoje ideje, a zatim je trebalo zasaditi planski svaku biljku, postaviti na svoje mjesto svaki kamen i ciglu, sve odraditi isključivo vlastitim rukama. I naoružati se strpljenjem. Osim urođene umjetničke crte i osjećaja za estetiku, trebalo je jako puno učiti o dizajnu vrtova, o biljkama, njihovim karakteristikama i zahtjevima. Bilo je potrebno uskladiti podneblje, strane svijeta, tip tla, izloženost suncu tijekom dana i još brojne druge elemente. Otežavajuća okolnost u našem vrtu je glinasto tlo, izuzetno teško za obrađivanje te mnoge biljne vrste u njemu teško uspijevaju. Unatoč svemu tome, uspjeli smo stvoriti životni ambijent za oko 250 biljnih vrsta", započinje priču o "Vrtnoj bajci" Zdenka Matagić dok nas vodi kroz maštovite vijugave puteljke ovog čarobnog vrta koji se ne može obuhvatiti jednim pogledom, već potiče na istraživanje svih njegovih kutaka.

Zamišljen je i ostvaren poput kuće na otvorenom s nekoliko zasebnih "soba" u koje se ulazi ispod pergola ili kroz zelene tunele od glicinija, tekoma i ruža penjačica, a ti su prostori prividno odijeljeni višim raslinjem.

"Na taj način omogućeno nam je da si damo oduška u realizaciji različitih vrtnih stilova, a da međusobno čine ipak jednu skladno smišljenu cjelinu", kažu Matagići.

Botaničko bogatstvo
U meditativnom japanskom vrtu prevladava smirujuće zelenilo. Tu su hoste, paprat, šimšir, bambusi, japanski javor, rododendron, bergenije, drijen, hortenzije, japanske anemone, kineski šaš. Sve u kombinaciji s vodom i kamenom. Ovdje je ujedno i središnja točka vrta, sjenica uz jezerce sa zlatnim ribicama i koi šaranima. U mediteranskom vrtu uz šljunčanu stazu dašak Dalmacije pak donosi miris ružmarina, lavande i smilja, a uz njih rastu još smokva, juke, oleandar, kadulja, hibiskus te bilje u kamenjaru koje podnosi sušu. Tu je i dio vrta s cvjetnim gredicama koji je osmišljen poput slikarske palete, svaka gredica ima trajnice u pretežito jednoj boji ili njihovoj komplementarnoj kombinaciji. Na kraju vrta smještena je drvena kućica koja pruža hlad za ljetnih vrućina, a zimi ambijentalan ugođaj uz vatru iz otvorenog kamina. Uz nju se nalazi i prostor za trenutke veselih druženja uz roštilj. Uz judino drvo ovdje rastu perunike, ruže, ivančice, tulipani, orlovi nokti, tekoma, maline, jagode.

"Najljepši vatromet boja odvija se duž cijeloga vrta na zalasku sezone u jesen kada procvatu brojni zvjezdani, a drveće i grmlje počne mijenjati boje svog ruha", kaže gospođa Zdenka.

Osim botaničkog bogatstva, u "Vrtnoj bajci" može se doživjeti i pravo bogatstvo životinjskog svijeta u malome. Na ulazu posjetitelja pozdravlja obitelj prugastih vjeverica, pred nogama protrčavaju ukrasne kokice kokankine dok iznad glava lete golubovi listonoše. U svakom kutku vrta nalaze se volijere s ptičicama. Tu su tigrice, nimfe, pjevajuće papige, alexandre, rozele, zebice, rozenkolisi, gould amadine, rižarice. U svom jezercu kupaju se patke karolinke i mandarinke, a u njihovu susjedstvu žive patuljasti kunići. Tu su i jež, gušteri, barske žabice.

Ivana Solar
Zdenko Matagić

vlasnik “Vrtne bajke”

MALE ŽIVOTINJE NABAVLJAO SAM KROZ GODINE SA SVIH STRANA

“Ja sam veliki zaljubljenik u male životinje. Nabavljao sam ih kroz godine odsvud. Neke od najzanimljivijih, poput naših vjeverica, donio sam iz Budimpešte. Uz svaku od njih učio sam što i kako joj najbolje odgovara i kako će se najbolje osjećati u našem vrtu”, kaže Zdenko Matagić, koji se u vrtu može pohvaliti graditeljskim uradcima u drvu. Tu je, uz spomenutu drvenu kućicu, i prekrasna, također drvena, sjenica uz jezerce. Putovanje posjetitelja duž vrta prate maštoviti putkazi s pozitivnim životnim porukama.

“Bitno je istaknuti da smo pri kreiranju ovih elemenata željeli da budu što prirodniji, ali ujedno i što unikatniji, pa smo za izradu stazica, zidova, žardinijera, volijera, fontana, kućica i ostalih arhitektonskih elemenata koristili uglavnom prirodni, stari i odbačeni materijal - staru opeku, stari biber-crijep, kamen i drvo”, objašnjava Zdenko Matagić.

Priču o svojemu životnom projektu koji će, kažu, jednom ostaviti svojoj djeci u nasljeđe, zaključuju jednostavnim riječima:

“Briga o našem vrtu traje 24 sata, živimo i spavamo s njim. Neki bi rekli da ima posla preko glave. I posla je ovdje zaista puno, ali kada nešto voliš, tada to ne smatraš obavezom.”
Osim botaničkog bogatstva, može se doživjeti i pravo bogatstvo životinjskog svijeta u malome
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana