Regija
DEBAKL IZBORA

Na izbore za mjesne odbore izišlo samo 1,72 posto birača
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
ŽUPANJA

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora u Županji protekle su nedjelje, kako je i očekivano, doživjeli potpuni debakl.

Od ukupno 10.642 osobe upisane u popis birača u sva tri mjesna odbora na području grada svoju je građansku dužnost ispunilo njih samo 183! Nikada manja izlaznost, poražavajućih 1,72 posto, najbolje govori o značenju i funkciji mjesnih odbora u gradu. Na besmislenost tih izbora u Županji već godinama upozoravaju, i vladajući HDZ i oporba, ali zakon je tu jasan i Grad je imao obvezu provesti ih. Građani su u nedjelju za ukupno 21 člana VMO-a mogli birati samo kandidate s Liste HDZ-a. Druge političke stranke na izborima nisu željele sudjelovati, a izostala je i kandidacijska lista grupe birača, pa su rezultati bili već unaprijed poznati.

Od ukupno registriranih 6559 birača u Mjesnom odboru Županja I glasovala su 94 birača, odnosno 1,43 posto. Za članove Vijeća MO izabrani su Petar Miličić, Vesna Pavić, Branka Ognjanović, Ivan Vujković, Mato Mutabdžić, Željka Oršolić i Verica Vincetić.

U Mjesnom odboru Županja II u popis birača upisano je 3516 građana, a glasovalo je njih samo 58, odnosno 1,65 posto. U Vijeće MO izabrani su Izabel Ilić, Siniša Raguž, Ivan Parać, Mandica Galović, Mato Matić, Julijana Ivkić i Ivica Dropuljić.

U Mjesnom odboru Županja III od 567 registriranih birača glasovao je 31 birač, odnosno 5,47 posto. Za članove Vijeća izabrani su Marko Adžamić, Danica Brnjić, Mladen Ćatić, Ivan Janjić, Ankica Anić, Ilija Babić i Željko Anić.

Općom nezainteresiranošću biračkog tijela Županjci su jasno poručili da za ove izbore ne mare i da im mjesni odbori nisu potrebni, jer nemaju nikakve svrhe. Iskustva govore da se nakon konstituirajuće sjednice članovi Vijeća više nikada ne sastanu, ne odlučuju ni o čemu i nemaju nikakve ovlasti. Mjesni odbori bi, prema definiciji, trebali biti oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad. I brinuti se o podizanju kvalitete življenja na svome području. No u Županji, kao i u mnogim drugim sredinama, u praksi nisu zaživjeli. Građani izbore smatraju beznačajnima, nepotrebnim troškom za gradski proračun i bacanjem novca.

Predsjednik GO HDZ-a i gradonačelnik Županje Davor Miličević kategoričan je u svome stavu da mjesnim odborima treba dati ili veće ovlasti ili ih ukinuti.

- To je trošak lokalnoj zajednici između 60.000 i 100.000 kuna, i da nema obveze provođenja tih izbora, taj bi se novac mogao usmjeriti u socijalni program, za sufinanciranje kupnje školskog pribora našim učenicima, odnosno iskoristiti u puno potrebnije svrhe. Ovo nije nikakva pobjeda na izborima, ovo je Pirova pobjeda i čisto odrađivanje onoga na što nas zakon obvezuje. Ničim se mi ne dičimo jer ovo uopće ne pokazuje političku situaciju ni političke odnose u Županji – zaključuje Miličević. M. Lešić Omerović
Davor Miličević,

gradonačelnik Županje

To je trošak lokalnoj zajednici između 60.000 i 100.000 kuna. Da nema obveze provođenja izbora, novac bi se mogao usmjeriti u socijalni program, za kupnju školskog pribora i u puno potrebnije svrhe
Fijasko i 2015.
Prije četiri godine na izborima za članove Vijeća Mjesnih odbora u Županji, izlaznost je bila također vrlo niska - 3,32 posto i samo je 389 Županjaca ispunilo svoju građansku dužnosti. U sva tri mjesna odbora na području grada kandidacijske liste imao je HDZ, a samo su birači u Mjesnom odboru Županja I imali mogućnost izbora između Liste HDZ-a i Liste HDSSB-a. Druge stranke izbore su, kao i ovaj put, ignorirale.
poruka
građanima mjesni odbori ne trebaju
Možda ste propustili...

DAN MJESTA OBILJEŽILI STRELJAČKIM TURNIROM

Najuspješniji Mrva i UHDDR Slatina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana