Regija
POD ZAŠTITOM UNESCO-A

Istražena je vrlo rijetka riba crnka
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Partneri su ustanove za zaštitu prirode iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije
SOPJE

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Općina Sopje organizirali su druženje kojim je simbolično u Hrvatskoj označen završetak velikoga europskoga, 30-mjesečnoga, projekta Prekogranični program upravljanja planiranim pentalateralnim Rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav (akronima „coop MDD“). Projekt se provodio pod zaštitom UNESCO-a.

Početna konferencija održana je u veljači 2017. u Hrvatskoj, a završna će biti u Austriji. Partneri na provođenju su ustanove za zaštitu prirode iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije.

– Glavna aktivnost bila je dvogodišnje istraživanje zaštićene vrste ribe crnke, jer imamo podatke da je upravo Virovitičko-podravska županija najveće stanište te vrste na području RH. Naši djelatnici i vanjski stručnjaci analizirali su vodotokove na području rijeke Drave. Obišli smo više od 80 lokacija i pronašli crnku na 18 mjesta - rekla je ravnateljica ustanove Tatjana Arnold Sabo.

Izrađen je akcijski plan upravljanja ribom crnkom, čime su utvrđene smjernice što bi trebalo raditi u sljedećih deset godina kako bi se poboljšao ekološki status vrste, prije svega njezinih staništa. S 15 infoploča označena su najvažnija staništa.

– Druga aktivnost bila je uspostavljanje mreže riječnih škola. Ukupno je uspostavljeno osam škola uz rijeku, a jedna od njih je i naša u sklopu Informativno-edukativnog centra Dravska priča u Noskovcima. Ona je zamišljena kao prostor za edukaciju na otvorenom i u njoj će edukativni rad biti oplemenjivan promotivnim materijalima. Instaliran je veliki ekran na kojem posjetitelji mogu saznati podatke o Rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, svjetskoj mreži rezervata, našim istraživanjima, raznim lokalitetima na našem području… Imamo i dio namijenjen za igru i zabavu posjetitelja s raznim kvizovima, igrama memorije, slaganjem puzzli s motivima zaštićenih vrsta i slično - dodala je ravnateljica Arnold Sabo.

Petar Žarković
Iz ledenog doba
Riba crnka (umbra crameri) stara je, arhaična vrsta ribe. Ona je glacijalni relikt, što znači da je živjela u vrijeme dinosaura, preživjela ledeno doba i danas je ima na području rijeke Drave. Ona ribolovno nije važna, ali je važna za održavanje ekoloških uvjeta staništa. Zaštitom parka, Rezervata biosfere i uvrštenjem u Natura vrste poboljšava se njezin status.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana