Regija
U ZAVIČAJNOM MUZEJU

Predstavljen deseti našički zbornik na temu Prvog svjetskog rata
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
NAŠICE

U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja predstavljen je deseti Našički zbornik o Prvom svjetskom ratu kao dio programa proslave Dana grada Našica. Izdavač te publikacije je Ogranak Matice hrvatske u Našicama u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Orahovici te Udrugom za hrvatsku povjesnicu Našice. Zbornik je pred brojnom publikom predstavila predsjednica Matice hrvatske Našice i ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak uz pomoć suradnice Melite Husnjak.

- Ideja za zbornik nastala je 2014. godine kada smo u istom ovom prostoru postavili izložbu o Prvom svjetskom ratu. Pripremni radovi za zbornik trajali su više od četiri godine, a kako su na njemu radili amateri zaljubljeni u povijest, priprema se odužila, no mislim da je upravo Dan grada Našica savršen trenutak da ga predstavimo publici. Cilj svih zbornika, pa i ovoga, rad je na promicanju istraživanja baštine našičkoga kraja, tako smo unatrag ovih deset brojeva uistinu imali niz različitih tema. Nastojimo da svaki zbornik tematski okuplja različite sadržaje pa ovaj ima povijesnu priču o Prvom svjetskom ratu koja nije do sada u našoj zavičajnoj publicistici dosta obrađena. Ipak je on ostavio dubok trag u našem zavičaju i našim obiteljima, jer gotovo da nema obitelji u kojoj nije netko od predaka sudjelovao u tom svjetskom sukobu. Zbornik je namijenjen širokom krugu čitatelja jer on nije znanstvena publikacija, no utemeljen je na dokazima, a vjerujem da će imati svoje čitatelje u školama i institucijama - rekla je Silvija Lučevnjak koja je od srca zahvalila svim suradnicima. Okupljenima se obratio i predsjednik Matice hrvatske Orahovica Damir Najmenik koji je istaknuo da je ponosan na ovu suradnju i nada se nastavku, te u ime Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice nekadašnja dugogodišnja predsjednica Nada Tomašević.

- U pripremi ovog zbornika pomogli su mi i učenici srednje škole koji su obradili dosta dokumenata. Listajući sve dokumenta i materijale, smatram da bismo mogli napisati još jedan ovakav zbornik od 250 stranica - rekla je Tomašević i zahvalila svima na suradnji, pogotovo kolegici Renati Bošnjaković koja je danima i godinama strpljivo obrađivala sve podatke. I.Ćosić
Zbornik je namijenjen širokom krugu čitatelja jer nije znanstvena publikacija, utemeljen je na dokazima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike