Mozaik
TRIJUMF NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA NA DANIMA HRVATSKOG FILMA

Film “Srbenka” osvojio je
Grand Prix, Oktavijana
i nagradu za montažu
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
Dokumentarni film "Srbenka" redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je Grand Prix, Oktavijana i nagradu za montažu ovogodišnjih, 28. Dana hrvatskoga filma, koji su završili dodjelom nagrada na platou iznad Kina Tuškanac. Glavni, stručni žiri u sastavu Jasna Zastavniković, Filip Tot i Mia Melcher dodijelio je Grand Prix 28. DHF-a filmu "Srbenka" (producentice Vanje Jambrović) uz obrazloženje da svojim konciznim i suverenim filmskim pismom nepogrešivo uvodi gledatelja u jednu od najbolnijih tema novije hrvatske povijesti.

- Sada je otprilike godina dana otkako je film imao premijeru i stvarno smo s njime puno putovali. No svi koji su bili u ekipi dobro znaju da smo ga zapravo radili za hrvatsku publiku. Sve što nam se dogodilo, da smo dobili neke međunarodne nagrade, bilo je super, ali sporedno. Zato ova nagrada puno znači. Iako je došla možda na kraju festivalskog puta, meni je Grand Prix Dana hrvatskog filma šećer na kraju. Za to smo radili film, ne za priznanje, nego da se film gleda u Hrvatskoj - rekao je Sljepčević.

Nagrada za režiju dodijeljena je Ivanu Turković-Krnjaku, redatelju filma "Lovebox". Nagradu za najbolji scenarij dobila je Jelena Paljan (film "Trešnje" Dubravke Turić), nagradu za najbolju kameru žiri je dodijelio Damianu Nenadiću za rad na filmu "Na vodi" Gorana Devića, a u kategoriji montaže nagrađen je Tomislav Stojanović za film "Srbenka". Nagradu za najbolju glumu osvojio je Vinko Kraljević za nastup u filmu "Predmeti koji tonu" Filipa Peruzovića. U kategoriji glazbe nagrađen je Miro Manojlović za rad na filmu "Sovjetski psi" Nikice Zdunić, a najboljom manjinskom koprodukcijom proglašen je film "Sestre" redatelja Zdenka Jurilja (producenti: Tomislav Bubalo i Mario Vukadin, produkcija: Kadar Film & Video Production te Olimp produkcija).

Nagrade Oktavijan, uz Slijepčevića, još su dobili "Trešnje" Dubravke Turić (igrani film), "Neobična kupka gospodina Otmara" Nike Radasa (animirani film), "Gradovi u kojima nisam bio" Damira Čučića (eksperimentalni film) i "Kartoline" Igora Bezinovića, Hrvoslave Brkušić, Katerine Dude, Ivane Pipal, Ante Zlatka Stolice i Darovana Tušeka (namjenski film).

Dobitnik nagrade Društva hrvatskih filmskih redatelja "Jelena Rajković" za najboljeg mladog redatelja do 30 godina je Filip Mojzeš, redatelj igranog filma "Smrt bijela kost". Nagradu za etiku i ljudska prava osvojio je film "Susjedi" redatelja Tomislava Žaje, a žiri je posebno priznanje dao filmu "Dani ludila" Damiana Nenadića. Nagradu Zlatna uljanica tjednika Glas Koncila za promicanje etičkih vrijednosti na filmu dobio je Niko Radas za režiju, scenarij, animaciju, kameru i montažu filma "Neobična kupka gospodina Otmara", nastalog u suradnji s pacijentima Klinike za psihijatriju Vrapče.

Nagrada publike otišla je filmu "Izlazite li vanka?" redateljice Ines Jokoš (producenta Hrvoja Osvadića). Nagradu Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara u 2018. primio je Marijan Krivak za tekstove objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu, radijskoj emisiji Filmoskop te na mrežnim stranicama i, a Nagradu Vladimir Vuković za najboljeg novog kritičara Miro Frakić za tekstove objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu i Filmonautu.

Za nagrade Dana hrvatskog filma, koji su se održali od 14. do 18. lipnja, natjecalo se 14 animiranih filmova, 16 eksperimentalnih, 14 kratkih igranih, 23 dokumentarca, 11 namjenskih filmova i 28 glazbenih spotova, ukupno 106 filmova. H/T.K.
78

filmova različitih žanrova natjecalo se za nagrade, uz 28 glazbenih spotova
Možda ste propustili...

SUPERTALENT: UZ PET ZLATNIH, ODABRANO JOŠ 35 NATJECATELJA

Popunjena su mjesta u polufinalu

FESTIVAL SLAVI SVOJU 50. OBLJETNICU

McCartney predvodi Glastonbury 2020.!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KINO URANIA: DOKUMENTARAC “SUSJEDI”

Žaja: Osijek je svijetli primjer dobre prakse

2

VRHUNSKI USPJEH SLAVONSKE GASTRONOMIJE

Sandra Jadek državna prvakinja u slastičarstvu

3

GRUPA MEJAŠI O SVOME HIT-DUETU S VIGOROM

Javilo nam se mnogo žena koje žele da opjevamo njihova imena