Kultura
NAPLATA ULAZNICA ZA TRI PREMIJERNA NASLOVA

Osječko ljeto kulture: Iz proračuna izdvojeno milijun i 530 tisuća kuna za 55 programa na 22 lokacije u 17 dana
Objavljeno 21. lipnja, 2019.
50 kuna cijena je ulaznica za premijeru, a 30 za reprizu Doljnjodravske 11

Puno novosti uz ovogodišnje, 19. izdanje Osječkoga ljeta kulture (koje u 17 dana na 22 lokacije donosi 55 programa) ponosno su na prvoj konferenciji za novinare održanoj u Galeriji Waldinger najavili organizatori. Prva novina je i da manifestacija ne počinje kao i do sada, na dan zaštitnika grada Osijeka, sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, nego dan ranije, i to praizvedbom komada osječkoga autora Drage Hedla. Njegov sceno-kino roman, u kazališnoj inačici nazvan Doljnjodravska 11, režira Zlatko Sviben i postavlja ga ambijentalno ispred bivšega ribarskoga doma u Donjem gradu.


- Kao i svih prethodnih godina, počevši od 2000., OLJK i ove godine svojim sugrađanima i svim gostima grada nudi bogat i sadržajan program, u organizaciji i produkciji Grada Osijeka - naglasila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, s kojom Organizacijski odbor čine i izbornica književnog programa Ivana Šojat, izbornik dramskog programa Miroslav Čabraja te Danijela Klobučar, voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Osijeka. Presica je održana u galeriji u kojoj je večer prije otvorena izložba 1. međunarodne radionice umjetničke keramike, koja se može pogledati do nedjelje, 23. lipnja. U 17 dana, od 28. lipnja do 14. srpnja, za sve je sadržaje Grad iz proračuna izdvojio milijun i 530 tisuća kuna, u čemu će, uvjereni su organizatori, i ove godine uživati oko 10 tisuća posjetitelja. Nude im standardno kazališne, književne, glazbene, filmske, plesne, likovne, koncertne i novomedijske programe u zatvorenom ili na otvorenom prostoru.


Posebice ponosna je dogradonačelnica što ne će izostati premijerni naslovi, kojih je ove godine čak tri: osim spomenute praizvedbe Doljnjodravske 11 - koja se ostvaruje u suradnji s HNK-om u Osijeku i u petak u 21.30 sati otvara OLJK, bit će tu i neizostavno Dječje kazalište Branka Mihaljevića s komadom Pavla Pavličića Trojica u trnju (u četvrtak, 11. srpnja, u 21.30 sati u dvorištu Rektorata u režiji Nikole Zavišića) te praizvedba Buđenja Brada Bircha u Barutani (koprodukcija s Teatrom EXIT, režira Aida Bukvić, glume Iva Kraljević i Silvio Mumelaš, premijera u subotu, 29. lipnja, u 21 sat). OLJK zatvara komedija Marca Normana i Toma Stopparda Zaljubljeni Shakespeare ZGK Komedija i HNK u Varaždinu, u dvorištu Rektorata, u 21 sat.


- Za vizualni identitet OLJK-a 2019. na svim promidžbenim materijalima zaslužan je osječki dizajnerski tim tvrtke Symbol na čelu s Markom Jovanovcem. Identitet je poveznica s otvorenjem i Doljnjodravskom 11 i prošlim vremenima Osijeka. Novitet ove godine je i prodaja ulaznica za tri osječke premijerne izvedbe, i to po cijeni od 50 kuna za premijeru i 30 kuna za reprize Doljnjodravske 11, premijera Dječjeg kazališta naplaćivat će se 20 kuna, a u Barutani Buđenje po 30 kuna za obje izvedbe - naglasila je Žana Gamoš, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pridonijeli organizaciji i realizaciji OLJK-a, kao i gradovima prijateljima i svim inozemnim gostima.


Prvi put u stvaranju i kako to sama kaže ‘porađanju‘ OLJK-a sudjeluje Ivana Šojat, zbog čega je radosna. Potrudila se i pohvalila što u Osijek nakon više od 10 godina dolazi Miljenko Jergović i predstavlja vremenopis Selidbu (9. srpnja u GISKO-u), a Zoran Predin će dan prije, uz kantautorski koncert, predstaviti i svoju knjigu Glavom kroz zid. Književni segment ugošćuje Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle, koji predstavlja svoj roman Ljetopis o kralju Tvrtku, a publika će doznati nešto više i o monografiji Margarete Turkalj Podmanicki Barokna sakralna arhitektura Đakovačko-osječke nadbiskupije.


- Cilj nam je bio predstaviti i velika institucionalna kazališta poput Kerempuha i Komedije, ali i mala, čije izvedbe na OLJK-u publika rado gleda. Nadam se da će predstave u našem izboru prihvatiti i dosadašnja i buduća kazališna publika, bit će tu i komedije, drame i satire - najavio je Čabraja.
Likovni i glazbeni program kratko je predstavila Danijela Klobučar, spomenuvši samostalnu izložbu Ivana Kožarića u Waldingeru, novosadski American pop art u MSO-u, koji donosi 70 grafika najpoznatijih američkih umjetnika predvođenih Andyjem Warholom...


Narcisa Vekić
19. godina
SLAMBOŠ, LJETO I KULTURA
Žana Gamoš

dogradonačelnica

Za vizualni identitet OLJK-a 2019. na svim promidžbenim materijalima zaslužan je osječki dizajnerski tim tvrtke Symbol na čelu s Markom Jovanovcem, poveznica je s Doljnjodravskom 11 i prošlim vremenima Osijeka
OKO OSLIKAVA DJEČJE KAZALIŠTE
Predavanjem i radionicom Mistika uključuje se i MLU, HDLU se predstavlja izložbom Umnažanje kao nužnost, uz četiri radionice. Posebnost je street art i nastavak suradnje s umjetnicom Marinom Mesar OKO, pod čijim će mentorstvom studenti oslikati pročelje Dječjeg kazališta, a rezultat predstaviti 7. srpnja. Urbane intervencije uključuju oslikavanje tramvajske stanice u Perivoju kralja Tomislava. Stanica kao ulična galerija poslužit će akad. slikarici Slađani Zubić. Veliki koncert zborske glazbe Perpetuum Jazzile donosi i nastupe Akvarela, tu je i koncert tamburaške škole Batorek, ali i HPD-a "Lipa" uz dva riječka zbora. Zvjezdan Ružić i Matija Dedić nastupaju 7. srpnja, a plesni program nudi predstavu Umjetnik za hitne intervencije.
Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike