Regija
OSPOSOBLJAVANJE I OPREMA ZA SVE VATROGASNE POSTROJBE

Novo kombi-vozilo Javnoj vatrogasnoj postrojbi Slatina
Objavljeno 19. lipnja, 2019.

SLATINA - U Slatini je održana smotra vatrogasaca i svih vozila gradske Javne vatrogasne postrojbe te primanje u vozni park postrojbe novoga kombi-vozila, koje je predao župan Igor Andrović, a primio zapovjednik JVP Slatina Stjepan Venus.


Ministarstvo poljoprivrede, naime, na temelju prošle godine sklopljenog ugovora s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom iz naknade općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ-a) izdvojilo je 40 milijuna kuna i nabavilo 60 kombi-vozila, 29 pick-up vozila i 2.200 kompleta zaštitne opreme za vatrogasce te financiralo osposobljavanje šest tisuća vatrogasaca. Sve to rezultat je preventivne zaštite od požara šuma i potrebe podizanja operativne sposobnosti naših vatrogasaca, što je omogućeno povećanim izdvajanjem za vatrogasne djelatnosti od ukupno prikupljenih sredstava OKFŠ-a. Taj projekt nastavlja se realizirati i u sljedeće četiri godine pa će vatrogasci biti „bogatiji“ za dodatnih 160 milijuna kuna vrijednosti opreme i vozila. Trenutačno su na području Virovitičko-podravske županije primljena dva vozila, jedno za područje DVD-a Stari Gradac, drugo za područje JVP Slatina, a uskoro će takva vozila stići u DVD-e Suhopolje, Gradina i Špišić Bukovica.


– Do sada je sredstvima OKFŠ-a financirana nabava opreme samo za primorske krajeve, a sada je prvi puta obuhvaćena cijela Hrvatska. Naime, tijekom protupožarne sezone vatrogasne postrojbe s kontinenta dislocirane su na priobalju i otocima kao ispomoć i sastavni su dio sustava vatrogastva u borbi protiv požara, podsjetio je zapovjednik Stjepan Venus uz riječi zahvale županu, županijskoj Vatrogasnoj zajednici i Ministarstvu poljoprivrede za dobivenu donaciju.
Zahvalu Ministarstvu poljoprivrede, Županiji i Gradu Slatini što podržavaju i pomažu rad vatrogasaca izrekli su također predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Željko Palković i predsjednik Upravnog odbora VZ Slatina Dragan Jovanić.


– Osim ovoga kombi-vozila, još tri vozila stići će u Slatinu, što iz Tirola, što preko Ministarstva unutarnjih poslova, i siguran sam da će i ta vozila poboljšati rad vaše Javne vatrogasne postrojbe. Sudjelovanje Županije u svemu tome vidi se i zapošljavanjem profesionalne zapovjednice županijske Vatrogasne zajednice, što je već pokazalo napredak u radu vatrogastva, rekao je župan Igor Andrović
Novo vozilo blagoslovio je župnik vlč. Dragan Hrgić. 

Petar Žarković

JVP Slatina treba drugu lokaciju


– Javna vatrogasna postrojba Slatina glavni je logistički centar za sva osposobljavanja i za sva događanja i sve aktivnosti koje provodi županijska Vatrogasna zajednica. Iskreno se nadam da će se u narednom periodu pronaći mjesto, mogućnosti i sredstva da se Javna postrojba grada Slatine izmjesti s ove lokacije, jer ne posjeduje vlastite garaže, a njihov sve noviji i kvalitetniji vozni park svake se godine sve više širi. Osim toga, vatrogasci se sve više obučavaju i treba im veći poligon i veće vježbalište od sadašnjega u centru grada – istaknula je zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana