Osijek
IZABRAN RAVNATELJ KC-A

Majić: Najvažnije mi je graditi mladu osječku publiku
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Kultura za mlade, Kultura 365 i Gradski kulturni brend Majićevi su projektni smjerovi

Nakon što je na sjednici Gradskog vijeća 3. lipnja imenovan ravnateljem Kulturnog centra Osijek, Ivan Kristijan Majić idućih dana i službeno preuzima tu novu poziciju na četverogodišnji mandat. Majić je, uz Željku Fuderer Levak, bio jedan od dvoje kandidat za mjesto ravnatelja, no njegov se prijedlog organizacijskog ustroja i umjetničkog programa naposljetku više dojmio tročlanog povjerenstva.

- Na natječaj sam se prijavio zato što već odavno smatram da je Kulturni centar važan dio složenog mozaika grada Osijeka. To je mjesto na kojemu se najbolje i na pravi način mogu baviti kulturom onako kako ju ja vidim, pa mi je iznimno drago što je moj program prepoznat. Volio bih raditi na stvaranju Centra koji neće biti isključivo mjesto gdje se realiziraju kulturni projekti, nego nešto puno šire - mjesto na kojemu će se kultura uvoditi u različite društvene strukture, u javni život grada, ujedno utječući na konceptualni proces izgradnje mlade osječke publike - govori Ivan Kristijan Majić, teatrolog i iskusni organizator brojnih kulturno-zabavnih događaja u Osijeku i okolici.

Stoga će se pod Majićem Kulturni centar Osijek razvijati u trima projektnim smjerovima: Kultura za mlade, studentima i mladima dat će priliku da se kreativno izraze kroz niz sadržaja i spoznaju svoju ulogu u kulturnom životu grada; Kultura 365, fokus će staviti na dnevne potrebe građana kroz intervencije i manje kulturne događaje koji oživljavaju neaktivne javne prostore; a Gradski kulturni brend odnosi se na višegodišnji plan razvoja kulturnog identiteta grada kroz dvosmjerno kretanje lokalnih i inozemnih umjetnika, čime bi Kulturni centar mogao probiti granice Osijeka i Hrvatske.

- Sugrađane moramo naviknuti na to da je kultura dio urbanog života, da nije nešto što samo po sebi konzumiramo, nego znači da, primjerice, u nekom zaboravljenom prolazu možemo čuti poeziju i ugodnu glazbu, ili promatrati performans i neku umjetničku instalaciju. Moramo zadovoljiti tu glad za kulturom, stvarati publiku koja će potom posjećivati i druge institucije - ističe Majić, podsjećajući kako zgrada Kulturnog centra, u blizini Eurodoma, još nije uređena. Ipak, smatra da to nije prepreka.

- Kulturna institucija ne smije funkcionirati isključivo kao prostor u kojemu će se održavati koncerti, izložbe ili predstave, nego mora biti dio života grada u kojemu se neprestano prate i prepoznaju potrebe građana i turista. No naravno da radimo na tome da se prostor ospsobi, jer su određena sredstva i prije mog imenovanja namijenjena za uređenje - kazuje novi ravnatelj, otkrivajući da će natječaj za uređenje, u prvoj fazi, biti uskoro raspisan kako bi objekt mogao biti bar dijelom otvoren, a u međuvremenu bi se, u javnom prostoru, već ovoga ljeta mogli pokrenuti novi projekti u organizaciji Centra.

Naposljetku, budući da je i prije njegova izbora bilo planirano kako bi, uz ravnatelja, Kulturni centar trebao imati i četiri zaposlenika, Majić smatra da tu instituciju treba razvijati upravo u smjeru modernih modela, s manje zaposlenika, a s mnogo više suradnika.

Marko Mandić
Natječaj za uređenje Kulturnog centra Osijek, u prvoj fazi, trebao bi biti uskoro raspisan, kaže Majić
SURADNICI I PARTNERI
“Ideja je graditi modernu instituciju, s više projekata i suradnika koji će ovdje biti na oblicima usavršavanja, a afirmirane umjetnike koristili bismo kao ključne povremene partnere”, objašnjava Majić, ističući da se nakon ispunjavanja formalnih uvjeta očekuje širenje umjetničkog koncepta i broja zaposlenika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike