Novosti
MINISTAR GOSPODARSTVA O PLANOVIMA

Horvat: Investicijska klima postaje sva atraktivnija za ulagače
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je u utorak da Hrvatska ima najpoticajniji zakonodavni okvir za ulaganje u okruženju, no priznao je i da je u samom vrhu prema neporeznom opterećenju cijene rada. Horvat je to kazao na predstavljanju pregleda investicijske i regulatorne politike Hrvatske, analiza i preporuka koje je proveo OECD - Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak, u suradnji s ministarstvima gospodarstva, poduzetništva i obrta te vanjskih i europskih poslova.


Horvat je poručio da investicijska klima postaje atraktivnija za ulagače i da je zakonodavni okvir najperspektivniji u okruženju. Tvrdi da Hrvatska nije prenormirana, da ne postoje nepremostive administrativne barijere i kako spram okruženja porezi nisu najveći, no priznaje da smo u samom vrhu prema neporeznom opterećenju cijene rada. "Ima još uvijek jako mnogo prostora između onoga što dobije radnik u odnosu na ono koliko poduzetnika taj radnik košta", poručuje Horvat. Najavljuje da će ove godine biti predstavljen akcijski plan umanjenja i ukidanja neporeznih davanja. Želja mu je da na prvoj sjednici Vlade u idućoj godini prva točka bude usvajanje novog akcijskog plana za ukidanje administrativnih barijera, pri čemu ističe da će identificirati 20, po vremenu i financijskom opterećenju, najtežih administrativnih barijera te predložiti njihovo ukidanje.


Horvat kaže da je Hrvatska počela birati potencijalne investitore te podsjeća na nedavno predstavljen projekt ulaganja austrijskog FACC AG-a u proizvodni pogon u općini Jakovlje gdje bi se od 2021. trebali početi proizvoditi dijelovi za zrakoplove, a i potvrđuje nedavna pisanja medija o pregovorima s koncernom Patrije, Konigsberga i jedne belgijske kompanije o ulaganju u Zrakoplovno-tehnički centar u Velikoj Gorici. Kaže da će se do kraja godine dogoditi još dvije relativno velike investicije s područja zapadne Europe, no pritom ne želi izlaziti s pojedinostima, a tek napominje da u realizaciji jedne pomaže Mate Rimac te da se nada da će do kraja investitor doći u Hrvatsku, koji je, napominje Horvat, vrlo dobar izvozni orijentirani brend i proizvod.


"To su investicije kakve smo željeli i kojima će se otvarati kvalitetna radna mjesta, upravo onakva zbog kojih ljudi iz Hrvatske odlaze u zapadnoeuropske zemlje", kaže Horvat.
Na pitanje novinara je li u kratkom roku moguće postići veće investicije i željenu razinu BDP-a bez povećanja kvota za uvoz stranih radnika, Horvat je kazao da Hrvatska jedini nedostatak radnika ima u turističkom sektoru. Napominje da na zavodu za zapošljavanje ima oko sto tisuća nezaposlenih te poručuje da ćemo tijekom godine dobiti redefiniranje uvjeta na temelju kojih netko može godinama biti na zavodu i dobivati od države naknade, a ne uključiti se u bilo kakav radni proces za koji mu se nudi posao. Horvat kaže da je u predstavljenim OECD-ovim dokumentima identificiran iskorak Hrvatske u nizu stvari, poput smanjenja administrativnih barijera, kao i povećanju konkurentnosti Hrvatske kao investicijske destinacije. H
PREPORUKE OECD-a
Zamjenik direktora OECD-a Antonio Gomes ističe, između ostaloga, i napredak u pogledu investicijske klime, kao i regulatornog okvira, no naglašava i sve izazove koji su pred Hrvatskom. "Hrvatska je otvorena ekonomija koja nije restriktivna prema izravnim stranim ulaganjima, no još mora mnogo učiniti kako bi privukla više takvih kvalitetnih ulaganja koja bi pridonijela dinamici gospodarstva", poručio je Ramos. Također kaže i da se može učiniti više u smanjivanju administrativnih barijera, smanjivanju percepcije korupcije, a i više je aktivnosti koje se mogu učiniti u cilju promocije ulaganja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIJEVARE U HRVATSKOM GOSPODARSTVU

Otkrivene slučajno, šteta veća od 165 milijuna kuna

2

ONI KOJI POKUŠAVAJU IZJEDNAČITI ODGOVORNOST OPRAVDAVAJU DIVLJAŠTVO

Huliganima doživotno zabraniti dolazak na stadione

3

SVI KRITERIJI ISPUNJENI

Novi poziv da se primi Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku u Schengen