Ekonomija
VINOGRADARSTVO

Zapušteni vinogradi predstavljaju potencijalnu opasnost za širenje zlatne žutice - bolesti vinove loze
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
Vrijeme je za obaviti prvo tretiranje američkog cvrčka, vektora opasne bolesti zlatne žutice vinove loze, podsjećaju iz HAPIH-a

Doc. dr.sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, uputio je apel vinogradarima da provjere nalaze li se njihovi vinogradi u zaraženom, ili u sigurnosnom području i prema tome obvezno pristupe provođenju mjera suzbijanja i sprječavanja širenja zlatne žutice propisanima Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze uz napomenu da je vrijeme za prvo tretiranje američkog cvrčka, vektora zlatne žutice vinove loze.Iz Agencije podsjećaju da je do ove godine zlatna žutica nađena u vinogradima u Istarskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Zagrebu te su sukladno tome određena i proglašena demarkirana područja.
"Važno je napomenuti kako zapušteni vinogradi predstavljaju potencijalnu opasnost za širenje zlatne žutice. Stoga je svaki posjednik bilja obvezan zapušteni vinograd privesti poljoprivrednoj proizvodnji te ga redovito obrađivati i održavati u skladu s odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu“, istaknuo je doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH-a).
Dodaje također da: "Zlatna žutica vinove loze je karantenska bolest koja predstavlja veliku opasnost za hrvatsko vinogradarstvo. Njenu prisutnost u zaraženim vinogradima treba iskorijeniti te spriječiti njezino daljnje širenje. Epidemijsko širenje zlatne žutice u vinogradu izaziva vektor američki cvrčak (Scaphoideus titanus). Za sprječavanje njezinog daljnjeg širenja potrebno je ukloniti izvor zaraze, a u ekstremnim slučajevima i čitave vinograde. Ključna mjera za sprječavanje širenja zlatne žutice je suzbijanje vektora američkog cvrčka."
- Svi posjednici vinove loze u zaraženom i sigurnosnom području obvezni su pratiti vektora zlatne žutice vinove loze, američkog cvrčka, postavljanjem žutih ljepljivih ploča te su obvezni suzbijati američkog cvrčka dopuštenim insekticidima. Također, vinogradari su obvezni pratiti pojavu simptoma koji bi upućivali na zarazu zlatnom žuticom - pojašnjava doc.dr.sc. Dugalić.
Iz HAPIH-a navode da mjere treba provoditi u demarkiranim područjima koja obuhvaćaju zaraženo područje širine 1 km oko mjesta na kojem je utvrđena prisutnost zlatne žutice koje obuhvaća jednu ili više susjednih katastarskih općina i sigurnosno područje koje okružuje zaraženo područje u širini od 5 km, računajući od granice zaraženog područja, a koje obuhvaća više susjednih katastarskih općina koje okružuju zaraženo područje.
Fitosanitarne mjere koje se poduzimaju nakon nalaza zlatne žutice imaju za cilj iskorjenjivanje bolesti, odnosno sprječavanje ili ograničavanje njezinog širenja. Simptomi zlatne žutice i drugih fitoplazmoza („žutica“) vinove loze postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije. Zdenka Rupčić

Fitosanitarni inspektor naredit će krčenje zapuštenih vinograda
Fitosanitarni inspektor naredit će krčenje zapuštenih vinograda u demarkiranom području bez uzimanja dodatnih uzoraka za laboratorijsku analizu. Isto tako, ako posjednik bilja ili bilo koja druga osoba nađu zapušteni vinograd izvan demarkiranoga područja, o tome moraju obavijestiti nadležnog poljoprivrednog inspektora ili poljoprivrednog redara u skladu s Zakonom o poljoprivrednom zemljištu. Kako je suzbijanje američkog cvrčka obvezno u vinogradima i rasadnicima u zaraženom i sigurnosnom području te nezaraženim područjima te ako se utvrdi njegova prisutnost vrijeme je za prvo tretiranje.
Možda ste propustili...

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike