Ekonomija
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U ravnopravnom okruženju mali i mladi poljoprivrednici posebno važni
Objavljeno 19. lipnja, 2019.

Laskavu titulu najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika u 2019. godini dobio je Zvonimir Kalić iz Đakova. Tek mu je 28 godina, a njegov OPG bavi se ekološkom proizvodnjom industrijske konoplje i 30-ak dodatnih finalnih proizvoda od te ljekovite biljke. Magistar je međunarodnih odnosa i diplomacije, ali svoj životni put našao je u inovativnoj poljoprivredi. Ove godine predstavljat će Hrvatsku na petom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika (do 40 godina) u Europskoj uniji, po čemu je Hrvatska među vodećim zemljama.Prošle godine istu titulu zavrijedio je Ivan Gašić iz Beketinaca, čiji se OPG bavi proizvodnjom mlijeka i sira, pa je ovaj izbor nova potvrda pozitivnih kretanja u poljoprivredi na području Osječko-baranjske županije. Naime, ti mladi poljoprivrednici nisu iznimni u svojoj generaciji da su egzistenciju našli u poljoprivredi. U županiji je sve više mladih poljoprivrednika, a poticaj tomu svakako su mjere koje nudi Europska unija, nacionalni programi poticanja i razvoja poljoprivrede i ruralnih prostora, ali i sustavan pristup i znatne potpore koje se nude sa županijske razine. Na primjer, Kalić je šampionsku titulu dobio dijelom i zbog velikih ulaganja u tehnologiju i skladišta, a, uz ostale mjere, Županija svake godine objavljuje javni poziv za potpore za ulaganje u preradu poljoprivrednih proizvoda. Intenzitet potpore je do 70 % ostvarenih ulaganja, a najviše do 40.000 kuna.
Ogledni primjer kako se jednom mjerom može ostvariti više korisnih učinaka jest projekt "Školski obrok za sve", vrijedan 17 milijuna kuna. Kako ističe župan Ivan Anušić, cilj projekta nije samo osiguravanje zdravog kuhanog obroka za svu školsku djecu nego i jačanje kratkih lanaca opskrbe i naših poljoprivrednih proizvođača. Pri nabavi namirnica i prehrambenih proizvoda stoga se vodi briga o lokalnim proizvođačima koji nude domaću, svježu i zdravu hranu te se planira posebna mjera potpore upravo za lokalne proizvođače.
Taj je projekt usmjeren na male lokalne proizvođače zdrave hrane, trenutno nedovoljno organizirane, na što odgovor traži i nudi Osječko-baranjska županija gradnjom Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, koji će ih okupljati. U Centru će biti poseban prostor za smještaj i pakiranje ekoproizvoda, jer se za tu namjenu traži fizički odvojen prostor od konvencionalne proizvodnje. Tako će ekoproizvodi biti skladišteni te pripremljeni za daljnju distribuciju - u škole, dječje vrtiće, domove za stare i nemoćne, bolnice ili druge ustanove, u vrlo kratkom vremenu, i to bez posrednika.
Županija u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti u poljoprivredi posebnu pozornost pridaje postizanju ravnoteže između gospodarskih, socijalnih i okolišnih zahtjeva, pri čemu veliku važnost za očuvanje okoliša ima ekološka poljoprivreda. Međutim, na razini Županije postoji jasan stav da se proizvođače ne dijeli na male i velike proizvođače, nego na uspješne i manje uspješne. Na području Osječko-baranjske županije djeluju 6143 poljoprivredna gospodarstva koja obrađuju do 3 ha, zatim 3983 do 20 ha, 1316 do 100 ha, 338 do 1500 ha i sedam gospodarstava koja obrađuju više od 1500 ha. Uostalom, svi su proizvođači bitni za očuvanje ruralnog prostora i u novoj financijskoj perspektivi, 2021.- 2027. godine, a naglasak je na malim i mladim proizvođačima koji su bitni za održiv razvoj ruralnih područja. S tim ciljem koncept potpora Osječko-baranjske županije postavljen je tako da mladi poljoprivrednici ostvaruju potpore povećane za 20 do 50 % u odnosu prema ostalim korisnicima, a svake godine raspisuje javne pozive za dodjelu potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju kroz 14 mjera. U prethodne dvije godine njima je obuhvaćeno 456 korisnika te su im odobrene potpore u ukupnom iznosu od 7.668.727 kuna. Dario Kuštro

Županija svake godine objavljuje javni poziv za potpore za ulaganje u preradu poljoprivrednih proizvoda
Najčitanije iz rubrike