Mozaik
GREASY FLAT 4 NOVO IME NA VINKOVAČKOJ SCENI

Zaljubljenici u rockabilly
glazbu i kulturu oko nje
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
Hang Loose Rockabilly Festival održat će se od petka, 28., do nedjelje, 30. lipnja

Greasy Flat 4 novo je ime na vinkovačkoj glazbenoj, posebice rockabilly, sceni. Spontano je okupljen oko Hang Loose Rockabilly Festivala 2017. na gimnazijskom igralištu u Vinkovcima.

Prvi trag svoga postojanja bend je ostavio u najavnom spotu za 2. Hang Loose Rockabilly Festival, prošle godine. Činili su ga Matija Vukoja (vokal i ritam-gitara), Ivan Jukić (solo gitara, vokal), Tomislav Šekerija (kontrabas) i Ivan Iživkić - Mali (bubnjevi), a u sadašnjoj postavi bubnjara Ivana Iživkića zamijenio je Dejan Radojčić.

- Bend njeguje autentični zvuk pedesetih godina 20. stoljeća, no ponekad nas energija ponese prema psychobilly svijetu. Uzore pronalazimo u više ili manje poznatim autorima toga vremena - Charlie Feathers, Johnny Powers, The Phantom, Warren Smith, Buddy Holly… Trenutno nemamo izdanih autorskih pjesama, ali planiramo stvarati vlastita djela. Nastupamo uglavnom po klubovima i cafe-barovima, imali smo i nekoliko nastupa na otvorenom, primjerice na Sajmu antikviteta u svibnju u Osijeku. Na kalendaru nam je sljedeći veći nastup na 3. Hang Loose Rockabilly Festivalu u Vinkovcima, krajem lipnja, a tjedan nakon toga idemo u Daruvar na festival Two Days Rockabilly Plays. To su festivali koji se izdvajaju svojim temama, koje se baziraju na 50-im i 60-im godinama prošlog stoljeća. Tu su stari automobili, pin-up, rockabilly glazba i još mnogo toga – kaže Dejan Radojčić, dodajući kako imaju još nekoliko promotivnih nastupa prije Rockabilly Festivala u Vinkovcima.

U bendu je i Ivan Jukić, koji svira solo gitaru i pjeva, a inače je učitelj tjelesne kulture u osnovnoj školi u Vinkovcima. Osim glazbe voli i sport, ples, stare motocikle, a u glazbi je od malih nogu.

- Deset sam godina svirao u folkloru i kao tinejdžera prvo me privukla rock-glazba. Na Jam sessionu 2017. u parku u središtu Vinkovaca u povodu promocije Hang Loose Rockabilly Festivala odsvirao sam par rockabilly stvari, što je Matiju jako zainteresiralo i odlučili smo se pokrenuti u tom smjeru – priča nam Ivan.

S njima svira i Tomislav Šekerija, i to kontrabas. On inače radi na željeznici, bavi se sportom, plesom i, kao i njegovi kolege iz benda, u glazbi je od malih nogu.

- Ljubav prema glazbi otkrio sam prije desetak godina kroz crkveni zbor u kojem sam bio aktivan. No dalje sam se preko bluesa i rocka upoznao s rockabilly svijetom, a prvi doticaj s rockabillyjem imao sam preko grupe Cat Paws iz Daruvara. Na jednom od festivala upoznao sam Matiju i tako počeo dolaziti u cafe-bar Hang Loose, gdje se nastavila suradnja sve do danas – prisjeća se Tomislav, s kojim u bendu svira i bubnjar Dejan Radojčić, inače zaposlen kao CNC programer, zaljubljenik u automobile.

- Uz ljubav prema automobilima, nedavno sam zakoračio u svijet glazbe kroz rockabilly iako donedavno nisam imao nikakvog iskustva sa sviranjem, pa moja glazbena priča počinje s Greasy Flat 4 – kaže Dejan.

Tu je, naravno, i Matija Vukoja, vokal i ritam-gitara, dugogodišnji zaljubljenik u rockabilly, inače vlasnik rockabilly bara Hang Loose i jedan od organizatora Hang Loose Rockabilly Festivala 2019.

- Osim u glazbu veliki sam zaljubljenik i u oldtimere i većinu svog vremena kad ne organiziram, nosim tacnu i sviram, provodim u garaži. Ponosan sam jer 2017. osnivam rockabilly bend Greasy Flat 4 – kaže Matija.

Ovogodišnji, 3. Hang Loose Rockabilly Festival, koji se održava od petka, 28., do nedjelje, 30. lipnja, premješten je s vrućeg gradskog asfalta i gimnazijskog igrališta na travnatu podlogu Tenina salaša na sjevernoj periferiji Vinkovaca. Svirat će ukupno četiri rockabilly benda, jedan u zagrijavanju u petak u prostoru Rockabilly Bara Hang Loose te tri na glavni dan festivala, u subotu, na Teninu salašu, a osim već standardnih sadržaja - pratećeg sajma, plesne i zabavne radionice te izložbe oldtimera, ove godine uključuje i mogućnost kampiranja, javni Pin-up foto natječaj i Retro Yard Sale.

U petak praši King Cat Rhythm iz Mađarske, a u subotu nastupaju Johnny & his Rockin Tunes i Greasy Flat 4 iz Hrvatske te Pete & the Shine Brights iz Italije.

Miroslav Flego
neizostavni
PIN-UP DJEVOJKE I STARI AUTOMOBILI
Dejan Radojčić

bubnjar

Bend njeguje autentični zvuk pedesetih godina 20. stoljeća, no ponekad nas energija ponese prema psychobilly svijetu. Trenutno nemamo izdanih autorskih pjesama, ali planiramo stvarati vlastita djela.
Možda ste propustili...

ZBOG POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Sarajevo Film Festival ipak online

CENZURA INSTAGRAMA ZBOG OBJAVA O LIJEKU PROTIV COVID-A

Madonna širila lažne informacije

NASTRADAO SKLADATELJ I PJEVAČ

Rajko Dujmić je u komi nakon prometne nesreće

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SANJA HAJDUKOVIĆ PJEVAČICA TAMBURAŠKE GLAZBE IZ ĐAKOVA

Mi Slavonci smo prejaki, ni
korona nam ne može ništa

2

TUGA GLAZBENIKA I STRUKE ZBOG SMRTI RAJKA DUJMIĆA

Svojim je pjesmama bio dio
naših života i one će živjeti
zauvijek u mnogim srcima

3

ISKUSTVA ASTRONAUTA

Tutnjava, udari i vrućina prilikom povratka s ISS-a