Kultura
NAJDUGOVJEČNIJA KULTURNA INSTITUCIJA GRADA

Zorica Varga i dalje predsjednica slatinskoga Ogranka Matice hrvatske: Ako nemamo novca, vremena imamo!
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
Njeguju baštinu i jezik, potiču suvremena umjetnička i znan­stvena nastojanja
SLATINA

Ogranak Matice hrvatske Slatina, već godinama uspješno ostvaruje svoju temeljnu zadaću - istraživanje, čuvanje, razvijanje i promicanje hrvatskoga narodnog i kulturnog identiteta, a uspostavom Male slatinske biblioteke i ostalim oblicima svoga djelovanja proučava i njeguje hrvatsku baštinu i hrvatski jezik te potiče suvremena umjetnička i znan­stvena nastojanja.


Sve to potkrijepila je predsjednica Zorica Varga na izvještajnoj i izbornoj skupštini Ogranka, navevši brojne aktivnosti Matice u Slatini od lipnja 2015. Uz objavljivanje vrijednih knjiga u Maloj slatinskoj biblioteci, redovite godišnje manifestacije koje Ogranak organizira i koje su postale njegov zaštitni znak koncerti su mladih slatinskih glazbenika i natječaj za učeničke radove s temom I dok je srca, bit će i Kroacije, u suradnji s Osnovnom školom Josipa Kozarca.


Ogranak, međutim, samostalno ili u suradnji sa slatinskim udrugama i ustanovama sudjeluje u organizaciji niza kulturnih događaja u gradu. Među njima su Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena u suradnji s istoimenom udrugom, manifestacija Noć muzeja u suradnji sa Zavičajnim muzejom Slatina i večeri poezije u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Udruženjem klubova liječenih alkoholičara i gradskom Turističkom zajednicom.


Ogranak je tijekom izvještajnog vremena organizirao i važne književno-znanstvene skupove, na kojima su sudjelovali ugledni predavači. Tako je ovih dana preminuli prof. Stanislav Marijanović predstavio lik i djelo Josipa Jurja Strossmayera, a 24. studenoga 2017. zabilježen je kao začetak nove manifestacije u Slatini pod nazivom Dani Mirka Jirsaka. Tada je, naime, Matica hrvatska u Slatini organizirala predavanje prof. Gorana Rema Mirko Jirsak (1909. - 1999.), prema Kelemenu i Žmegaču, hommage uz 108. rođendan... posvećeno hrvatskom književniku, pedagogu i prevoditelju s češkoga jezika Mirku Jirsaku, rođenom u (Podravskoj) Slatini 5. studenoga 1909. Ogranak MH Slatina odlučio je da će se svake godine u studenom održavati Dani Mirka Jirsaka, pjesnika s ruba ravnice. Prošle godine na toj manifestaciji sudjelovali su osječki profesori Ivan Trojan i Goran Rem te glumica Mirna Ostrošić, a uveden je i ciklus pod nazivom Ljudi koji su zadužili Slatinu, u kojem je predstavljeno stvaralaštvo profesora Petra Žarkovića.


U Slatini je gostovala i Nives Opačić, na predstavljanju knjige Osjenčane riječi, a u suradnji s Udrugom Ličana Vila Velebita predstavljena je knjiga Lika i velebitsko primorje u hrvatskoj književnosti.


Među književnim susretima i večerima spomenimo Kovčežić radosti, koji su pripremile predsjednica Ogranka Zorica Varga i ravnateljica GKČ Ana Knežević.


Premda se biblioteka Ogranka zove Mala slatinska biblioteka, objavljena djela nikako ne bismo mogli nazvati malima, a i broj objavljenih knjiga postupno se udaljava od toga pojma. U suradnji sa Župom sv. Josipa pripremljen je i predstavljen zbornik radova sa znanstvenog skupa Svećenik Julije Bürger (1885. - 1944.) i njegovo vrijeme, koji je 2019. nagrađen Srebrnom poveljom Matice hrvatske. Slijedila je knjiga 80. godina samostana časnih sestara Presvetoga Srca Isusova u Slatini, a potom i knjiga Olivera Jukića Slatinski župnik Julije Bürger. Nedavno je kao 15. knjiga Male slatinske biblioteke predstavljena knjiga Petra Žarkovića Župe i župne crkve Slatinskga dekanata, a do kraja godine iz tiska će izići i knjiga Dragice Šuvak Slatina u riječi i slici.

- Premda je Matica hrvatska u Slatini ostvarila niz samostalnih projekata, najvrjednija je njezina suradnja i poticanje suradnje u raznim projektima važnim za Slatinu. Posebno je važna suradnja sa školama, Pučkim otvorenim učilištem, Gradskom knjižnicom i čitaonicom, Zavičajnim muzejom, Gradom, Udrugom Ličana, Središnjicom MH u Zagrebu te ograncima u Virovitici, Orahovici. Pokrenuli smo projekt Tradicijska glazba Virovitičko-podravske županije, a partneri su nam u izdavanju knjige ogranci iz Orahovice i Virovitice. Potrajat će, s obzirom na nedostatan iznos koji smo dobili od Županije, ali ako nemamo novca, vremena imamo - istaknula je predsjednica Varga.


Petar Žarković
Ogranak
Mala slatinska biblioteka
Zorica Varga

predsjednica

Premda je Matica hrvatska u Slatini ostvarila niz samostalnih projekata, najvrjednija je njezina suradnja i poticanje suradnje u raznim projektima važnim za Slatinu. Posebno je važna suradnja sa školama...
Preimenovan u Ogranak Matice hrvatske u Slatini
Izmjenom Pravilnika Ogranak Matice hrvatske Slatina preimenovan je u Ogranak Matice hrvatske u Slatini. S obzirom na izuzetne rezultate dosadašnjeg rada, u izbornom dijelu skupštine odlučeno je da Ogranak (najdugovječnija kulturna institucija u gradu) i dalje vode dosadašnja predsjednica Zorica Varga i dopredsjednica Ksenija Vujanović Juras, a nakon dvadeset godina Vesna Palcer Turk mjesto tajnice Ogranka ustupila je Višnji Kajzer.

U Predsjedništvu su još Ivona Balić, Dragan Klement, Jasna Krznarić, Sanja Mrzljak Jovanić, Vesna Palcer Turk, Ivana Strupar, Dragica Šuvak i Saša Vujanović. U Nadzornom odboru su Jozo Šantak, Vlasta Ivković i Stjepan Kolomaz.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike