Kultura
OD JESENI TRI NOVA ODJELA

U vinkovačku glazbenu školu mladi profesori dolaze čak iz Meksika i Zagreba
Objavljeno 19. lipnja, 2019.
VINKOVCI

Glazbena škola Josipa Runjanina u Vinkovcima sve više ulaže u kadrovsku službu, tako će od školske godine 2019./2020. učenicima biti ponuđen upis u čak tri nova odjela. Riječ je o odjelu za trubu i trombon, odjelu za violončelo i odjelu za kontrabas, a ono što je zanimljivo jest da mladi profesori dolaze iz Meksika i Zagreba.

Mirna Lazić, profesorica violončela, u Zagrebu je i rođena te je završila osnovnu i srednju školu, a diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Diego Alberto Robledo Dominguez dolazi iz Meksika, a povezalo ih je dvogodišnje stručno usavršavanje, koje su prošli kao stipendisti u Americi na Pennsylvania State Universityju. Posljedica je Diegovo preseljenje u Hrvatsku, a motiv za dolazak oboje u Vinkovce, uz koje Mirnu vežu i obiteljski korijeni, bila je mogućnost zapošljavanja.

- Za dolazak u Vinkovce odlučila sam se zbog mogućnosti zapošljavanja u Glazbenoj školi, koja do sada nije imala zaposlenog profesora violončela, a imam i rodbinu u Vinkovcima. Kako je violončelo malo veći instrument, a djeca su mala, oni će dobiti manji instrument, te će tijekom godine, kako rastu, dobivati veći instrument. Dugo se mislilo kako violončelo nije solistički instrument, ali s vremenom se uvidjelo da to jako dobro zvuči. Kao dobar motiv za odabir violončela, učenicima bi trebala poslužiti činjenica da violončelista nema tako mnogo kao primjerice violinista, pa su i mogućnosti afirmacije veće. Potaknula bih sve da dođu i da probaju, da vide. Iako violončelo nije toliko popularan instrument kao neki drugi, ima mnogo mogućnosti - rekla je Mirna Lazić, profesorica violončela.

Diego Alberto Robledo Dominguez iz Meksika veliki je zaljubljenik u kontrabas, a svoj prvi kontakt s ovim instrumentom imao je preko profesora koji je svirao džez. Kada je upoznao mogućnosti kontrabasa, odlučio se upravo za taj instrument koji, kako kaže, ima svoje mjesto u svakom ansamblu.

- Pozvao bih sve da dođu, da probaju jer to je jedini način da vide sviđa li im se to. Kontrabasista nema mnogo, ali postoji jako mnogo mogućnosti gdje se sve može svirati taj instrument. U svom radu imao sam doticaje s latinoamerčkom glazbom, džezom i klasičnom glazbom. Svi oni koji se odluče doći učiti kontrabas, doista mogu puno toga naučiti, vidjeti neke drukčije mogućnosti, što se odnosi, primjerice, na svirače tamburaškog basa. Kontrabas se može upisati u osnovnoj školi, no djeca se nikako ne trebaju plašiti veličine kontrabasa. Djeca učiti počinju na prilagođenim instrumentima. Što se tiče starijih, mogu ga upisati, jer imamo dva pripremna razreda koja zamjenjuju cijelu osnovnu školu i onda se odmah nakon toga može ići u srednju glazbenu školu. Želio bih ovim putem pozvati i muškarce i žene, jer diljem svijeta i žene sviraju kontrabas, nije to samo muški instrument - rekao je Diego Alberto Robledo Dominguez iz Meksika, profesor
kontrabasa.

Mario Kokaj
Povezalo ih je dvogodišnje stručno usavršavanje kao stipendista u Americi na Pennsylvania State Universityju
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike