Sport
EMIL PRAVDIĆ:

Rekreacija doživljava ekspanziju, ali je zato nužna koordinacija
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Osječanin se našao među prvim dobitnicima nagrade “Milan Neralić” za razvoj sporta na lokalnoj razini

U spomen na prvog Hrvata osvajača olimpijske medalje Hrvatski olimpijski odbor utemeljio je ove godine nagradu "Milan Neralić", kojom su nagrađene osobe i udruge zaslužne za razvoj sporta na lokalnoj razini.

Uz Sportsku zajednicu Zadra, među četiri pojedinačno nagrađena našao se i Osječanin Emil Pravdić, dugogodišnji i danas aktivni sportski djelatnik. Taj vitalni 80-godišnjak (11. lipnja proslavio svoj okrugli rođendan, nap. a.) sebe definira Essekerom premda je rođen daleko izvan Osijeka.

Rođen u Belgiji
Prilično nesvakidašnje, gospodin Pravdić rodio se u Belgiji.

- I prije Drugog svjetskog rata išlo se trbuhom za kruhom. Otac mi je Livnjak, a majka Duvanjka (Duvno je danas Tomislavgrad, nap.a.). Ona je u Belgiji imala strica koji je imao manju tvornicu. Tamo su se upoznali, pa sam ja rođen u jednom mjestu pokraj Liegea.

Znači, danas navijate za Standard iz Liegea?

- Ne, navijam za Osijek. Ovdje smo se nastanili 1947. Ovdje sam išao u školu, zasnovao obitelj, odradio cijeli svoj radni vijek, najduže kao direktor Lesnine, gdje sam dočekao mirovinu - pričao je Pravdić, koji se u mladosti kratko bavio atletikom.

Zanimljivo, bio je i u Izvršnom odboru Nogometnog kluba Osijek, a kratko je bio i v.d. direktora kluba. Upravo negdje u to vrijeme postavljeni su temelji i danas poznate nogometne škole. Prije toga najduže se zadržao u odbojci, kao član Izvršnog odbora OK Željezničar, tada člana Prve savezne lige.

Danas je još uvijek aktivan, kao predsjednik Saveza za sportsku rekreaciju Osječko-baranjske županije. Upravo ga je Sportska zajednica Osječko-baranjske županije i predložila za Neralićevu nagradu, pa je tako dobio lijepu statuu koju je izradio akademski kipar Matija Gajić Puškarić.

- Moram priznati, koliko god mi je zadovoljstvo još uvijek biti dijelom neke sportske zajednice, toliko je to i sve veća obveza. Surađuješ uglavnom s ljudima koji se jako trude, ali sve rade na volonterskoj razini. Eto, pred nama je veliki izazov organizirati drugi Febire, festival biciklističke rekreacije. Plan je održavanje u rujnu. Za prvu godinu bilo je sjajno, a želja nam je ove godine privući više od 500 biciklista. Na taj način promoviramo našu županiju, posebno krajolik Baranje, s obzirom na to da je cilj u izletištu Zlatna Greda.

Sve više rekreativaca
Rekreacije i rekreativaca uvijek je bilo. Dojam je da se trendovi mijenjaju. Nekada su atraktivnija bila ekipna natjecanja, poput Radničko-sportskih igara. Danas su popularniji individualni sportovi, individualno vježbanje.

- Istina je, rekreativaca je sve više i doista se trendovi mijenjaju. Dosta je biciklijada, evo vidite koliko i trkačkih natjecanja, koja su doživjela ekspanziju. Prema meni, potrebno je nešto više koordinacije između udruga koje organiziraju priredbe rekreativaca. Zna se često dogoditi da se termini održavanja priredbi poklapaju. Zato mislim kako bi naš županijski savez u tom smislu mogao najviše pridonijeti.

Sve je više rekreativaca i među umirovljenicima. Nije da ne postoje programi, poput onoga u novom Sokol Centru gimnastike za umirovljenike. S obzirom na vašu vitalnost, pretpostavljam da se vi i danas rekreirate?

- Kako da ne. Često bicikliram. Baš sam jedva dočekao prestanak ovoga kišnog razdoblja. Uživam na biciklu. Nekada sam, nekada u društvu prijatelja. Odem, provezem se šetnicom do Bilja. Kroz grad obavezno prođem i pokraj Parka i novog Sokol Centra. Stvarno je reprezentativan. Drago mi je što je Osijek dobio još jedno kvalitetno mjesto ne samo za vrhunski sport nego i za rekreaciju općenito - rekao nam je Pravdić.

Krešimir Lacković
DOBITNICI NAGRADE “MILAN NERALIĆ”
Osim Emila Pravdića dobitnici nagrade “Milan Neralić” postali su Anton Peruško (Sportska zajednica Istarske županije), Slobodan Gračaković (Zajednica sportova Primorsko-goranske županije), Zlatko Lasan (ŽRK Dugo Selo ‘55) te Sportska zajednica grada Zadra.
Možda ste propustili...

MELEM NA RANE BILA BI DOMAĆA POBJEDA PROTIV HAŠK SOKOLA

Baranjcima hitno treba pobjeda

Najčitanije iz rubrike