Novosti
POČELI SU ŠKOLSKI PRAZNICI

Djeca ljeti više stradavaju u vodi, prometu i na internetu
Objavljeno 18. lipnja, 2019.
Dječja pravobraniteljca: Ljeti su često djeca izložena štetnim utjecajima

S prvim danima ljetnih praznika tisuće školaraca i njihovih roditelja odahnuli su od svakodnevnih obveza. No, činjenica da su škole, a posebno produženi boravci za djecu ljeti zatvoreni, uzrok je niza potencijalnih problema i ugroza poput stradavanja djece u prometu, rizika od izrabljivačkog rada i svakodnevnog boravka pod nadzorom osoba koje se lažno predstavljaju.Osigurati nadzor

Na ovaj problem upozoravaju iz Ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.


"Ljetni praznici pružaju djeci obilje slobodnog vremena i mogućnosti da oslobođena školskih obveza provode više vremena s prijateljima, roditeljima i rodbinom u igri i omiljenim aktivnostima. Ljeti su, nažalost, česte i situacije u kojima su djeca izložena štetnim utjecajima, pa i stradavanju. Stoga odrasli imaju obvezu i odgovornost posvetiti im dovoljno vremena, osigurati im odgovarajuće prostore i sadržaje te ih zaštititi od rizika. Pozivamo roditelje da tijekom godišnjeg odmora što više vremena provedu zajedno sa svojom djecom te da vode računa o njihovoj sigurnosti na igralištima, u prometu, na plaži i u ostalim aktivnostima. Također pozivamo sve nadležne službe da obrate pozornost na pojačane rizike kojima su djeca izložena tijekom ljetnih praznika", poručuje pravobraniteljica.


Pravobraniteljica ističe kako ugroza za djecu ljeti vreba iz bezazlenih situacija, kao što su ostavljanje mališana na čuvanju u igraonicama, slanja starijih osnovaca u ljetne kampove, ili pak produživanje noćnog izlaska tinejdžerima na račun dužeg dana i vrućih noći.


"Vlasnike dječjih igraonica i organizatore aktivnosti u igraonicama upozoravamo da su dužni osigurati najviši stupanj sigurnosti djece tijekom boravka u igraonici. Prilikom angažiranja osoba za rad s djecom u igraonici dužni su i provjeriti jesu li te osobe osuđivane za kaznena djela na štetu djece, ili je li protiv njih započeo kazneni progon. Isto upozorenje upućujemo i organizatorima ljetnih kampova i škola u koje djeca odlaze na odmor, učenje i zabavu bez roditelja te su povjerena na skrb voditeljima. Pozivamo roditelje da oprezno biraju organizatore takvih aktivnosti i traže informacije o tome kome povjeravaju djecu. Valja napomenuti i da su ljeti osobito učestali nedopušteni noćni izlasci djece mlađe od 16 godina, što je često povezano i s konzumacijom alkohola i opijanjem, a u takvom stanju djeca ponekad postaju žrtvama ili počiniteljima nasilničkog ponašanja. Podsjećamo roditelje da zakon zabranjuje noćne izlaske djece mlađe od 16 godina bez nadzora odrasle osobe u vremenu od 23 do 5 sati te da dopuštanje djetetu takvog ponašanja predstavlja zanemarivanje djeteta, ignoriranje opasnosti i neprihvaćanje odgovornosti za odgoj i ponašanje djeteta. Apeliramo na sve koji uoče kršenje zabrane prodaje i usluživanja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina da to prijave policiji i inspekciji, koje ujedno pozivamo na pojačanu kontrolu provedbe tih propisa tijekom ljeta", upozorava pravobraniteljica.


Iz Ureda pravobraniteljice ističu i kako je ljeti posebno važno obratiti pozornost na djecu koja rade, odnosno na onu koju se prisiljava na rad.


"Tijekom ljetnih mjeseci maloljetnici se često zapošljavaju u ugostiteljskoj djelatnosti i trgovini, pri čemu se događaju i povrede njihovih prava od strane poslodavaca. Primjerice: zapošljavanje bez obveznog prethodnog utvrđivanja zdravstvene sposobnosti, uskrata prava na dnevni i tjedni odmor, određivanje prekovremenog i noćnog rada, neprijavljivanje maloljetnika na obvezno mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Pozivamo roditelje da zaštite dijete od svakog oblika rada koji je za njega štetan i ugrožava njegovo zdravlje, sigurnost ili razvoj te da inspekciji rada prijave takve slučajeve. Također, s povećanjem broja turista povećava se broj djece koja prose na ulici i na prometnicama te su im često ugroženi dostojanstvo, zdravlje, a ponekad i život. Pozivamo građane da obavijeste policiju kad zamijete dijete koje prosi ili sudjeluje u prosjačenju s odraslom osobom kako bi se dijete moglo zaštititi od takvog iskorištavanja. Davanje novca djeci koja prose, nažalost, samo potiče nove slučajeve prosjačenja i daljnje ugrožavanje djeteta radi stjecanja zarade. Ne zaboravimo i kako žive naša djeca na selu koja ljeti često s roditeljima rade u poljoprivredi. Pozivamo roditelje da ne izlažu djecu prevelikim opterećenjima te da osobito paze da ne budu izložena opasnim kemikalijama koje se koriste u poljoprivredi. Podsjećamo i da djeca ne smiju upravljati poljoprivrednim strojevima niti voziti traktor, na što nas svake godine bolno upozoravaju teške nesreće u kojima stradavaju i djeca", kaže Pirnat Dragičević.
Postaviti pravila

Više slobodnog vremena za dijete najčešće znači i više vremena uz računalo ili mobitel, što, kaže pravobraniteljica, pojačava rizik zlouporabe i ugrožavanja djece putem interneta. Ljeti je i, napominje, veća ugroza za djecu u prometu te je veći rizik od utapanja.


"Savjetujemo roditeljima da se informiraju o rizicima, da o tome češće razgovaraju s djecom, nadziru njihove aktivnosti, postave pravila i upute ih u načine sigurnijeg korištenja interneta, ograniče broj sati provedenih u tim aktivnostima te da na svim digitalnim uređajima koje koriste djeca aktiviraju zaštitne programe. Pokažimo djeci da na internetu možemo pronaći informacije i ideje o tome kako se igrati i zabaviti u prirodi, na otvorenom i u najraznovrsnijim aktivnostima s drugom djecom i s roditeljima - i bez interneta! Apeliramo i na sve vozače da obrate pozornost na sigurnost djece u prometu. Pozivamo i roditelje da svojim ponašanjem u prometu budu uzor djeci te da poštuju propise i zahtjeve sigurnog prijevoza djece u osobnim automobilima, kao i obvezu zaštite djece na biciklima. Posebno upozoravamo na opasnost od prijevoza djece nesigurnim vozilima poput traktora i na opasnost od toga da dijete samo upravlja automobilom, motorom ili raznim vrstama plovila bez dozvole i odgovarajuće zaštite. Također preporučujemo policiji provođenje pojačanog nadzora. Podsjećamo i na rizike kojima su izložena djeca i mladi u manjim mjestima i ruralnim područjima koji, u nedostatku organiziranog prijevoza, često autostopiraju. Pozivamo jedinice lokalne samouprave da i tijekom ljeta osiguraju prijevoz u tim područjima. Ljeti su djeca dodatno izložena riziku od stradanja u vodi. Utapanje je, nakon prometnih nesreća, vodeći uzrok smrti djece do 15 godina u svijetu, a najugroženija su djeca u dobi do četiri godine. Roditelji koji u blizini doma imaju neosigurane vodene površine, bunare, lokve ili ribnjake, moraju posebno paziti kuda se dijete kreće da ne bi upalo u vodu. Također, na bazenima i plažama uz more, jezero, ili rijeku, mlađa djeca trebaju stalno biti pod nadzorom, kao i sva djeca neplivači. Ni u kojem slučaju dijete se ne smije ostavljati samo u automobilu, posebice za vrijeme vrućina", zaključuje pravobraniteljica.
Mnoga djeca čiji roditelji žive odvojeno provode svoje praznike, u skladu s odlukama suda, kod drugoga roditelja s kojim inače ne stanuju. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu apeliraju na roditelje da u takvim okolnostima budu podrška svome djetetu te da ulože napor da njihovi nerazriješeni partnerski odnosi ne utječu na prava i potrebe djeteta.


Ivana Solar
Helenca Pirnat Dragičević

pravobraniteljica za djecu

Pozivamo roditelje da zaštite dijete od svakog oblika rada koji je za njega štetan i ugrožava njegovo zdravlje, sigurnost ili razvoj te da inspekciji rada prijave takve slučajeve.
OSIGURATI VIŠE SLOBODNIH AKTIVNOSTI
Brojne obitelji ne mogu djeci osigurati odlazak na ljetovanje bilo zbog financijskih teškoća, ili zato što ne mogu koristiti godišnji odmor tijekom ljeta, tako da djeca ljeti često ostaju sama kod kuće bez nadzora odraslih. "Zato je iznimno važno da se tijekom školskih praznika organiziraju raznovrsne aktivnosti za djecu, koje će biti široko dostupne i po mogućnosti besplatne. Pozivamo sve jedinice lokalne samouprave, udruge za djecu, sportske, obrazovne, kulturne i vjerske organizacije te centre za djecu, mlade i obitelj da osiguraju bogatu ponudu sadržaja za djecu kako bi što više njih moglo ljetne praznike provesti u poticajnom i sigurnom okruženju. Dodatnu podršku pritom trebaju djeca korisnici socijalne pomoći i djeca s teškoćama u razvoju", kaže pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

AKO SE ŠTRAJK U ŠKOLAMA NASTAVI:

Izgubljene sate učenici će morati nadoknaditi

2

BOJNIK IZ ĐAKOVA O OKLOPNOM VOZILU U BEOGRADU

Tenkom kojim se hvale Delije uništili smo više od 30 srpskih vozila

3

BURNO NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA

Penava: Nisu stečeni uvjeti za uvođenje ćirilice u Vukovaru