Novosti
KANDIDAT SDP-A

Milanović: Želim biti predsjednik moderne Hrvatske
Objavljeno 17. lipnja, 2019.
Bernardić: SDP od Milanovića očekuje pobjedu na izborima i da vrati dignitet funkciji predsjednika

Vezani članci

BRANKO BAČIĆ:

Podrška HDZ-a Grabar-Kitarović

Bivši premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović potvrdio je u ponedjeljak svoju kandidaturu za predsjednika Republike.


Učinio je to objavom na svojoj Facebook stranici gdje je bez komentara objavio fotografiju s logom "Predsjednik s karakterom", u isto vrijeme dok je trajala sjednica predsjedništva SDP-a na kojoj se odlučivalo o potpori njegovoj kandidaturi. Nakon sjednice predsjednik stranke Davor Bernardić objavio je kako je ta potpora bila jednoglasna, a sada se još očekuje odluka Glavnog odbora SDP-a.


"SDP od Milanovića očekuje pobjedu na izborima i da vrati dignitet i dostojanstvo funkciji predsjednika države", poručio je Bernardić na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjedništva SDP-a. Dodao je da su svi članovi predsjedništva podržali tu odluku te da je uvjet bila spremnost na borbu i šansa za pobjedu. "On je čovjek s velikim političkim i diplomatskim iskustvom koji funkciji predsjednika može vratiti dostojanstvo i integritet. On za tu funkciju ima više nego dobre reference", ocijenio je Bernardić. Rekao je da će razgovarati s progresivnim strankama modernog i građanskog svjetonazora, odnosno sa strankama s kojima dijele iste vrijednosti, slobode, jednakosti i solidarnosti te sa strankama kojima su neupitni antifašizam i temeljne ljudske slobode, poput prava žena da odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju. Pozvao je takve stranke da podrže SDP-ovog kandidata i da zajedno krenu u početak promjena u Hrvatskoj. Što se tiče HNS-a, Bernardić je ocijenio da su izdali svoje birače. "Njihovu podršku ne možemo zabraniti. Njihovo je pravo da daju svoju podršku kome god hoće, no ja ih ne vidim ni u koaliciji ni na glasačkom listiću", zaključio je Bernardić.


Milanović je na odvojenoj konferenciji za novinare zahvalio "prijateljima iz SDP-a koji su ga predložili" te je rekao kako na to ne može ostati ravnodušan i dodao kako se bez želje koja ne tinja ne ide u takve stvari. "A ta želja postoji", ustvrdio je Zoran Milanović. Istaknuo je kako želi biti predsjednik moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske. "Hrvatska koja je u povijesti, kada god je išla prema naprijed išla je samo kao moderna. Nije se plašila, bila je svjesna svoje tradicije, ali nije u njoj bila uronjena nego je u njoj znala plivati", izjavio je Milanović. Takvo vrijeme, kazao je, živimo i danas. "Vrijeme promjena koje se događaju, a da ih u realnom vremenu nismo niti svjesni", rekao je. Hrvatska je, poručio je, u stanju koje je svakako popravljivo.
Milanović je od 2007. do 2016. bio predsjednik SDP-a, a od prosinca 2011. do siječnja 2016. obnašao je dužnost predsjednika vlade nakon što je na čelu tzv. Kukuriku koalicije predvođene SDP-om pobijedio na izborima. Nakon što je otišao s mjesta predsjednika SDP-a i vlade, posvetio se privatnom biznisu.
Dijana Pavlović/Hina
"Hrvatska je u stanju koje je svakako popravljivo", poručio je bivši premijer
"UVIJEK SU BILA SAMO TRI ČOVJEKA ‘U IGRI‘"
SDP se odlučio za Milanovića kao svoga kandidata nakon ankete provedene među članstvom i simpatizerima. "Uvijek su bila samo tri čovjeka ‘u igri‘, bivši predsjednik Ivo Josipović, bivši premijer Zoran Milanović i bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula. Bilo je više ideja, ali naprosto smo se odlučili na ‘shortcut‘, napravljene su ankete prema kojima je Milanović osvojio oko 50 posto. Picula je otklonio mogućnost kandidature već prije, a Milanović je vrlo jasno izjavio da bi bio kandidat", izjavio je Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a.
Možda ste propustili...